2014. febr. 23.

Anita Gayn - Senkinek sem kellesz - Szükségem van rád

"– Randim lesz.
– Ki a frásszal? – hüledeztem. – Azt ne mondd, hogy azzal az orrkarikással! Mondd, hogy nem Pocok az, Dorie! Ennyire nem lehetsz hülye!
– Nem – mondta gyorsan. – Különben is, ő Patkány volt.
– Nem érdekel, nem randizhatsz egyetlen rágcsáló hapsival sem."


Valószínű a rendkívül depresszív hangulatot árasztó cím és borító volt az ami felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt és ezért került rá a várólistámra, majd a könyvolvasómra.  Kb. a 20. oldalon tartottam már, amikor elolvastam a fülszöveget a moly-on és akkor szembesültem azzal is, hogy ezt a történetet egy magyar lány írta. (Gayn betűit kicsit összekeverjük kijön belőle a Nagy) Soha nem jöttem volna rá, ugyanis ez a könyv felveszi a versenyt a nemzetközi hasonló típusú kiadásokkal. Éppen ezért hihetetlen számomra, hogy csak magánkiadásban jelent meg.

Sorozat:
1. Senkinek sem kellesz
2. Szükségem van rád (csak pdf-ben)
más főszereplőkkel:
3. Hazdd, hogy szeretsz (csak pdf-ben)
4. Azon  a nyáron (csak pdf-ben)

Interjúm Anitával:  http://ananiila.blogspot.hu/2014/04/irj-megnezz-megolvass-eltegy-meg.html

Senkinek sem kellesz:
A 15 éves Emily szülei régen elváltak. Amikor anyja váratlanul lelép egy pasival, Em kénytelen apjához és annak családjához költözni. Régi, de mégis új környezet, testvérek, egy mostoha, új suli és egy régen látott, de soha el nem felejtett fiú, Matt várja az új városban. A srác azonban meg sem ismeri már a lányt, sőt ahol csak lehet keresztbe tesz neki...

Történet: 10/10 
A fenti sztori leírás elég egyszerűnek tűnik és könnyen kitalálható a folytatás is. Adott egy hátrányos helyzetű fiatal lány, aki teljesen egyedül érzi magát a világban. A vélt vagy valós sérelmei ellen hatalmas páncéllal veszi körül magát, amire még néhány tüskét is növesztett. A szokásos forgatókönyv viszont ebben a sztoriban kicsit felborul. Emily nem egy elveszett karakter, igazi karakán, kemény lány, aki nem vár a szőke hercegre aki majd ledönti a maga köré épített falakat. 15 évesen is határozott elképzelései vannak a jövőjéről és mindent megtesz annak érdekében, hogy senki segítségére ne szoruljon. Hisz egész életében azt érezte, hogy senkinek sem kell, így megtanult egyedül is boldogulni. Bevallom eleinte nem találtam őt túl szimpatikusnak, de amikor Matt elkezdi hadjáratát ellene és a rengeteg igazságtalanság sem töri meg, kivívta tiszteletemet és szeretetemet. Nehéz Emily számára a beilleszkedés mind az új családjába, mind az iskolába, mindenhol feleslegesnek érzi magát. Ebben a történetben is nagy szerepet kap az, hogy nem beszélnek egymással a szereplők, és ebből rengeteg félreértés adódik. Az a sok kitolás és igazságtalanság ami éri a lányt teljesen kiakasztotta a hatalmas igazságérzetemet, ettől teljesen bele tudtam élni magam a történetbe. Természetesen nem maradunk szerelem nélkül, de a könyv vége nem happy end. Jómagam elszorult torokkal és könnyes szemmel fejeztem be. Viszont van folytatás....
Nem mondom, hogy hibátlan mű. Mivel a történet csakis Emily érzéseire koncentrál, így több kérdés is megválaszolatlan maradt, különösen Matt viselkedésével kapcsolatban, bár azt hiszem a sorok mögött sok mindent ki lehet olvasni. Ez mondjuk nekem tetszik, hisz gondolkodásra késztet. Ami leginkább nem tetszik az Emily életkora. Jobban örülnék, ha példát mutatva a fiataloknak akik olvassák e könyvet a főszereplő lány legalább két évvel idősebb lenne (17). Mondjuk az lehet, hogy ebben a kérdésben én konzervatívabb vagyok, de nem szeretek 15 évesek szexuális életéről olvasni.
A környezet valahol Amerika, ami elég fura egy magyar írótól, de itt annyira összhangban van minden, hogy nem éreztem soha azt, hogy kilóg a lóláb. 
Ami még nagyon jól ki lett találva, az a flashback-ek amik betekintést nyújtanak Matt és Emily gyermekkorába.

Karakterek: 10/9
Emily-ről már ejtettem szót. Matt jelleme nem teljesen bontakozik ki, és amit megtudunk róla az sem túl pozitív. Végig ingadozó volt az érzésem vele kapcsolatban. Gyűlöltem, kedveltem aztán megint gyűlöltem. Ellentmondásos és titokzatos fiú ő, aki még Em-nél is nehezebb gyerekkorral küzdve most viszonylag békés életet él, hisz végre igazi családban él nevelőszüleivel és 5 testvérével. Indítékai nem mindig derülnek ki, de most hogy olvastam már a 2. részt is így már érthető a viselkedése. Szöszi aki Em legjobb barátja és Dorie aki Em nővére a legpozitívabb karakterek a könyvben. Matt csaja, az utálatos húg, a jólelkű barát Dean, a nőcsábász szépfiú Zach mind hasonlóak a kicsit sablonos, de kihagyhatatlan tinikönyvek karaktereihez, mégis igaz hús-vér figurák, hisz senki sem csak jó vagy rossz.

Stílus: 10/10
Ami legjobban megfogott ebben a könyvben az a hihetetlenül magával ragadó, olvasmányos, igényes fogalmazás. Mint megtudtam ez a könyv először a Merengőn jelent meg aztán egy magánkiadásban valószínűleg csak minimális példányszámban. Mégis sokkal színvonalasabb, mint sok tini regény amiket az utóbbi időben olvastam. Teljesen beszippantott, ha nem lenne ilyen hosszú egy ültő helyemben olvastam volna ki, de az élet azért néha közbeszól. (a tesóm most olvassa, nem is lehet hozzá szólni :)


Kiadás:
2010 Magánkiadás
Nem tudok semmit Nagy Anitáról, sem arról, hogy mik az elképzelései írói pályafutásáról, de véleményem szerint megérdemelne egy olyan kiadót ami kézbe venné a történeteit és kiadná. Ezt a könyvet nem is kellene szerkeszteni sem, már így is készen áll egy igazi kiadásra. Egy vevője már lenne.
A moly-on van utazópéldány a könyvből itt lehet rá jelentkezni.

Összesítve 10/10, kedvenc!
Ismét csak azt tudom írni, amit oly sokszor: ez a könyv sem az én korosztályomnak íródott. És mégis imádom. Talán azért mert néhány ponton tudok azonosulni Emily karakterével.
Ajánlom mindenkinek, ez nem egy szokványos tingli-tangli tinikönyv, sokkal mélyebb annál.


Csak az első rész ismeretében olvasd tovább!
 

Szükségem van rád:
Em mindent maga mögött hagyva anyjához költözik Mauri-ra. Próbálja feldolgozni és túlélni hatalmas csalódását. Hat héttel később azonban váratlan meglepetés éri, megjelenik a szigeten nővére és vele az egész Knight família Matt Harper-el.

Történet: 10/7
Több idősíkon fut a történet. Matt szemszögéből is megismerhetjük Emily és a fiú rövid és viharos szerelmét. És így aztán sok minden értelmet nyer, ami az első részből nem derült ki.
Ez a rész szerintem nem eléggé átgondolt, kissé túlírt. Volt egy olyan érzésem, mintha az írónő nem akarta volna befejezni a történetét ezért újabb és újabb próbatételek elé állította főhőseit. Ettől sajnos túl sok lett a rinyálás a könyvben. Percenként gondolják meg magukat főhőseink, a szeretlek vagy inkább gyűlöllek között vergődnek folyamatosan. De a vége, különösen a karácsonyi meglepetéssel kiegészítve minden romantikus érzületű embert megnyugvással tölthet el.

Karakterek: 10/8
Emily már megint túlkomplikálja a dolgokat, Matt pedig túl indulatos. Az új szereplők közül Mark kedves figura, de azt remélem nem róla és Elli-ről fog szólni valamelyik későbbi rész. Akkor már Zoey története érdekesebbnek tűnik.

Stílus: 10/7
Mint említettem ez a rész nem elég összeszedett. A szemszögváltás miatt az elején sok az ismétlés, később meg úgy éreztem, hogy túlírt. Ehhez kellene egy jó korrektor, szerkesztő aki kihúzna belőle úgy 50 oldalt és akkor már mehetne is a nyomdába.

Kiadás:
Nos az nincs. PDF-ben letölthető innen-onnan. :(

Összesítve: 10/7
Hibái ellenére imádtam olvasni, 1 szabad szombat kellett csak hozzá. Ajánlom azoknak akiket nem elégített ki az első rész befejezetlensége.
Már olvasom is a folytatást, ami ha minden igaz akkor Dean és az eddig éppen csak megemlített Haley története.

5 megjegyzés:

 1. Szia...elolvastam az elso kotetet,es szeretnem tovabb olvasni,de nem talalom sehol a folytatast.
  Szeretnem megkerdezni,hogy te hol talaltad meg letoltheto pdf.ben a masodik kotetet? Kerlek valaszolj nagyon fontos lenne szamomra.....hiszen egy konyvimado vagyok :)

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Engem is nagyon érdekelne, hogy hol lehet pdf.ben megtalálni a második kötetet. Ha esetleg neked megvan kérlek küld el nekem.
  email: rebekahorvath732@gmail.com
  Köszönöm

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!
  A merengőn megtaláljátok:
  http://www.fanfic.hu/merengo/viewstory.php?sid=57384
  Hamarosan megjelenik "rendes" könyvben is!

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés

 5. Üdvözlet mindenkinek, Luca vagyok, Hévízből, Magyarországon, és csak egy nagyon szívélyes köszönetet szeretnék mondani az Anna Hitel Pénzügynökségnek őszinteségéért, nyitottságáért, átláthatóságáért, őszinteségéért, szeretetéért és támogatásáért, hiteltörlesztésük során és után. Sokat éltem a csalók kezében, és az idő nem engedi, hogy elmondjam mindazt, amit az elmúlt hónapokban online voltam a vendégben, vagy hitelt szereztem, hogy itt otthon szerezzek otthont, de Isten válaszolt ima, támogatás és szeretet révén Anna Figo asszony, aki kezdeti kétségeim és szüntelenség ellenére ölel fel és velem megértett, jó szívével és szeretetével a 2% -os kamatú kölcsön alapjaiban most otthoni tulajdonos vagyok, és megígértem, hogy terjessze ezeket a híreket, és azt is elmondja a világnak, hogy még mindig vannak valódi és kevés jó online hitelcég, amelyek segítenek és újraéleszteni a száraz csontot, mint én korábban voltam. Ne hallgassa meg és olvassa el ezt a bizonyságot, mert ez egy valódi életváltoztató tapasztalat, és bárki, akinek szüksége van ilyenfajta megfordulásra, ne habozzon vagy kételkedjen abban, mert bizonyítottam, és esküszöm az ég Istenére, hogy ez a történet valós és a velük való tapasztalataim története is. Nézze meg őket e-mailben, ha pénzre van szüksége! e-mail: annaloanfinance@gmail.com, vagy kapcsolatba léphet vele az e-mailben: annaloanfinance@gmail.com a gyors csevegéshez vagy a WhatsApphoz / +35677926593

  Köszönöm
  Luca

  VálaszTörlés