2012. okt. 29.

E.L. James - A szürke ötven árnyalata - A könyv amiről mindenki beszél

"– Gyere, Miss Steele. A holnap nagy nap lesz a számodra.
Minél hamarabb ágyban vagy, annál hamarabb meg leszel dugva,
és alhatsz.
– Mr. Grey, ön született romantikus."


Sztori: Anastasia Steel a 21 éves irodalom szakos egyetemista interjút készít a rendkívül gazdag és nagyon jóképű vállalkozóval Christian Greyjel. A két fiatal rögtön felfigyel egymásra. A lány akarja a férfit. A férfi akarja a lányt. 
Mr Grey azonban sötét titkokat rejt. Vajon Ana elfogadja a férfi szokatlan szexuális érdeklődését és belemegy egy szerződéssel biztosított viszonyba?

Két okból vagyok csalódott.
Az egyik ok, hogy nem olyan rossz mint azt vártam. :)
Hónapokkal a megjelenés után olvastam el, amikor a moly-on 63%-on állt a tetszési indexe és hosszú-hosszú értékelésekben gyalázták kedves molytársaim e művet.
Már vártam, hogy én is apró darabokra szedve kielemezhetem ezt az igazán borzalmas alkotást. Részletekben menően csámcsoghassak hibáin, igazat adva minden fanyalgónak. De.
Nem teszem, ugyanis ez a könyv nem ér annyit. Ez bizony egy teljesen közepes alkotás. Nem rossz, de nem is jó. Egyszer elolvassa az ember, eldönti, hogy érdekli e Ana és Mr. Grey sorsa annyira, hogy a következő két részt is elolvassa és kész. Ennyi.
Ha megvettem volna most landolna a rukkolán. Az ócsárlóktól, a fél és egy pontot adóktól azért megkérdezném: (idézet a könyvből)
 "Csakugyan így érzel, vagy azt gondolod, hogy így kell érezned? Ez két különböző dolog."
Úgy gondolom divat lett szidni ezt a könyvet. :(

 De csalódott vagyok amiatt is, mert nem értem mitől döglenek érte az amerikai mamik. :(
"Ez a könyv amiről mindenki beszél." Kérdem én: ugyan miért?
Nem sikerült megfejtenem, hogy miért lett ennyire népszerű ez a könyv világszerte. A belőle készülő film körüli felhajtás is teljesen érthetetlen számomra.
Semmi, de semmi újdonság nincs benne, ráadásul az egész tényleg egy Twilight fanfic, amire ráadásul ráerősít a gyenge fordítás.

Lássuk kicsit részletesen. Figyelem spoileres bejegyzés következik! 


 Szerintem meglehetősen túlírt a könyv. Kétszáz oldallal kevesebbe is bele lehetett volna sűríteni azt a kevés eseményt ami történt.
Megismerkedett a két főszereplő, összejöttek, problémák adódtak, aztán egy kurtán furcsán összecsapott végkifejletben szakítottak. Erre, a sok erotikus jelenetre, és Ana vívódására bőven elég lett volna 300 oldal. Ennek ellenére olvastatta magát és gondolom sokakat kíváncsivá is tett a folytatásokra az összecsapott befejezés. Engem inkább az érdekel, hogy miért lett Chris ilyen és mi az a nagy probléma ami miatt állandóan telefonál. (Kit nem találnak?) Hogy hogyan alakul kettőjük kapcsolata azt úgy is tudom, hisz ez egy tipikus szerelmi történet.
Az erotikus jelenetekről: menstruáció alatti szexről még nem olvastam, úgyhogy ebben újdonságot tudott nyújtani a könyv (meglettem volna nélküle), de a többi dologban semmi olyan nem volt, ami ne szerepelt volna már más könyvekben. (L.K.Hamilton, Ward, Maya Banks stb.) Sőt igazából az aktusok leírása meglehetősen visszafogottra  sikerült, ennél sokkal részletgazdagabb volt a nemrég általam olvasott 1800-as.(!) években íródott Buja Zélandia. (nem mondom hogy az a helyes irány)
Az írónő
Aki most olvasott először erotikus/pornó könyvet annak lehet hogy megfeküdte a gyomrát, én ebből a szempontból edzett vagyok.
Ana valóban hasonlít Bella-ra, nekem szimpatikus, bár egy kicsit túl sokat agyal, de szerintem ez csak leírva tűnik soknak valójában mi nők tényleg ilyenek vagyunk, mindig mögöttes tartalmat keresünk a férfiak egyszerű kijelentései után is.
Christian Grey-ről előzetesen azt gondoltam, hogy olyan lesz mint Raphael az angyal Nalini Singh könyveiben. Na attól a pasitól még így könyvön keresztül is ráz a hideg, nem szeretnék összefutni vele soha az életben. Hozzá képest Mr Szürke egy puhapöcs. (igaz ő legalább ember :D) Szinte rögtön elalél Ana-tól az addig kemény, csak az erőszakos szexben örömét lelő, az érintéstől viszolygó férfiú. Nekem ettől teljesen hihetetlen az egész. Az ő karaktere nincs jól felépítve. Egy folyamat során, a durvulástól kellett volna eljutni a vanília szexig és az együtt alvásig és nem fordítva. Bár Ana vagy százszor elmondja (na ebben is tiszta Bella) hogy milyen szép, szexi stb. ember ez a férfiú, nekem mégsem jön be. Nem tudom sem sajnálni a borzasztó gyerekkora miatt, sem undorodni nem tudok tőle a fura dolgai miatt, de "beleszeretni" meg végképp nem sikerült. (ebből is látszik nekem nem számít a pénz :DDD)
A többi szereplő szinte említésre sem méltó, aki olvasta az Alkonyatot az tudja mire számíthat. (örökbefogadó szülők, mostohatesók, sokszor férjhez menő hippis anyuka, mogorva magának való apa, nagyszájú barátnő stb.)
Nem tudok angolul, de hallottam hogy az eredeti mű sem éppen szépirodalmi stílusáról híres. A fordítás sajnos nem jó, tele van értelmetlen mondatokkal, ami nem az eredeti szerző hibája ez tény. Nagyon gyors, pattogó a szöveg, amit a rövid mondatokkal ért el az író. Sok benne a káromkodás, szóismétlés. Nem tudom az eredetiben is új szitokszót használt e az író, de a fordításban ez a "basszantyú" meg a "szent szar" nem tűnik életszerűnek, különösen egy irodalom szakos egyetemista szájából. Azért Olvastam ennél borzalmasabb fordítást is nem is olyan régen. (Testbérlők)

Értékelésem:
Történet: tipikus romantikus sztori sok szexjelenettel fűszerezve. A lány beleszeret a rossz fiúba, meg akarja változtatni, ami majd biztos sikerül is neki valamennyire, aztán amiről már nem írnak a könyvek, hogy 5-10 év múlva meg rádöbben hogy kár volt az egész hajcihő. :)
A feléig tetszett, onnantól rétestészta. 5/3
Karakterek: Ana figurája szimpatikus, de Mr Grey-jel nem vagyok kibékülve, és nem a furcsa szexuális szokásai miatt. Jobban szeretném ha keményebb lenne, olyan aki ha ránéz valakire annak megfagy a vér az ereiben. Ha ez lenne a kiindulópont lenne hova fejlődnie, de így elég zavaros az ő személyisége. 5/3
Stílus: fanfic jellegű írás, remélem a következő részekben mutatkozik némi fejlődés. 5/2
Kedvenc jeleneteim: a két főszereplő közti  e-mailezések.  

Összefoglalva: 5/3 csak azoknak akik szeretik a romantikus történeteket és nem fekszi meg a gyomrukat az átlagosnál több szexjelenet. És csak akkor ha már megvan a második rész is, mert az elsőnek szinte mondat közben van vége!

Olvasás közben ez a klip jutott eszembe bizonyos jelenetei miatt: http://www.youtube.com/watch?v=3RLwuDQSkDI
Sajnos csak a cenzúrázott változatot találtam.:(

UPDATE:
Elolvastam a két folytatást.
A sötét ötven árnyalata: 5/1,5 Annyira, de annyira unalmas volt.
A szabadság ötven árnyalata : 5/1,5 Rühelltem. Főleg a végét.
A három részt meg kellett volna írni egyben és akkor még lehetett volna belőle valami. Nem értem.....


2 megjegyzés:

  1. Hát szerintem nincs igazad ...izgalmas...nem baj hogy fordítva van ..ettől tökéletes...bemutatja az igazi életet ..fantasztikus könyv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb. 1000-1200 könyvet olvastam már életem során, hidd el ez a rosszabbak közt van! Majd rájössz...

      Törlés