2014. okt. 6.

Összefoglaló - 2014. szeptember/ Második rész

Szeptemberben megnézett sorozatok, tv-műsorok, filmek:

Sorozatok:

Falling Skies - Éghasadás 4. évad. 10/3
Az idegen lények inváziója után kaotikus állapotok uralkodnak a Földön. A túlélők kis csoportot alakítanak, hónapokig minden napjuk a küzdelemről szól a túlélésért, és azért, hogy végre visszavágjanak a támadóknak. Tom Manson, bostoni történelemtanár is a túlélők közé tartozik. Családját szétzilálta az első komolyabb támadás, feleségét megölték, egy fiát elfogták. Napról napra egyre jobban küzd azért, hogy visszakapja fiát, és biztosítsa a másik két fia biztonságát.

Egy kérdésem van csak: minek még egy évad? Ilyen ötlettelen, borzalmasan vontatott és unalmas részeket  nem láttam egy idei sorozatban sem, a szintén borzalmas True Blood-ban legalább voltak vicces részek.  Pedig eddig ez volt a kedvenc nyári sorozatom. Kezdődött az egész azzal, hogy kukába dobták az előző évadok történéseit, szétszakították a csapatot, kreáltak egy borzalmas karaktert Lexit, aki még jó is lehetett volna, ha olyan színésznő játssza aki csak minimálisan is rendelkezik valamiféle színészi mimikával és egy csöpp kisugárzással, de nem, a készítők valamiért azt hitték elég egy zsebóra nagyságú szem, meg egy rettenetes haj és a csaj bármit elhitethet a nézővel. Hát nem.
Különösen kiakasztott a szerelmi háromszög Hal-Maggie-Ben között és az, hogy Pope figurájával semmit nem tudtak kezdeni, még úgy sem, hogy behoztak neki egy nőt, akit egyébként az Oscar  és Golden Globe-díjas Mira Sorvino játszott nem túl nagy elánnal, amin mondjuk nem csodálkozom, mert erre a szerepre alkalmas lett volna egy noname színésznő is. Annyira dühös vagyok, hogy így elrontották ezt a sokkal jobb sorsra érdemes sorozatot. Ilyenkor azt gondolom az lenne a legjobb befejezés ha győznének az idegenek és gondolkodásképtelen bábbá változtatnák az egész emberiséget.

Bura alatt 2. évad 10/5
Az Egyesült Államokbeli kisváros lakói egy nap különös jelenségre ébrednek. Hirtelen gyorsasággal egy rejtélyes erőmező, egy láthatatlan Búra ereszkedik le a településre. A pánik azonnal eluralkodik az embereken, ám a megpróbáltatások sora csak most kezdődik számukra. Teljesen elszigetelődnek a civilizációtól és a láthatatlan Búrát sem belülről, sem kívülről nem lehet megsemmisíteni. A csapdába esett városlakóknak fel kell fedezniük a Búra eredetét, és létezésének célját.
 

Az első évadot még a tv-ben néztem, most viszont ráálltam az eredeti nyelvű változatra. Nagyon jól indult ez az évad, legalábbis nekem nagyon tetszett, egy darabig. Imádtam, hogy az elején kinyírtak két főszereplőt, bevallom nekem egyikük sem hiányzott, még örülnék neki ha Julia is elhalálozna a későbbiekben, mert a színésznő aki játssza iszonyatosan irritáló egy nőszemély, bár azt be kell látnom, hogy nagyon csinos és gyönyörű a haja. Viszont egyáltalán nem illenek össze a Barbie-t játszó színésszel (neve ellenére egy dögös pasiról van szó), nulla a kémia közöttük. Olyannyira bejött ez a kezdet, hogy a Stephen King könyv ami e sorozat alapja fel is került a várólistámra. De aztán ahogy az már lenni szokott, a közepe táján valami elromlott. Kicsinek találtatott ez a bura, így kijjebb kellett húzni a határokat és szerintem ez nem tett jól a sorozatnak. Elkezdődött a szappanopera, vagyis a hihetetlen és logikátlan történések, amik persze előbb-utóbb bekövetkeznek egy sok-sok évados sorozatban, de itt még csak a 2. évadnál járunk! Szóval az írói fantázia túlpörgött és néha eléggé megmosolyogtató vagy éppen felbosszantó helyzeteket teremtett (kinek vérmérséklete szerint). Tényleg olyan érzésem van, mintha ez a sorozat már most azokkal a betegségekkel küzdene ami a sok-sok évados, állandó szereplős és állandó helyszínes sorozatok küzdenek. Nem érzem azt, hogy az írók tudnák mi fog történni a következő évadban. A vége meg....hova lett a több ezer ember? Vagy csak 50 statisztára futotta? A gödör felülről 100 m mély, alulról 10 m? Nevetséges. Nem tudom lesz e ebből legalább egy picurka fellángolás. Ha lesz egyáltalán 3. évad. Nem tudom, hogy akarom e.

The Leftovers - A hátrahagyottak 1. évad 10/7
Minden előzmény és magyarázat nélkül egy október14-i napon a Föld teljes népességének 2%-a, 140 millió ember eltűnt, egyszerűen köddé vált. 
Van, akinek a gyermeke tűnt el, van, akinek az anyja, de van olyan is akinek az egész családja. Három év telt el a tragédia óta, de magyarázatot a történtekre azóta sem talált senki. Sokak szerint ez a bibliai végítéletet megelőző Elragadtatás volt, azaz Isten magához emelte az arra érdemeseket. Ennek azonban ellentmond, hogy nemcsak jó emberek, hanem börtönviselt, erkölcstelen rossz emberek is vanak az eltűntek között. A többség, jobb híján, megpróbálja elfogadni, hogy nincsenek válaszok, és úgy élni az életét, ahogy korábban, ami persze lehetetlen. A világ örökre megváltozott, és már soha semmi nem lesz olyan, mint régen.
Az HBO mozicsatorna saját gyártású sorozata Tom Perrotta regényéből.

Ha valaki csak a fenti összefoglalást olvassa és az alapján valamiféle sci-fire vár, (mondjuk emlékszik még a 4400-ra) azt ki kell, hogy  ábrándítsam. Ez egy kőkemény dráma, ami az itt maradtak életéről szól, arról, hogyan próbálják meg feldolgozni szeretteik elvesztését, mindezt egy amerikai kisváros lakosainak szemszögéből.  Semmi nem derül ki abból, hogy miért és hogyan történt az eltűnés, és ez valószínűleg nem is lesz témája a következő évadnak sem. De ezen kívül is hagyott bőven válaszok nélküli kérdéseket az első évad, így kíváncsian várom a folytatást.
Pedig nem így indult a viszonyunk.
Két rész után ugyanis abbahagytam, és csak több mint egy hónap után indítottam el a 3. részt, hogy aztán ott is maradjak és két nap alatt ledaráljam a sorozatot. (10 rész)
Egy kicsit olyan érzésem van, mint a True Detective megnézése után. Vagyis nem tudom magamban hová tenni ezt az egészet. Tetszett is meg nem is.
Azért hagytam abba két rész után, mert unalmasnak találtam, idegesített a fehérruhások szektája és unszimpatikus volt a szereplőgárda. Ezek az érzések nem is múltak el a többi részt nézve sem, csak kicsit megszelídültek. Nagyon változó színvonalúak voltak a részek, talán még a 8. volt unalmas vagy inkább zavaros, a többi viszont érdekes volt, különösen az tetszett, hogy voltak egyszereplős részek, ilyenkor olyan érzésem volt, mintha nem is ugyanannak a sorozatnak a következő részét nézném, hanem egy spin-off-ot.
Nagyon-nagyon lassan adagolja a sorozat a titkok megfejtését, pl. csak a 9. részben derül ki, hogy főszereplőinket konkrétan milyen módon, helyen érintette az eltűnés.
A szektás rész az végig idegesített, bosszantott, hogy nem értettem Laurie mit keres köztük, hisz ő látszólag nem is veszített el senkit, és aztán a magyarázat eléggé meglepő volt, de egy kicsit olcsó húzásnak éreztem. Az állandó cigizés mire kellett?- Ezt nem sikerült megfejtenem.
Liv Tyler, hogy mit keres ebben a sorozatban? Ezt sem sikerült megfejtenem, gyakorlatilag nulla szerepe volt.
Az első két részben Justin Theroux nem győzött meg, csak úgy tudtam gondolni rá, mint Jennifer Aniston  pasijára, de a végére elérte nálam, hogy most már úgy gondolok rá, hogy a jó pasi és jó színész akinek az a rémes nőszemély a csaja.
Amit még ki kell emelnem az a zene, nagyon erős a jelenléte, remek dalok lettek beválogatva.
A sorozat szinkronosan is elérhető.
Megjelent  magyarul a könyv is, ami az alapot szolgáltatta a sorozatnak, nálam már kívánságlistás.

Film:

Megdönteni Hajnal Tímeát 10/5
Mindenki ugyanazt akarja. Hajnal Tímeát. Aki szupersztár fotómodell, egy sztártévés csaja, gazdag és gyönyörű. És nagyon unja az egész felhajtást, egyszerűbb, békésebb életre vágyik. A 15 éves érettségi találkozóján találkozik Danival, aki egy építésziroda alkalmazottja, az esküvőjére készül, tűri a menyasszonya meg a családja basáskodását és nagyon unja az egész felhajtást. Az egykori osztálytársak beszélgetnek meg isznak kicsit, azután futólag elcsábítják egymást a ruhatárban. Nem nagy ügy. Mindenkivel előfordul az ilyesmi. Csak az a baj, hogy az esetet levideózza Bögöcs, a tapló, nagyszájú, fukszos, susogó mackós pornóproducer, és a felvétel segítségével megzsarolja Danit. De valami nagyon furcsát kér cserébe a felvételért: hogy megdönthesse Hajnal Tímeát.
Még anno az is felmerült, hogy megnézem moziban, aztán valamiért kimaradt, szerencsére mert így utólag azt mondom nem ér meg 1500 ft-ot.
Volt benne pár poén, végre nem az agyonhasznált pofákat kellett nézni és úgy nagyjából ennyi ami jót el tudok mondani róla. Simon Kornél nagyon jó színész és így ki is tűnt a többiek közül. Na jó azért Jordán Adél, Lengyel Tamás és a számomra eddig ismeretlen Szandtner Anna is hozta amit a szerepe megkívánt. Szabó Simont szokni kell, különösen azt ahogy beszél, mondjuk a film felére már kibékültem vele. Osváth Andrea szép. Kamarás Iván egy ripacs (ebben a filmben).
A történet maga nem túl nagy eresztés, ilyesmit meg sem nézek amerikai verzióban még a tv-ben sem, de hát ugye a magyar filmről van szó akkor az ember lánya lejjebb viszi az elvárásait.
Társaságban nézve otthon a kényelmes kanapéról egyszer elment.

Tv:

Konyhafőnök 10/7
Az RTL Klubon szeptemberben indult útjára az ország nagy főzőshowja, a Konyhafőnök, melynek zsűrije nem ismer kegyelmet. Vajda Pierre, Fördős Zé és Bernáth József ugyanis ízekre szedi nemcsak az eléjük kerülő fogásokat, de a tízmilliós nyereményért küzdő hobbiszakácsokat is.

Igaz, hogy október 2-án van vége, de mégis beszúrom a szeptemberi ajánlómba. Szeretem nézni a szakácsos, főzős-sütős műsorokat, így kíváncsian vártam ezt is.
Szépen lassan szoktam rá és vettem észre, hogy műsorhoz igazítom a napirendem. Ehhez az kellett, hogy szimpatikus és ellenszenves szereplőkkel teljen meg konyha, vagyis tudjak szurkolni valakinek v. valaki ellen.
Idén kimaradt nekem a vízilabda eb, így fogalmam sem volt ki az a Tóth Marci, de azonnal szimpatikus lett számomra a kiegyensúlyozott lényével, nyugodtságával és a néha felbukkanó humorával. Tudtam, hogy nem lesz döntős, de reméltem hogy kitart az utolsó hétig. Akik nagyon idegesítettek az a két Attila, egyikük stílusát sem bírtam. Ami Rozinát illeti, eléggé érdekes megnyilvánulásai voltak, de én meg vagyok győződve arról, hogy jó adag színészkedés is volt benne.
Elég jól lehetett sejteni mindig, hogy ki fog kiesni, és bizony nem mindig az hullott ki aki tényleg a legrosszabb volt, mindegyik döntő hétre bejutott emberkét megtámogatta a zsűri párszor.
A zsűri elég korrektül lett összeválogatva, három teljesen különböző ember, ahogy észrevettem még az ízlésük sem mindig egyforma.
A végeredmény érdekes lett, hisz Rozina ételeit jobban szerették, de valószínű érezték nem lenne helyes ha egy szállodatulajdonos és egy ismert anyuka hátszelével indult versenyző lenne a győztes. Így aztán maradt Kálmán....
Keresgélés közben felfedeztem, hogy ezen a honlapon le vannak írva a versenyzők által készített ételek receptjei: http://rtl.hu/rtlklub/akonyhafonok/receptek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése