2013. ápr. 14.

Eleven testek - filmkritika

Műfaj: zombis-szerelmes film (ez egy új műfaj?)

Sztori: R nem emlékszik semmire. Nem tudja, hogy miért él egy reptéren, ki volt régen, mennyi idős, sőt még a nevéből is csak az első betű rémlik neki. Napjai egyformán telnek: sétálgat a reptéren "beszélget" a barátjával,  amikor pedig erőt vesz rajt az éhség, társaival falkába tömörülve elindulnak élelemért. Friss emberhúsért.
R és társai ugyanis zombik.
Unalmas élete egy csapásra megváltozik, mikor önmagát is meglepve védelmébe vesz egy élő lányt.

Amikor először hallottam erről a filmről az első reakcióm az volt, hogy: na neeeeeeeeee, ekkora ökörséget. Fúúúúújjjj.
Aztán hallottam, hogy ez egy sikeres könyv filmadaptációja, aztán láttam a trailert, majd elolvastam az első kritikákat.
Végül sikerült rádumálnom a tesómat, hogy nézzük meg. Nem volt olyan könnyű, mert hozzám hasonlóan ki nem állhatja a zombikat.
Az egész teremben ültünk vagy hatan, de szerintem jól szórakoztunk.

Hihetetlen, hogy ezt kell mondjam egy zombis filmre, de a legjobb szó rá az, hogy: aranyos.
Az ember azt várja egy apokaliptikus világban játszódó történettől, hogy szomorú és küzdelmes legyen, tele harci jelenetekkel. A zombik rondák és gonoszak, az emberek pedig hősiesek és önfeláldozók. Mindez komor hangulatban, amit aláfestenek a színek és a zene.

Tulajdonképpen itt sincs nagyon másként.  A zombik bizony kezdetben zombiként viselkednek. Vagyis felfalják az embereket, akik megpróbálnak fennmaradni ellenük.
De ez a film nem az emberek szemszögéből, hanem egy zombi fiú szemén keresztül láttatja ezt a világot. Már ez is rendkívül különlegessé teszi a filmet, de ehhez még hozzá jön a zombi fiú és az eleven élő lány között kibontakozó románc.
Nehogy azt higgyétek, hogy ettől átcsap a film valamiféle csöpögős romantikus Alkonyat szerűségbe. Ugyanis az a finom irónia ami végigmegy az egész alkotáson nem engedi ezt.
R tisztán látja a helyzetét és el is narrálja mit gondol az egész zombiságról. Ezzel vicces helyzeteket teremtve.
De azért ez nem egy vígjáték! Néhány helyen eléggé szomorkás a hangulata.
Az egész annyira szürreális és megfoghatatlan, icipicit morbid és  furcsa film. Ellentmond, sőt talán még gúnyt is űz a tipikus zombis filmekből.

A szereplők John Malkovichen kívül számomra ismeretlen színészek. John-t szeretem, de itt nem volt nagy szerepe.
R alakítója Nicholas Hoult szenzációsan hozza a zombi figurát. Viszont nem tudom eldönteni, hogy nagyon jó színész vagy annyira rossz, hogy pont egy zombinak felel meg a tehetsége. :) Figyelni fogom a pályafutását (bevallom az X-man-ből nem emlékszem rá, de hát M. Fassbender mellett ez nem csoda :D)
Teresa Palmer Julie alakítója bizonyos megvilágításban valóban emlékeztetett Kristen Stewart-ra, csak nem olyan idegesítő színésznő, mint nagynevű kolléganője.

A film képi világa tetszett. Egy-két zombi színész (statiszta?) nem volt túl meggyőző, és a sztoriban is volt egy-két érdekes ellentmondás. De.
Összességében jó kis film volt. Egy csöppet sem volt félelmetes, sőt mikor megjelent a zombi sereg én kiröhögtem őket. :) Néhány gusztustalanság még belefért, sőt ennyi kellett is.
Szerintem ez egy jó randi film. A lányoknak kell ennyi romantika a fiúknak meg egy csöpp zombis akció és mindkettőjüknek egy kis nevetés. Ezt mind tudja nyújtani a film.
Aki viszont, egy véres, akciókkal teletűzdelt tipikus zombis alkotásra vágyik az messzire kerülje, ez nem az a film!

Ezek után én biztos elolvasom a könyvet is! Isaac Marion könyvét a Libri kiadásában olvashatjuk már magyarul is.
Értékelésem: 5/3,5



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése