2014. nov. 6.

Könyvmolypárbaj 2014-2014

Ismételten bevállaltam a párbajt, az előzőben sikerült a 11 bevállalt könyv elolvasása, idén viszont csak 7 könyvvel neveztem, sőt B listát is írtam. Ennek az az oka, hogy amit októberben még jó választásnak gondolok azt később nem biztos, hogy szívesen veszem a kezembe. Legalábbis tavaly sokat szenvedtem ezzel a problémával.

Az A listámról 4 könyv magyar írótól származik, de mindössze kettő nőtől, ezzel is javítani szeretnék az arányokon.
Az olvasási sorrend nem ez lesz.

A listám:

1. Pierrot - Gábor Endre: Az ördög köve
Egy mecseki falu rejtélyes pusztulása 1407-ben…
Egy égből zuhant lebkő titka…
Szerencsevadászok és tudósok küzdelme…
Jonathan Hunt, a New York Times újságírója visszatér…

A „Jumurdzsák gyűrűjé”-nek főhőse a bravúros egri nyomozás után két évvel Debrecenbe látogat, ahol szinte az égből pottyan ölébe egy újabb rejtély. Megismerkedik egy vonzó atomfizikusnővel és forrófejű öccsével. A fiú eltűnik, és a szálak ezúttal is a múltba vezetnek. A kalandokban és váratlan fordulatokban bővelkedő nyomozás évszázadokkal repíti vissza az időben Jonathan Huntot. A könyvtárakban, múzeumokban meglelt dokumentumok, kéziratok és levelek különös természeti jelenség létezésére utalnak. A Magyar Faustként ismert legendás debreceni tanár, Hatvani István hagyatékából kiderül, már ő is vizsgált a 18. században egy bizonyos égi eredetű követ, amely óriási kristályt, talán gyémántot rejt. Az értékes kincsért századokon átívelő hajsza kezdődik.
A tét óriási, Jonathan Hunt ugyanis kideríti: az „ördög köve” halálos miazmát rejt, amely akár az egész emberiséget elpusztíthatja…

Apukámnak vettem meg egy kedves győri moly-tól, az első részt olvastam és elég jónak találtam. Kalandos, rejtélyes nyomozás magyar írók tollából. 

2. Andreas Eschbach: A Jézus-videó
A fiatal amerikai egyetemista, Stephen Foxx egy izraeli ásatáson dolgozik. Egy nap különös leletre bukkan egy kétezer éves sírban: egy videokamera kezelési útmutatójára. Egy kameráéra, amely azonban még csak a tervezőasztalon létezik. A rejtélynek csupán egy ésszerű megoldása létezik: néhány év múlva lehetségessé válik az időutazás és a férfi akinek a csontváza napvilágra került, elindul a kétezer éves múltba, hogy videofelvételt készítsen Jézus Krisztusról.Könyörtelen hajsza indul a világ legfontosabb dokumentuma, az elektronikus evangélium után. Vajon ki kaparintja meg a kamerát: a fiatal régészek, az ásatást pénzelő médiacézár, vagy a Vatikán? A Jézus-videó már első megjelenésének évében elnyerte az 'Év Könyve' díjat Európában. A könyv alapján „Az elveszett Jézus videó nyomában” címmel készült film 2002-ben.
Ezt is egy moly-társamtól vásároltam közel egy éve már. Láttam a filmet a tv-ben és el kezdett érdekelni vajon milyen lehet a könyv. Szeretem az időutazós könyveket/filmeket. Nagyon vastag és nagy a könyv, kicsit féllek tőle.

3. Ta-mia Sansa: A döntés joga
2124-re az Egyesült Országok Szövetségének vezetői elérkezettnek látják az időt, hogy eltöröljék a demokrácia látszatát is, és egy agymosott zsoldosokból álló szervezet segítségével totális diktatúrát teremtsenek. Ebbe a háborúba rángatják bele a különleges képességekkel rendelkező exprogramozót, JJ-t, akinek a feladata megfejteni a pavonisok által hátrahagyott elektronikus nyomokat; valamint a sikerre áhítozó tudóst, Benjamint, akit egy biológiai fegyver létrehozásával bíznak meg. Mindeközben a Földről elmenekült, és lakható bolygót tizenhat éve hiába kereső száműzöttek között zúgolódások törnek ki, és a vezető, Sandra Manul a szerveződő lázadók között kénytelen szembenézni a saját fiával is.
A Gender krónikák második kötete két párhuzamosan alakuló társadalomba kalauzol.
Ez is lassan egy éve vár a sorára, nem is értem miért, hisz még sosem csalódtam Sansa egyik könyvében sem.  Az első részről a véleményem: http://ananiila.blogspot.hu/2013/07/ta-mia-sansa-menekules-eve-gender.html

4. Tim Severin: Fogságban
1677-et írunk. A tizenhét éves Hector Lynchet berber kalózok ragadják el Írország egyik halászfalujából, és eladják az algíri rabszolgapiacon, ahol a fiú összebarátkozik a szintén fogoly Dannel, a karib-tengeri miszkitó indiánnal. Dan és Hector csakhamar egy kusza világban találják magukat, ahol az emberélet olcsó és csak az maradhat életben, akinek helyén van az esze.
Hogy megmeneküljön a rabszolgabarakk borzalmai elől, a két barát áttér az iszlám hitre, de amikor egy török hajón teljesítenek szolgálatot, hajótörést szenvednek. A sors kegyetlen fordulata révén újra rabláncra fűzik őket, ezúttal azonban keresztény rabszolgatartók: hőseinket egy francia gálya evezőpadjához láncolják, csavargók és fegyencek közé.
Megpróbáltatásai során Hectort csak egy dolog élteti: hogy kiderítse, mi történt a húgával, Elizabethtel, aki szintén a kalózok fogságába esett. Végül, amikor Hector gályarabokból toborzott kis csapata elszabadul a Marokkó partjainál elsüllyedő hajóról, fény derül a hátborzongató igazságra…
A renegát trilógia első része. Fillérekért vettem vette meg a tesóm a 3 részt apunak a névnapjára, aki gyakorlatilag 1 hét alatt elolvasta és tetszett is neki. Én kicsit féllek tőle, mert túl olcsó volt, ráadásul nem mindig egyezik az ízlésünk a faterral.  
5.  Leiner Laura: Késtél
Budai Rebeka, aki tizenhat évesen egy gimnáziumi együttesben játszott, egy átlagos napon zenés videót posztolt az egyik közösségi oldalra. A dal pillanatok alatt hihetetlenül népszerű lett, és Rebekát felkarolta Körte, a tetoválóművészből lett zenei menedzser. Azóta az egész ország Bexiként ismeri a tinisztárt. Bexit most egy zenei tehetségkutató műsor elődöntőjére hívják, hogy duettet énekeljen Nagy Márkkal, az egyik versenyzővel. Menedzsere tanácsára a lány eleget tesz a felkérésnek, mert kell a reklám a hamarosan megjelenő második lemezének. És ezzel kezdetét veszi egy nagyon zűrös hét. A Késtél a Bexi-sorozat első kötete.
Kedvelem Laura könyveit, a tesóm is, így rögtön be is szerezte mikor megjelent alig pár hete. Ő 1 nap alatt ki is olvasta, nekem meg kellett várnom a 11.03-át. Így ez lett az első olvasmányom a bevállalt könyvek közül. Bejegyzés róla hamarosan.
6. J.M. Clements: Spartacus-Kardok és hamvak
Spartacusnak, a gladiátornak, Capua újdonsült bajnokának ezúttal egy temetésen kell harci erényeit megcsillogtatnia – egy vagyonos ember ravatalánál, akit a saját rabszolgái gyilkoltak meg brutális módon. Spartacus becsvágyó gazdája, Quintus Batiatus azonban gladiátorai felvonultatásánál többre vágyik: a lehetőséget megragadva az elhunyt birtokát is szeretné megkaparintani.
Az amphiteatrumban a vér és a halál jelenti a legfőbb látványosságot.
Akadnak azonban csaták, amelyeket nem az aréna homokján vívnak…
Regényünk, amely a roppant nagy sikernek örvendő Spartacus filmsorozathoz kapcsolódik, az ott felvonultatott szereplők részvételével, a sorozatban megismert környezetben játszódik. A könyv eseményei a Spartacus: Vér és homok epizódjaiban ábrázoltak után történnek, így még mélyebb bepillantást kínálnak az aréna vérrel, szexualitással és intrikával teli könyörtelen, öldöklő világába.
Imádtam a sorozatot, amikor megláttam, hogy van könyv is ami kapcsolódik hozzá azonnal lecsaptam rá. Apám már olvasta és bejött neki. 

7. Simon Tamás: Vérmacska
Alfium: a hülyeség kémiai reakcióba lépett egy macskával és rászabadult a világra.
„Szőrös ma azt mondta, hogy egy-két dolog meg fog változni, például lenyugtatólövedékez, vagy elad szervkereskedőknek Üzbegisztánba, a szőrömből pedig kesztyűt csinál. Szerinte teljesen retardált vagyok és esély sincs arra, hogy valaha normális leszek, úgyhogy neki is álltam szépen, módszeresen körbepisálni a házat… Mondjuk, ha rend lesz és fegyelem mostantól, akkor nem kell eladnia, mert elmegyek magamtól, esetleg olyasféle változások lesznek, hogy kikaparom a szemét, rászúrom a fogamra és azzal törölgetem a seggem. Mit képzel már?”
Tényleg, mit képzel Szőri, ez a balfék? Mert hogy Alfi, ez a két fröccsért kapott szőrgombóc mit képzel, arról igen részletes és cizellált képet kapunk a naplójából. Kezdve azzal, hogy ő maga az Atyaúristen, ősrobbanással, káosszal, macskarmaggeddonnal egyetemben.

Alfium: úgy hat, mint a morfium. Függeni fogsz! 
Az előző párbajban írt róla nagyon meggyőző értékelést Bandytha, így fel is vettem a listára, pedig még be sem szereztem.  
 
B listám:
Sokkal népszerűbb vagy legalábbis olvasottabb könyveket tartalmaz, mint az A listám.
Harlan Coben: Vér a véremből
Kedvelem az író könyveit, de krimikhez nem mindig van kedvem ezért került a B listára.
Joss Stirling: Storm és Stone
Viszonylag friss megjelenés, ifjúsági-romantikus, elég jókat olvastam róla.
Paulo Coelho:  Tizenegy perc
Még nem olvastam soha Coelho-t, egyszer el kell kezdeni.
Ilsa J. Bick: Hamvak
Ifjúsági dísztópia, ami az egyik kedvenc műfajom.
Victoria Schwab: Az Archívum
Ifjúsági-fantasy, érdekes fülszöveggel.
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Ifjúsági-horror-krimi, ez még valahogy kimaradt nekem.
Samantha Shannon: Csontszüret
Ifjúsági-dísztópia. 
Remélem nem csak az A listát hanem a B-t is sikerül teljesíteni.
Minden párbajozónak jó olvasást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése