2012. nov. 6.

K.M. Moning - Keserű ébredés - Tündérkrónikák 1.

"Vámpírok? Pfuj. Halottak. Egy szót se többet. Időutazás? Hah! A modern kényelem előnyt élvez egy nagydarab felföldivel szemben, akinek olyan a modora, mint egy ősembernek. Farkasemberek? Ó, kérem, ez egyszerűen hülyeség. Ki akar olyan pasival ágyba bújni, akit a benne lakozó kutya irányít?
Na nem mintha nem ilyen lenne minden férfi még a likantróp gén nélkül is."


Sztori: McKayla Lane egy csinos 22 éves georgiai lány. Élete legnagyobb problémája az lenne ha kedvenc rózsaszínű körömlakkját kivonnák a forgalomból. Legalábbis eddig úgy gondolta.
Gondtalan élete megváltozik mikor Írországban tanuló, két évvel idősebb nővérét kegyetlen módon meggyilkolják.
Mac elindul Dublinba, hogy megkeresse testvére gyilkosát. Hamar rájön, hogy egy  különös és veszélyekkel teli világba csöppent. Felfedezi különleges képességét és egy segítővel, Jericho Barrons-al az oldalán felveszi a harcot a tündérekkel és egyéb mitikus lényekkel. Céljuk a Sötét Könyv megszerzése és az emberiség megmentése.

Tündérkrónikák sorozat részei:
1. Keserű ébredés
2. Álom és valóság
3. A hajnalra várva
4. Rossz hold kelt fel
5. Új nap virrad

Tavaly már olvastam a sorozat első három részét e-bookban. Egy darabig úgy nézett ki a magyar olvasók le is maradnak a két utolsó részről, de szerencsére jött a Cor Leonis kiadó és gondozásukban megjelent a két utolsó kötetet. Egy jó akció során én is beszereztem a polcomra  mind az öt részt. Úgy éreztem kellene egy újraolvasás mielőtt a két utolsó résszel lezárom Mac és Barrons történetét. Így aztán több mint egy év után ismét elmerültem a Keserű ébredésben. Jól tettem, mert bizony eléggé megkopott az emlékezetem.

Az írónő
Igazából a véleményem második olvasásra sem változott.
Ez bizony egy bevezető rész annak minden hibájával együtt. Pont annyira tetszett meg, hogy kíváncsi legyek a többi részre, de különösebben nem voltam elragadtatva tőle. Ma már persze tudom, hogy jól döntöttem mikor továbbolvastam a sorozatot.
Olvastam már tündéres könyvet a Marry Gentry-t, így engem már nem lepett meg, hogy  a tündérek bizony nem azok a kedves lények amilyeneknek a mesékből megszoktuk őket. Ezek a tündérek sokkal inkább hasonlítanak a démonokhoz.
Tetszett a felépített virág, amelyről azonban még csak sejtéseink lehetnek az első rész elolvasása után. Az, hogy Írország a helyszín külön piros-pont az írónak.
Nagyon erős a két főszereplő karaktere. Mac sokaknak nem szimpatikus, sőt egyeseknek idegesítő, hisz semmi más nem izgatja, csak hogy jól álljon a haja, csinos ruhákba öltözhessen és begyűjtse a férfiak elismerő pillantásait. (lehet, hogy magáról mintázta az írónő?) Kicsit felszínes lánynak tűnik, de hamar fel kell nőnie miután Dublinba érkezik. Nekem különösen tetszik az, hogy nem egy-kettőre lesz belőle szuper női harcos, hanem továbbra is folyamatosan tanulva csetlik-botlik. Nem lehet nem észrevenni Mac és Sookie (True Blood) közti hasonlóságot. Mindketten csinos tipikus déli lányok extra képességekkel. Viszont külön imádom Mac-ben, hogy szeret olvasni!

"Egyébként szeretem a könyveket, jobban, mint a filmeket. A filmek
megmondják, mit gondolj. Egy jó könyv megengedi, hogy legyenek saját
gondolataid. A filmek egy rózsaszín házat mutatnak, egy jó könyv viszont azt mondja, hogy van egy rózsaszín ház, de megengedi, hogy az utolsó simításokat magad végezd el, esetleg kiválaszthatod a tető stílusát, és leparkolhatsz előtte. Az én képzeletem mindig felülmúlta a filmeket."


Bevallom én értetlenül álltam eddig a nagy Barrons imádat előtt. Engem első olvasásra nem fogott meg ez a karakter. Most viszont kimondottan figyeltem rá olvasás közben és már teljesen más szemmel látom őt, mint először. Valóban nagyon izgalmas, titokzatos, de nem ritkán meglehetősen arrogáns és lekezelő férfi. Nem tudjuk róla kicsoda-micsoda, honnan jött, mik a céljai, még igazából azt sem mit gondol Mac-ről. Leginkább a humora tetszik. Mindenesetre hatalmas lehetőség van ebben a párosban.

Ami miatt mégsem győzött meg az első rész az talán az írásmódra vezethető vissza. E/1-ben íródott a történet vagyis Mac meséli el utólag visszatekintve. Nagyon sok benne az ismétlés, meg a jövőre vonatkozó előrejelzések, amiket én más könyvekben sem szerettem soha. Néha lényegtelen infókkal telnek az oldalak, és bizony emiatt voltak benne részek amiket unalmasnak tartottam és szívem szerint átugrottam volna rajtuk.

Értékelésem:
Történet: Műfajilag urban fantasy, de nem az ifjúsági kategória, annál sötétebb hangulatú. Éppen, hogy csak beindulnak az események, felállnak az ellenfelek, elkezdődik a kutatás a Sötét könyv után. És bár megtudjuk ki Alina gyilkosa (?), még több kérdés vetődik fel Mac-ben és az olvasóban egyaránt. Mint írtam feljebb: tipikus első rész, ami meghozza a kedvet a többi rész olvasásához. 5/3,5
Karakterek: A két főszereplő nagyon jól megírt figura. Mac személyiségfejlődése már most nyomon követhető. Barrons pedig hozza a titokzatos, jó pasi figurát. A köztük lévő kémia még csak kialakulófélben van. A többi szereplőről még korai lenne bármit is mondani, de valamiért érzem, hogy V'lane a kedvencem lesz. 5/4,5
Stílus: Nagyon ide-oda csapongó volt az elbeszélés, de mivel egy 22 éves leányzó mesél így végül is érthető, de engem eleinte zavart. Csakúgy mint a sok ismétlés és leíró rész, amiket alapból szeretek, de ebben a történetben mégis gyakran untam. Néha kiszól az olvasóhoz is, ami eléggé fura. Ami viszont nagyon jó az a könyv humora (petúnia). A két szereplő közti párbeszédek (különösen amik csak fejben történnek meg) és JB beszólásai is sziporkázóak. 5/3
Emlékezetes jelenet: 1. Az a bizonyos múzeumos. Amikor megjelenik V'lane és Mac-ről potyognak a ruhák. Nekem ez a jelenet bár emlékezetes, de nem tetszik. Valahogy úgy érzem nem illik a könyvbe. Van már szextündéres könyv nem kell másik.
2. A végén amikor Barrons(!!!!) a Jéghercegnő nevű rózsaszín körömlakkal festi MacKayla körmeit. Na ettől kész lettem. 
Kiadás: Nagyon szép a borító és plusz pont az elején a térképekért a hátulján a lexikonért és legfőképpen a kiejtési útmutatóért. Azért negatívumként az is el kell mondanom, hogy találtam néhány helyesírási hibát.

Összefoglalva: 5/3,5 de tudom már hogy az ezt követő két rész többet kap! :)
Minden urban fantasy rajongónak ajánlom elsősorban nőknek, de mivel nem romantikus (eddig) a hímnemű olvasók is belenézhetnek, remélhetőleg nem akasztja ki őket nagyon Mac plázacicákra hasonlító karaktere.
Viszont csak akkor kezdjetek neki ha már megvan a második rész is!







5 megjegyzés:

  1. Én már három kötetet olvastam, de még nem derült ki, ki a gyilkos, csak annyit tudunk MAc kit tart annak, de szerintem téved :)

    Barrons meg Barrons <3 Annyira bírom ahogyan kimondja, hogy Ms. Lane, meg az epés megjegyzéseit, és árad belőle valami nyers szexualitás, de ehhez nem kell izzadnia meg szerszámot lóbálnia a kezében. Ő tetőtől talpig Armaniban is halálosan férfias :)

    VálaszTörlés
  2. A kis nyomi blogger kitörölte a kommentemet..

    Szóval én már elolvastam három részt, de nem derült még ki, hogy ki a gyilkos, csak azt tudjuk Alina kit tart annak, de szerintem az túl egyszerű lenne és szerintem téved.

    Barrons meg Barrons <3 Kedvelem ahogyan kimondja Ms. Lane, és folyton kioktat meg csípős megjegyzéseket és egy soros kommenteket produkál. Sugárzik belőle valami nyers szexualitás, de ehhez nem kell izzadnia és szerelőruhába bújnia, ő talpig Armaniban is szívdöglesztően alfahím és férfias.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A kis nyomi blogger kitörölte a kommentemet.."
      Aztán meg most úgy néz ki mégsem. :)))
      Az az igazság, hogy én eldöntöttem magamban, hogy a Nagyúr a gyilkos, de akkor teszek oda egy kérdőjelet. :)
      Most hogy a második részt olvasom, vannak benne olyan jelenetek amiken teljesen fennakadok, tök ismeretlennek tűnnek. Pedig első olvasásra is tetszett ez a sorozat a 2. résztől, mégis inkább csak a hangulata maradt meg bennem.
      Sajna nincs sok időm és energiám most olvasni, úgyhogy kicsit lassan haladok, pedig jó esetben ez egy egynapos könyv lenne. :( De ma végzek a 2. résszel.

      Törlés
  3. Nekem is van ilyen, főleg ha elektronikusan olvasok valamit. Bizonyított tény, hogy kevésbé marad meg úgy bármi, mintha élőben, kézben fogható anyagon olvasol valamit. No de legalább másodszorra is marad egy kis izgalom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is kevésbé marad meg ha e-book-ban olvasok valamit. És ezt a sorozatot is abban olvastam először. Fogalmam sincs miről szól a 3. rész, pedig 1 éve olvastam, és tudom, hogy tetszett is. :(

      Törlés