2013. ápr. 11.

László Zoltán - Nagate

"… Nagate furcsa viszonyai mindig csak egyetlen oda-vissza útra tették lehetővé a pontos navigálást. Így hát a renegát kereskedők párosával jártak, egyikük – aki már „visszautat” tett meg – irányított, a másik pedig jegyzetelte saját " odaútját"… És mindkettejük feljegyzéseiben más szerepelt, noha együtt utaztak – őrült egy világ ez, de hát senki sem állította az ellenkezőjét."

Sztori: Nagate egy folyton változó városvilág, utcái feltérképezhetetlenek, lakói furcsa halhatatlan szerzetek. Amikor azonban a földi emberek kaput nyitottak e világra, Nagate élete is megváltozott. A halandók gyárakat építettek, melyekben a halhatatlanokat dolgoztatják szinte fillérekért. Tizenhét éve a kapu bezárult, és a mindent átszövő mágia is megváltozott. Megindult a Felbomlás, melyért sokan az embereket teszik felelőssé. Jóslatok szólnak egy halandóról, aki képes lesz navigálni a folytonosan változó városvilágban, és az ő feladata lesz megmenteni Nagatét.

Rukkolán keresgélve bukkantam rá László Zoltán nevére és könyveire. Mivel a fülszövege tetszett így le is csaptam két művére is. Az egyik volt a Nagate, melyért a fiatal író díjat kapott az Európai Sci-fi Társaságtól.


Történet: 5/4

Én sci-fit vártam, de ez a könyv inkább az epikus fantasy jellegzetességeit viseli magán. Hisz a történet alapja egy magasztos, közös célért folytatott hatalmas harc, jelen esetben a felbomlás megakadályozása. Egy tünde, két ylf fog össze pár emberrel, hogy hosszú utazás során ők maguk sem tudják hogyan, de megakadályozzák a mágia megváltozását ami a felbomlást okozza.  Bár a világ felépítése egyedi, maga az alaptörténet olyan mintha több fantasy-ból gyúrták volna össze. (legfőképp Gyűrűk ura) A sztori másik szála is tipikus: a hatalomra, mindent uraló világra vágyó ember örökös harca más fajokkal. Bevetve a fegyvereket, az emberi aljasságot, igazán negatív képet festve ezzel fajtánkról. A két szál közül a küldetéses volt a kedvencem, a másik szál nem volt eléggé kifejtve, néhány jelenet és szereplő pedig egyenesen kilógott a történetből.
A legvégső megoldás az ami inkább már sci-fi-re emlékeztetett, igaz az meg a Hyperiont juttatta eszembe.

Karakterek: 5/4

Emberek, óriások, törpék, tündék, ylf-ek, kentaur, sárkány stb... a szereplői a könyvnek. Egy bizonyos ponton vártam mikor bukkan fel Obi-Van, de legalábbis egy vuki vagy egy hobbit.
Elég keveset tudunk meg a szereplőkről. Vizo a Nagatén született árva gyerek akit egy óriás nevelt fel hirtelen az események középpontjába találja magát, sőt ő a kulcsfigura. Átmegy némi fejlődésen, de nem érzem ennek az ívét. Túl hirtelen lesz igazi gyerekből fontos kérdésekben végső döntést hozó hős. A legszimpatikusabb szereplő Del Naja, aki a Földről érkezett erre a különös világra és vándor kereskedőként, mutatványosként próbál fennmaradni. Szerintem az ő figurája van a legjobban kidolgozva. A többi szereplő meglehetősen egy dimenziósra sikerült, bár tény, hogy akit gonosznak akart ábrázolni az író az valóban utálatos lett.

Stílus: 5/4
Olvasmányos, pergő, érdeklődést fenntartó. Szép leírásokkal, amik ismeretében  könnyen elképzelhető Nagate felépítése. Ami nekem kevés volt, az a feszültség megteremtése és az abból fakadó izgalom. Pedig a történet és a szereplők adták a helyzeteket, de mégsem sikerült kellőképpen fokozni a hangulatot.

Kiadás: (Delta vision 2005)

Az én 8-10 órai számítógéptől megfáradt szemeim nagyon küzdöttek és gyakran alulmaradtak ezekkel a túlságosan is apróra szedett betűkkel.
A borító bár szép, de sok köze nincs a könyvben leírt Vizo-hoz.

Összesítve: 5/4
Nagyon örülök, hogy ismét egy igazi magyar gyöngyszemre bukkantam. Hibái ellenére is én nagyon jól szórakoztam olvasás közben.
Folytatom is Nagate világában való kutakodást a szerző egy másik könyvével a Nulla ponttal, mely szintén e világban játszódik csak 40 évvel később.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése