2012. dec. 17.

X-Faktor 2012.12.15-16. A döntő

Pont jókor lett vége a műsornak, most jött el az idő amikor már kötelességből néztem és nem szórakozásból.
Tavaly teljesen érdektelen volt számomra a döntő, mert senki nem nyerte el tetszésem, de idén a három döntős belopta magát a szívembe.
Annyit szidta mindenki ezt a szériát (én is), de be kell látnom, hogy a végső háromba tényleg azok kerültek, akik valóban megérdemelték, és sikerült is nekik színvonalas produkcióval búcsúztatni az idei műsort.

Szombati elődöntő:
Antal Timi: (2)
1. dal: Duffy:Mercy 10/9
Már a válogatón is tetszett, ahogy ezt a dal szinte kirázta a kisujjából. Nagyon felszabadult volt, nem láttam rajta hogy különösebben izgult volna.
2.dal: Crystal: Amíg csak élek 10/8
Kasza Tibi láttán akkora sokkot kaptam, hogy a dal feléről lemaradtam. Ez az ember mindenhová beküzdi magát? Mindenesetre jó hatással volt Timire, aki elég bizonytalanul kezdte a dalt.
3. dal: Whitney Houston: Run To You 10/5
Ez nagyon rossz volt. Azt hittem soha nem lesz már vége, unalmas volt és nagyon hamis, már-már Zámbó Krisztiánt idézte fel bennem néhány helyen. 

Oláh Gergő: (1)
1. dal: Stevie Wonder: Part Time Lover 10/8
Amikor először hallottam a válogatáson, már akkor felfigyeltem a srácra. Rajta látszott, hogy izgul és ez sajnos meglátszott a produkción is.
2. dal: Back II Black: Tevagyazakitalegjobban 10/6
Ez nem az a szám ahol kiénekelhette magát, nem volt nagy durranás.
3. dal: Michael Jackson: Billie Jean (Chris Cornell feldolgozás) 10/9
Az eleje nehezen indult, de aztán bebizonyította Gergő, hogy benne biztosan megvan az X. (Csak úgy mellékesen megjegyezném, hogy ez az egyik kedvenc számom, bár nem éppen ebben a feldolgozásban.)

Csobot Adél: (3)
1.dal: Caro Emerald: That Man 10/7
Ő az akire mindenki emlékszik az első meghallgatásáról. Így sokadszorra már, nálam nem működött ez a stílus, kicsit unalmas volt.
2. dal: Bery és Váczi Eszter: Egyedül 10/7
Tulajdonképpen tetszett, de olyan fura volt, ahogy megálltak egymás mellett 10 méterre és onnan énekeltek egymásnak. Hiányzott a körítés.
3. dal: Louis Armstrong: What A Wonderful World 10/7
Ez a dal már olyan elcsépelt, hogy csak igazán fantasztikus előadásban nem unja az ember. Sajnos Adél előadásában untam. 

Összességében Timi a Houston dalt leszámítva nagyon összeszedte magát, míg Gergő önmagához képest kicsit halványabb volt. Számomra Adél sokkal szórakoztatóbb, mint Timi. Jobban tetszik a hangja, és nagyon profi az előadása is. Én nem szeretem a dívákat, akik minden dalban meg akarják mutatni, hogy mennyire  tudnak énekelni, frazíroznak, berekesztenek és kierőlködik a magas C-t.  Igaz Timi nem tartozik az idegesítően ordibálók közé (mint tavaly Muri).
Vitathatatlan, hogy az első adástól kezdve Gergő és Timi magasan kiemelkedett a mezőnyből, így azt gondolom jogos, hogy ők jutottak a döntőbe. Timi sokat fejlődött, mint előadó Adél pedig mint énekes. Gergő meg már eleve jó volt.

Döntő:
Oláh Gergő
1.dal. James Brown: It’s a Men’s Men’s World (Seal cover) 10/9
Ez volt a műsor alatt a kedvenc előadásom tőle. Most is jó volt, talán felszabadultabb is, mint a múltkor.
2. dal: Vastag Tamás és Vastag Csaba: Őrizd az álmod! 10/8
Egyenrangú partnerek voltak, tetszett. És a Vastag tesókat amúgy is bírom.
3.  Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Szabó Ági: Törj ki a csendből! 10/7
Ezt a számot tuti nem Gergőre írták, miközben énekelte tudtam, hogy ez Timinek jobban is fog menni. Nem sok olyan férfi előadó van Mo-on aki ezeket a magas hangokat tisztán kiénekelné. Gergő megküzdött vele, de talpon maradt. Mindenesetre ne ezektől a dalszerzőktől kérjen segítséget.

Antal Timi
1.dal: Leona Lewis: Over The Rainbow (Leona Lewis cover) 10/7
Továbbra sem szeretem ezt a számot, de el kell ismernem, hogy Timi szépen énekelte. Igaz egy hasonló verziót énekelt az USA X-ben egy 13 éves kislány Carly Rose Sonenclar és az ő előadása jobban tetszett. 
2. dal: Kocsis Tibor: Lásd a csodát! 10/7
Ez a dal sem a kedvencem, akkor már a Vastag tesóké jobb. Tibó jó volt, de végül is ez az ő száma.
3. dal: Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Szabó Ági: Törj ki a csendből! 10/8
Ahogy gondoltam, ez a dal neki való, szépen énekelte. Igaz nekem így sem tetszett. Timinek viszont tökéletes lenne ez a szerzőtrió.

 Meg kell említenem a Presser- Tóth Gabi produkciót. Egyszerűen zseniális volt, nagyon-nagyon tetszett, igaz mindkettőjüket nagyon sokra tartom. Tóth Gabi az egyetlen énekesnő akit szeretek a magyar előadók közül. Az LGT számait meg imádom.

Visszatérve a döntősökre: Nem titok, hogy első pillanattól fogva Gergőnek szurkoltam. Végig kiemelkedett a mezőnyből a tehetségével, és bár voltak mélypontjai akkor is csak önmagához képest volt rossz, a többiekhez képest még akkor is szárnyalt.
Timinek azért voltak rossz produkciói, mint szombaton a Houston dal vagy a 12.01.-i adásban a Beyonce szám, de az biztos, hogy eddig ő a legjobb női énekes az összes X-et tekintve. És még ráadásul szimpatikus is.
Hogy mit hoz a jövő? Gergő az egyetlen akit el tudok képzelni egy mai divatos videoklip-ben, Timinek egy Wolf Kati féle karriert jósolok. Remélem megtalálják azokat a dalszerzőket és zenészeket, akikkel együttműködve fenn tudnak maradni.
Adél feltűnhet a színházak tájékán csakúgy, mint Dávid, és Bea, de a többiek hamar eltűnnek a süllyesztőben.

Lássuk be nem nyerhetett női előadó az idén sem, hisz volt a műsorban egy zseniális nagyon tehetséges fiatalember.
Gratulálok, megérdemelten nyertél Gergő! Várom a folytatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése