2014. nov. 3.

Összefoglaló - 2014. október

Nyolc elolvasott és egy félbehagyott könyvvel zártam az októbert, voltam moziban és elkezdtem a szokásos sorozatokat is nézni.

Olvasmányaim: 8 könyv

Lakatos Levente - Bomlás 10/8
Dr lengyel sorozat 2. része
Kalandozások a szexuális tabuk és sokkoló gyilkosságok világában. Egy feltörekvő írónő és egy férfi prostituált bizarr munkakapcsolata. Hol a határvonal a túlfűtött szenvedély és az abnormalitás között? Élvezhető-e a megalázottság? Mi történik a felső tízezer asszonyaival a hotelszobák zárt ajtajai mögött? Az események középpontjában a sikeres kriminálpszichológus, dr. Lengyel áll, akinek amellett, hogy egyszerre két gyilkossági ügyet kell megoldania, meg kell küzdenie élete egyetlen, ám csillapíthatatlan démonával: a szexuális vággyal.
Mindenképpen pozitív csalódás, különösen a Barbibébi után, amit én nem bírtam végigolvasni, de már akkor is éreztem, hogy egy más történettel és főleg más szereplőkkel megírt könyvvel muszáj még egy esélyt adnom Lakatos Leventének, a stílusa ugyanis már akkor is tetszett. Azért választottam ezt a könyvet, mert egyrészt ezt tudtam beszerezni, másrészt mert kedvelem a krimi-thriller műfaját. Így utólag sajnálom, hogy nem az első rész akadt előbb a kezembe, de majd igyekszem bepótolni, mert kedvet kaptam rá, hogy jobban megismerjem Dr. Lengyelt és Laurát.
Érdekes téma, olvasmányos feldolgozás, különös szereplőkkel. Főleg a karakterek fogtak meg ebben a történetben, elég gyakran elméláztam azon, hogy egy „normális” ember sincs a sztoriban, aztán ez elindította bennem a gondolatsort, hogy egyáltalán mi a normális, az elfogadható, a mindennapi. Márpedig ha egy könyv gondolkodásra, elmélkedésre késztet az már rossz nem lehet. Az egy csillag levonás Szilvia miatt van, ugyanis az ő figurája nekem túlságosan „napraforgó” lett, még akkor is ha fiatal és tapasztalatlan egy életidegen helyzetben. Valószínűleg azért érzem így mert a történetnek ez a szála túl röviden lett kifejtve. (Levente a moly-os értékelésemnél ezt írta: "Szilvia karaktere egy függőségi helyzetből csöppen egy másikba, szerintem nem feltétlenül kell vele azonosulási pontokat keresni :)")

Orson Scott Card - A holtak szószólója 10/9 - A hónap könyve!!!
Végjáték 2. része
A hangyokkal vívott végső háború után Ender Wiggin nyomtalanul eltűnik. Ezzel egy időben egy új hang jelenik meg az emberlakta univerzumban, a Holtak Szószólója, aki mesélni kezdi a Hangyháború igaz történetét. Történetünk idején, tehát hosszú évszázadokkal később egy újabb idegen fajt ismer meg az emberiség, ám ez a kapcsolat ismét tragédiába torkollik.
A Száz Világ lakói félelemmel vegyes értetlenséggel állnak az emberáldozatot követelő esemény előtt. Egyedül a Holtak Szószólója rendelkezik azzal a bátorsággal és tudással, hogy a gyilkos nyomába eredjen, kiderítse az igazságot, és végül elmesélje azt a történetet, amely a halál bekövetkeztekor az egyetlen történet, ami valóban érdemes rá, hogy elmondják.
8-10 évvel ezelőtt olvastam először ezt a részt. Emlékszem, hogy akkor nem értettem miért ugrott az író 3000 évet a történetben, miért nem folytatja ott, ahol abbamaradt a Végjáték. De aztán elvarázsolt a Szószóló, a malackák és Novinha családjának története. Ez most is így volt, sőt a könyv második felét egy ültömben olvastam ki, annyira bevonzott.
Nagyon tetszik az a világ amit Card felépített a Lusitanian, nagyon eredeti és egyedi. Ender karaktere pedig igazi telitalálat, olyan felnőtté vált amilyennek lennie kell egy ilyen gyerekkor és trauma után.
Ez megint egy olyan sci-fi, melyben az emberi lélek és az élet nagy kérdései köré szőtt Card egy elképzelt világot, de a valós mondanivaló minden időben érvényes tanulsággal szolgál.
Azért nem 10 pont mert nehezen indul be a történet és mert furcsállom, hogy az emberek nagy része mennyire strucc-politikát folytatott a malackák ügyében. Szerintem a kíváncsiság 3000 év alatt sem pusztul ki az emberből.

Orson Scott Card - Fajirtás 10/8
Végjáték 3. része
A Lusitanián Ender olyan világra lelt, amely otthont nyújthat mindenkinek: embereknek, pequeninóknak, valamint a méhkirálynőnek. Reménykedett, hogy e három, egymástól roppant különböző értelmes faj kölcsönös egyetértésben megfér majd egymás mellett. Csakhogy a bolygón honos egy vírus – a Descolada –, amely ugyan a pequeninók egyedfejlődőséhez nélkülözhetetlen, az emberekre nézve viszont végzetes. A megrettent Csillagközi Kongresszus – hogy a vírus világméretű elterjedését megakadályozza – elrendeli az egész bolygó megsemmisítését, a rajta élőkkel egyetemben. A Flotta azonnal elindul a Lusitania felé, s úgy tűnik, a második fajirtás elkerülhetetlen. Ám a Flottának nyoma vész. Tündöklő Fényre hárul a feladat, hogy kiderítse, miként tűntek el a csillaghajók. A lány a legragyogóbb analitikus elme egy olyan bolygón, melynek lakói szuperintelligenssé nemesített emberek. Aligha kétséges, hogy megfejti a rejtélyt, de vajon miként dönt: életre vagy halálra ítéli-e a Lusitánián lakó értelmes lényeket?
Tudtam, hogy van folytatása -angolul- mégis azt gondoltam, hogy ez a rész valamelyest jobban befejezi Ender történetét. Nagyon sok kérdés nyitott maradt, mindössze egy mellékszál lett lezárva. Most aztán újra éveket várhatok a következő részre.
Az elején nagyon zavart az Ösvény történetszála, untam is egy kicsit, de a közepén aztán összekapcsolódott a lusitaniai eseményekkel. Azt nem mondom, hogy minden értelmet nyert, mivel sajnos ebben a részben túl sok volt a tudomány, ami tőlem teljesen idegen és elmém számára felfoghatatlan.
Még mindig úgy érzem, hogy ez az egyik legjobb sci-fi sorozat, elgondolkodtató kérdésekkel és már-már kézzelfogható válaszokkal. Olyan kérdésekre keresi a választ mint Isten léte, világegyetem és benne az ember szerepe, vagy éppen a szűkebb környezetünk nagy dilemmái, mint a család és a kapcsolatok. És még ezeken kívül is sok-sok fontos témát érint, csak engem most ezek érintettek meg a legjobban. (Persze maga a fajirtás dilemmája is felmerül) Card kiemelkedő de meglehetősen ellentmondásos elme és ez a könyveiben is érvényesül. Egy szigorúbb szerkesztő nem ártott volna, hogy lenyesse a felesleges szócséplést, hogy feszesebbé váljon a tempó és akkor nem csak 8 pontot érne nálam.

Jessica Park - Flat Out Love - Szeretni bolondulásig 10/7
A srác magas volt, legalább száznyolcvan centi, szőkésbarna haja a szemébe lógott. Pólóján az a felirat állt: Nietzsche a haverom.
Íme, Matt. Julie Seagle kedveli őt. Nagyon is. De ott van még Finn. Akibe Julie teljesen belezúgott.
Bonyolult? Kínos? De még mennyire.
Julie nemrég költözött Bostonba, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait: mégis honnan tudhatta volna, hogy édesanyja régi jó barátnőjének családjánál fog kikötni? Csak ideiglenesen akart megszállni náluk. Arról szó sem volt, hogy fontossá válik a Watkins család számára, vagy hogy beleszeret az egyik fivérbe. Pláne nem abba, amelyikkel még egyszer sem találkozott személyesen. De hát számít ez? Finn megérti őt, jobban, mint valaha bárki. Ők ketten egy hullámhosszon vannak.
De a szerelem – és annak mindenféle csavaros, bonyolult változata – mindig tartogat meglepetéseket. És soha senki nem ússza meg sértetlenül.
Az 50. oldalon teljes bizonyossággal tudtam, hogy mire megy ki a játék. És hiába próbált bevinni a zavarosba az írónő nem sikerült. Így aztán hatalmas megdöbbenéssel olvastam az itteni értékeléseket, mert én biztos voltam benne, hogy az olvasok 99%-a jóval a vége előtt rájön az igazságra és nem éri meglepetés. Úgy látszik tévedtem. Pedig nekem nagyon egyértelmű volt. És sajnos emiatt nem tudtam úgy élvezni a történetet, ahogy a gyanútlan olvasók.
Ennek ellenére mégis nagyon berántott olvasmányos stílusával és humorával, félre is tettem a másik olvasmányomat pedig az is nagyon jó, csak nem ilyen könnyed (Fajirtás).
A vége viszont el lett rontva, nem értettem Julie viselkedését, hirtelen döntéseit, kicsit elkapkodott lett a befejezés. De látom van folytatás, bár szerintem felesleges.
Szórakoztató olvasmány, de bennem nem hagyott mély nyomot.

Kalapos Éva - D.A.C.-Egy új élet 10/7
Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül…
Lépj be te is a D.A.C. világába, és éld át velünk a kalandokat! Barátság, szerelem, család, problémák és megoldások – D.A.C.!
Olvasmányos és szórakoztató nem olyan vicces, mint az SZJG, de foglalkozik komoly problémákkal is. Ugyanakkor van benne egy-két idegesítő és valóságtól elrugaszkodó apróság is, pl. a karakterek külső jellemzői, az angol szavak beszövése a párbeszédekbe. Ezek ugyan tényleg csak apróságok az egész történetet figyelembe véve, de engem kimondottan zavartak.
Tetszettek a titkok, a családi drámák amik a történet sava-borsát adják, bár egy kis túlzást azért éreztem, különösen Geri történetében. 

Kalapos Éva - D.A.C.-Rázós utakon 10/7
Jaj, ezek a fiúk! A D.A.C. létrejöttével Flóra körül lassan rendeződnek a dolgok, de Márk még mindig tartogat meglepetéseket a számára. Bár először úgy tűnik, minden a lány reményei szerint alakul, a fiú hirtelen furcsán kezd viselkedni, mintha rejtegetne valami sötét titkot Flóra elől… Eközben a Fellegi családban is tovább bonyolódnak a dolgok: Geri viselkedése egyre aggasztóbbá válik, gyakran tűnik el ismeretlen helyekre, gyanús alakok társaságában. És mindennek a tetejébe Flóra múltjából felbukkan egy rég látott ismerős, Dani is, hogy mindent összekuszáljon. Még több szerelem, még több rejtély és még több barátság vár ebben a kötetben!
Igazából egész végig az izgatott, hogy mi a titok Danival kapcsolatban, aztán amikor kiderült jó nagyot csalódtam. A vége meg…. az meg mi? Ilyen hülyeséget már rég olvastam, remélem a következő részben helyre lesz téve a dolog.
Az továbbra is tetszik, hogy nem olyan habos-babos, mint az SZJG v. a HVS, hanem foglalkozik a tanulási nehézségekkel, a droggal és a szexuális élettel is, de valahogy olyan kis esetlen és kidolgozatlan, és ettől nem is lesz ez a sorozat több, mint egy kellemes kis olvasnivaló. Rettentően kíváncsi vagyok mi lesz Gerivel, szeretnék egy jó nagy happy endet vele kapcsolatban, és ezért tuti elolvasom majd a 3. részt is, pedig egyre jobban idegesít Flóra viselkedése, Márkot meg kimondottan utálom.

Laurell K. Hamilton - Tigrisvadászat 10/7
Anita Blake 20. rész
Sorozatgyilkos szedi áldozatait az Államok északnyugati vidékén, módszere kegyetlen és bestiális. A helyi rendőrség arra gyanakszik, hogy „szörnyetegek” is részt vettek a gyilkosságokban, ezért Anita Blake és Ted Forrester rendőrbírók segítségét kéri, hiszen náluk jobban senki nem ismeri igazán a szörnyetegek természetét. Akik közül néhány igenis valóságos.
Minden Sötétségek Anyjának halottnak kellene lennie, de csak a testét pusztították el. Most új porhüvelyre van szüksége, és neki éppen Anita Blake testére fáj a foga.
Edward szerint a sorozatgyilkosságok azt az egyetlen célt szolgálják, hogy Anitát a valaha volt legveszedelmesebb vámpír közelébe csalogassák. S a fajtájuk közt hiába tartják Edwardot a „Halálnak”, Anitát pedig a „Hóhérnak”, most mindennél nagyobb bajban vannak, mert Anyuci Drága eredt a nyomukba, hogy az egyikükkel végezzen, a másikuknak pedig megszállja testét, nem törődve azzal, hogy közben hány ártatlan embernek kell meghalnia.

Nekem nagyon hiányzott JC, Nathaniel, Asher, Jason. Most volt történet, kaland és izgalom, ráadásul Edward, Olaf és Bernardo, akiket ugyan másképpen de szintén bírok, mégis a kedvenceim nélkül nem volt az igazi. Már megint egy új – bár eléggé szimpi – sráccal bővült a már így is hihetetlen nagyságú hárem, és ez az egy erotikus jelenet volt csak a könyvben, tehát akár elégedett is lehetnék, de mégsem vagyok. A legjobban most Anita nyavalygásai zavartak. Ráadásul annyira fura párbeszédek voltak ebben a sztoriban, mintha a fordítás nem lenne az igazi. Annyira jó karaktereket tud alkotni Hamilton, miért nem tud jó sztorikat is kitalálni nekik?

Abbi Glines - Te vagy nekem a levegő 10/7
A tengerparti kisvárosban, Sea Breeze-ben Sadie felfedezi, hogy a szenvedélynek semmi sem állhat az útjába. Felkavaró olvasmány a bestsellereiről híres Abbi Glinestól. Sadie White a nyári szünetben a tengerparton dolgozik, de nem holmi strandőrként. Mivel a mamája terhes, és nem hajlandó dolgozni, ezért helyette Sadie lesz az egyik közeli szigeten nyaraló gazdag család házvezetőnője. Amikor a család megérkezik a nyári vakációra, Sadie döbbenten látja, hogy a tulajdonos nem más, mint Jax Stone, a világ egyik legismertebb ifjú rockere. Ha Sadie egy mindennapi lány lenne – ha nem azzal telne az élete, hogy gondját viseli az anyjának, és rendben tartja az otthonukat –, akkor talán feldobná, hogy egy rocksztárnak dolgozhat. De nem ez a helyzet. Sadie-t nem izgatja a hírnév, ám Jax mégis vonzódik hozzá. A lány lenyűgözi, de a fiú küzd a vonzalom ellen. Jax világában a kapcsolatok nem működnek, és minél jobban kívánja Sadie-t, annál erősebb a meggyőződése, hogy a lány többet érdemelne. A nyár végére Jax rájön, Sadie nélkül lélegezni sem képes. Vajon a szerelem legyőzi a két világ közt tátongó szakadékot?
Olyan, hogy „17 éves rock-sztár” nem létezik, az egy oximoron. Max. pop-sztárocska van ennyi idősen. De ez legyen a legnagyobb bajom ezzel a könyvvel.
Tizenévesen mit meg nem adtam volna egy ilyen sztoriért, akkor valamiért nem voltak még ilyen témájú könyvek, legalábbis az én kezembe nem került. Pedig én is azok közé a lányok közé tartoztam akinek ki volt dekorálva a szobája zenészek, színészek, sportolók képével, amik ráadásul elég gyakran változtak is, nem voltam hűséges típus :) Jó lett volna egy ilyen könyvel együtt álmodozni.
Sajnos vagy nem sajnos, de ezt kinövi az ember, lekerül a rózsaszín szemüveg, olyannyira, hogy most egy jót mosolyogtam ezen az egészen és még ráadásul nem átallottam Marcusnak drukkolni.
El tudjátok képzelni amint Justin Bieber végzetes, mindent elsöprő érzelemmel beleszeret a cselédlányba? Hogy ágyba viszi azt persze, de egyebet. Na ne már.
De azért olvasni róla nem olyan rossz, legalább felidéztem ismét a tizenéves énem. 

Tv:
Celeb vagyok..... nem voltam soha nagy rajongója a műsornak, mivel mindig sikerül egy-két irritáló karaktert is benyomni. Most ebben egyértelműen Aurélió, Gáspár Laci és Krasznai Tünde vitte a pálmát. Tudom, hogy kell a megosztó személyiség, de az a fokú alpáriság ami jellemezte ezt a műsort nekem már sok volt. Balázs és Jani meg úgy viselkednek legtöbbször, mint az óvodások, mondom ezt úgy, hogy én még bírom is őket.
A 2. show résztvevői közül Éva nem is értem miért nem egy idegszanatóriumban kezelteti magát (vagy az már megvolt?), de a mélypont akkor következett be amikor megjelent Pákó. Ő Bali személyes kedvence, de hiába karja elhitetni velem, hogy csupa szív, aranyos ember, szerintem egy gyáva, lusta, manipulatív senki.
Általában nem is nézem végig, inkább elolvasom másnap a Hogyvolt blogon. Szerintem szórakoztatóbb.

Sorozatok:
Z Nation: még mielőtt elkezdték volna a TWD 5. évadát, zombi hiányomat kezdtem el pótolni ezzel a sorozattal. Szerintem jó hiánypótló volt, azóta is követem a részeket. Ugyanabban a világban játszódik mint a TWD, erre van is egy utalás az első részben. Ugyanúgy egy csoport kalandjait követhetjük figyelemmel. Egy nagy hiba van ami miatt nálam nem éri a TWD szintjét. Ez pedig a szereplőgárda. Talán 10K, vagyis Tízezer  az akit sajnálnék ha megmurdelna (Nat Zang), de a többi felőlem mehet a levesbe. És ez nagy baj, mert ezzel oda is a feszültség és a drámaiság. Rendkívül elhibázott a szereposztása Z polgárnak, akit a már ránézésre is bicskanyitogató DJ Qualls alakít. Míg a TWD-ben ott van Rick a kemény zsaru, akire lehet építeni, ebben a sorozatban nincs ilyen jellegű figura. Nincsenek körömrágós izgalmak, de szerintem egész jó lesz majd darára azoknak akik nem követik hetente figyelemmel. 10/7

Mozi:
Útvesztő: nem voltam nagyon oda a könyvért, de a moziünnepen a húgommal megnéztük a filmet. Neki jobban tetszett, mint nekem. Pont azokat a dolgokat változtatták meg a filmben amik a könyvben nem működtek, a szereplőgárda egész jó lett, ami egy tinifilmnél meglepő, így összességében azt mondhatom, hogy egész nézhető adaptáció lett. Továbbra sem csigáz fel a történet folytatása sem könyvben sem filmen. 10/6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése