2011. nov. 13.

Janet Evanovich: Pimasz alak

" Ez a fajankó ellopta az újságját! Soha nem találkoztak, nem tudta milyen a külseje, csak azt, hogy egyszer csak itt volt, ott ólálkodik az éjszaka minden órájában, és hogy túl hangos zenét hallgat. Hogy undorító ételszag szivárog tőle a központi szellőző- és fűtőaknán át, hogy napokig bent hagyja a mosnivalóját az alagsori mosó- és szárítógépben, és hogy sokkal gyakrabban parkol Louisa helyén, mint a sajátján. Louisa azt a szenvedélyes gyűlöletet táplálta iránta, ami csak az ilyesfajta kényszeregyüttélésből fakadhat. Ez a pali egy piszok alak!"

Elég nehéz ennek a könyvecskének az értékelése számomra. Egyrészt ott van a zseniális írónő Janet Evanovich akinek a fantasztikus Stephanie Plum a szingli fejvadász című sorozatot köszönhetjük, másrészt viszont ennek a könyvnek a műfaja romantika, vagy ahogy a borítón is látszik szerelmes regény, amit én nem szeretek.

Rövid története: két főszereplőnk Lousia 30 éves egyedül élő sajtótitkár egy politikus mellett, és Pete a forgatókönyvíró aki leginkább egy hosszú hajú rocksztárhoz hasonlít, bár egy macskával él együtt. A köztük lévő kezdeti viszonyt a bejegyzésem elején lévő idézet azt hiszem rendkívül szemléltetően átadja.
A két szereplő élete aztán egy krimi szálnak köszönhetően összefonódik és persze a boldog végkifejlet sem marad el.

Mi a bajom a szerelmes regényekkel? Hogy többnyire ugyanaz mindegyik története. Van két ember aki először utálja egymást aztán két perc után rájön hogy rosszul ismerte a másikat és már ágyban is vannak. Aztán valami történik ami miatt mégsem lehetnek együtt jön a hosszú vívódás hogy aztán a vége megint a boldog befejezés lehessen. Ámen.
Ezzel nincs is baj, ha közben váratlan fordulatok, kalandok, nyomozás, izgalom váltja egymást. Szerethető főszereplőkkel és zseniális mellékszereplőkkel.
A Pimasz alakban viszont mindez nincs meg. Egyik szereplőt sem szerettem, a krimi szál nulla volt és egyáltalán nem is érdekelt. Szerencsére csak 188 oldalas a könyv ennyit még kibírtam, de ha nem a Könymolypárbaj keretében olvastam volna abbahagyom 30 oldal után.
Egyetlen pozitívuma a humor. Ebben Evanovich már megcsillogtatta zseniális írásmódját ami főleg a szereplők közti incselkedésen, szellemes párbeszédeken alapul.
Ajánlom a hollywoodi rendezők figyelmébe mondjuk Reese Witherspoon és Gerard Butler főszereplésével lehetne belőle egy közepesen jó filmet csinálni. Bár én nem nézném meg.

Összességében ajánlom mindazoknak  akik falják a Júlia, Romana féle füzetecskéket pl Anyukámnak, keresztanyámnak, egyik barinőmnek, de azoknak nem akik Evanovich-csal a Szingli fejvadász sorozat kapcsán ismerkedtek meg. Mindenképp csak csalódás lehet a vége.

8 megjegyzés:

  1. Érdekes volt olvasni ezt a bejegyzést, ugyanis végig egyetlen kérdés lebegett a fejem fölött közben: miért választottad párbajkönyvnek? Ajánlásra? Vagy csak kíváncsi voltál, tud-e egy általad kedvelt írónő olyan általad nem kedvelt műfajú regényt alkotni, amivel megmutatja, hogy a romantikus regény is lehet jó? Tök kíváncsi lettem. :)

    VálaszTörlés
  2. Öhm... Nem rég írtam ide egy hozzászólást, de most eltűnt. Te törölted, vagy spamba rakta a google, ahogy mostanában szokása? ><

    VálaszTörlés
  3. Nem töröltem és sajnos nem is láttam. :(

    VálaszTörlés
  4. Szerencsére email-ben megkaptam az első üzeneted is. A válaszom:
    Janet Evanovich miatt választottam, és ebook-ban volt meg. Amikor felírtam a listámra még nem láttam a borítót és így nem is tudtam, hogy romantikus regény, csak annyit hogy az írónő egy régebbi alkotása.
    Azért olvastam ezt először mert ez a legrövidebb a választott könyvek között és amúgy is félbe vagyok egy 600 oldalas könyvvel és egy hangoskönyvvel is. És még a Kiválasztott is megjelenik ebben a hónapban, amit muszáj azon melegében elolvasni. :)

    VálaszTörlés
  5. Áh, így már értem. :) Köszi a választ! Egyébként mostanában a google buta, és csinál olyanokat, hogy egy-egy megjegyzést kéretlennek jelöl. Ilyenkor ha bemész a blogbeállításokba, azon belül pedig a megjegyzések fülre, ki tudod szedni ezeket a kéretlenek közül, és akkor ismét látszanak. Remélem, hamar megjavítják, mert már nem először fordul elő, és nagyon zavaró. ><

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen sokat segítettél. :)

    VálaszTörlés
  7. Őszinte leszek: Ennek a könyvnek már a borítója olyan szerintem, hogy pontosan lehet sejteni a tartalmát. Nekünk sok ilyen jellegű könyvünk van itthon és érdekes mód a 90%uk borítójáról meg tudod mondani, hogy milyen a tartalom.
    Ugyanakkor a fenti idézet kimondottan tetszett, bár el tudom képzelni, hogy az aranyat szedted ki a sárból...

    VálaszTörlés
  8. http://moly.hu/konyvek/janet-evanovich-pimasz-alak/idezetek

    Itt van még pár idézet a könyvből, ezekre a humor morzsákra írtam azt, hogy Evanovich ebben a könyvben már hozta a stílusát, amit olyan szépen kiteljesít a Szingli fejvadászban.

    Egyébként a fenti idézet nagyjából az első vagy második oldalról való :)

    VálaszTörlés