2012. ápr. 10.

Ken Follett - A Titánok bukása

"Kockázatos volt sokáig tartogatni a pénzt, mert előfordulhatott, hogy estére egy veknit sem adtak érte. Már sok asszony várakozott a bolt előtt a hidegben. Fél ötkor a pék kinyitotta az ajtót, és egy táblára fölkrétázta az árait. Aznap egy vekni fekete kenyér 127 milliárd márkába került."

A Titánok bukása Ken Follett  új Évszázad elnevezésű trilógiájának első része.
A három kötetben az író elmeséli a 20. század  történetét több család életén keresztül, akiknek sorsa az események hatására összefonódik.

Sztori: Az 1. kötet a  20. század első éveitől az I. világháború végéig mesél. Megismerkedünk a főhőseinkkel, az angol gróffal és orosz feleségével akik fényűző estélyeket adnak a világ számos helyéről származó diplomatáknak, miközben szénbányájukban keményen kiszipolyozzák a munkásokat. A vendégek között felbukkan egy német attasé aki beleszeret a gróf húgába, egy amerikai, aki tanácsadó az USA elnöke mellett. De a Peskov testvéreken keresztül bepillantást nyerünk az akkori orosz valóságba is.
A különböző nemzetiségű és társadalmi helyzetű emberek élete azonban a viharos történelem során bizonyos pontokon összekapcsolódik, egybefonódik, és rajtuk keresztül megismerjük a I. világháború szomorú valóságát.

Mindig lenyűgöznek az olyan regények, amihez óriási kutatómunkát kell végeznie az írónak, hogy aztán néhány eseményt kicsit megmásítva vagy eltúlozva de aránylag történelem hűen továbbadja a fellelt tudást olvasóinak. 

Még januárban kezdtem el olvasni és majdnem három hónap kellett, hogy a végére érjek. Ennek több oka is van: Egyrészt a könyv majdnem 1000 oldalas, hatalmas és nehéz, magammal vinni bárhová lehetetlen. Másrészt a XX. század történelme soha nem volt a kedvencem.





Az író elképesztő munkát végzett. Még ha számos asszisztenst alkalmazott ennek a rengetek információnak fellelésére és kidolgozására akkor is le a kalappal előtte.
Sajnos azt kell mondjam ez inkább "férfi" regény, számomra és biztos vagyok benne nőtársaim legtöbbjének is túl sok benne a politika. Persze szívesen olvastam arról, hogy hogyan vívták ki a választás jogát a nők Nagy Britanniában, vagy hogy milyen politikai nézetek, erők mozgatták a világháború és az orosz forradalom eseményeit, de nekem nagyon tömény történelmi lecke volt, ami néha az elbeszélés rovására ment.
 Ha viszont töri óra akkor mindenképpen volt hiányérzetem is:

Eleinte örültem, hogy meg lett említve az osztrák-magyar monarchia, sőt magyarországi események, történelmi alakok is, de aztán Follett valahogy elfeledkezett arról, hogy ezt a háborút nem csak Anglia, Németország, Oroszország és Amerika vívja. Szereplői ezekből az országokból kerültek ki ez igaz, de ha már történelmi hűségre törekszünk azért legalább a békekötés lehetett volna részletesebb, a többi államot is megemlítve.



Follett szeret kicsit szappanopera szerű történéseket belevinni műveibe, ez itt sem történik másként. A kissé eltúlzott erotikus jeleneteket viszont ehhez a műfajhoz nem éreztem helyénvalónak.
Szereplői egysíkúak, nem túl szerethetők, sőt néhányukat valósággal gyűlöltem, ami nem baj, de sajnos jellemábrázolásról,  jellemfejlődésről alig beszélhetünk.


Ami számomra a könyv legnagyobb hibája, hogy nem "szólt" a lelkemhez. Annyi tragédia, halál, háború és mégsem morzsoltam el egyetlen könnycseppet sem.


Mindezek ellenére várom a következő köteteket, melyből a második a két világháború közti időszakot és a II. világháborút öleli fel és várhatóan még idén megjelenik. FRISSÍTVE!!! A második rész megjelent 2012.szeptemberben A megfagyott világ címmel.

 A harmadik a hidegháború időszakát eleveníti fel az első kötetben megismert szereplők leszármazottjain keresztül.


Értékelésem: 5/3

2 megjegyzés:

  1. Olvasmányos bejegyzés lett, annak ellenére, hogy az érdeklődésem a könyv iránt nem keltette fel. Ez viszont nem a napló hibája, egyszerűen nem szeretem a történelmi regényeket. Ken Follett mostanában elég népszerű pedig, csomóan olvassák, bár többségében inkább a Katedrálist.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem azért nem keltette fel az érdeklődésedet, mert én sem tudtam beleadni apait-anyait mivel nem tetszett annyira.:)

      Törlés