2012. szept. 17.

Top 10 könyvsorozat - 1. helyezett: G.R.R. Martin - A jég és tűz dala sorozat

"az elmének pedig könyvekre van szüksége, ahogyan a kardnak fenőkőre, ha meg akarja őrizni élességét"


Jómagam is a tv-sorozat hatására kezdtem el olvasni a könyveket. Mire lement a 10 rész a tv-ben már végeztem az addig megjelent 4 könyvvel. Hatalmas élmény volt a könyv után azonnal viszontlátni a filmes megvalósítást, ami az első évadban szinte tökéletesre sikerült.

A könyvsorozat 7 részre van tervezve, ebből 5 rész jelent meg eddig.
Trónok harca
Királyok csatája
Kardok vihara
Varjak lakomája
Sárkányok tánca


"A dalokban minden lovag hős, minden leány gyönyörű, és a nap mindig süt."


Szerte a világon rajongók milliói várják a folytatást és izgulnak Martin egészségéért, hisz az író már 64 éves  és szeret egy-egy részt több évig is írni. Az első és ötödig rész megjelenése között 15 év telt el. Így az aggodalom úgy gondolom jogos. Mindenki szeretné tudni, hogy ér véget a történet ki foglalja el végül Westeros trónját.


Biztosan sokan vannak olyanok akik azért nem olvassák el a könyveket, mert nem szeretik a fantasy műfajt. Leszámítva azt, hogy a történet egy elképzelt világban játszódik, fantasy elem az első részben mindössze 1-2 %-ban jelenik meg. A történet főhősei emberek, a világ amiben játszódik a lovagkori középkort idézi, a cselekményt mozgató rugó ahogy a cím is utal rá a trónért folytatott harc, intrika.
Mindenki tegye félre ellenérzését ez nem a Gyűrűk ura, bár kétségtelen, hogy ahhoz hasonlóan rendkívül összetett, sok szereplőt felvonultató monumentális mű. Viszont nem a jó és rossz harcáról szól, hisz Martin karakterei jóval összetettebbek. Még akit a legjobban utáltunk azokról is kiderül egy-egy pillanatban esendő emberi mivoltuk.  Az író nem kíméli karaktereit, minden hagyományt felrúgva teszi el láb alól akár a főszereplőket is. Így jobb ha az ember nem szeret meg egy karaktert, bár az sem biztos, hogy akiről azt gondoljuk meghalt az valóban halott.
Minden mondatnak, szónak jelentősége van. Sok titokról nem hullt még le a lepel, sőt az ötödik rész csak még több rejtéllyel szolgált ahelyett, hogy néhányról feloszlatta volna a ködöt.
A könyvek különböző karakterek nézőpontjából E/3-ban íródtak. Ilyen POV karakterből az ötödik rész végére kb. 30 is van, igaz több közülük csak 1-2 fejezetet kapott.
Elég sok nehézséget okoz a rengeteg szereplő számontartása. Erre segítséget nyújt a könyvek végén található ki-kicsoda, illetve a könyvek elején lévő térképek.


"Közeleg a tél" 

A cselekmény az első részekben három főszálon fut, a későbbiekben különösen a 4. résztől azonban ismét új helyszínek, karakterek jelennek meg.
A fő helyszín Westeros, ahol nem a ma megszokott évszakok követik egymást, hisz van hogy évekig tart a nyár. Történetünk kezdetén  azonban már érezni a tél eljövetelét. A régen mindennapos mágia ma már kiveszőben van, a sárkányokról is csak megmaradt csontjaik tanúskodnak. A királyságban egyre több a gond, a felszín alatt már izzik a parázs.

1. szál: Westeros. 15 éve, hogy elűzték az őrült Targaryen királyt trónjáról, amit most Robert Baratheron birtokol.  Mikor meghal a segítője, régi barátjához Ned Stark-hoz fordul segítségért. A Stark-ok messze a fővárostól  északra, Deresben élnek. Stark-nak feleségétől három fia és két lánya van, de velük él a fattya Havas Jon is. Amikor a király felkéri segítőjének, két lányával Királyvárba költözve rögtön az udvari intrikák, titkok kellős közepében találja magát. Udvari kémek, besúgók, a Lannisterek egyre nyíltabb ellenségeskedése közepette vajon mire számíthat a rendes, tisztességes Ned Stark?

2. szál: A Fal. Fent északon egy hatalmas fal választja el a királyságot az azon túl élő vad népektől. A Fal védelme az Éjjeli Őrség feladata. Ide kerül Ned fattya Havas Jon. Egyre több "fekete testvér" tűnik el a falon túli felderítések során. A vad népek is furcsán viselkednek. Vajon valóban léteznek a már szinte csak a legendákban megemlített Mások? Kik ők és mi a tervük?

3. szál: Dothraki-ban játszódó történet főhőse a Targaryen dinasztia két életben maradt tagja Viserys és Daenerys. Viserys hozzáadja húgát a dothraki-k egyik khaljához Khal Drogóhoz. Cserébe hadsereget szeretne aminek segítségével visszaszerezné Westeros trónját. A talpraesett Daenerys hamar kivívja a barbár lovastörzs és férje elismerését, míg testvére egyre csak szövögeti világmegváltó terveit. A lány nászajándékul három megkövült sárkánytojást kap. Vajon életre kelnek a tojások? Sikerül Viserys terve?



Nem véletlenül ez az első sorozat a listámon, hisz minden megvan benne amit szeretek. Az általam annyira szeretet drámai jelenetek a különböző emberi sorsokon keresztül, a hatalomért vívott harcokban, cselszövésekben. De bizony vannak benne vicces jelenetek, beszólások, elmés párbeszédek is. Némi romantika, szerethető vagy éppen utálható karakterek, zseniálisan megírt mellékszereplők. Mindez igényes fogalmazásban (fordításban), olvasmányosan.
Nők és gyermekek is szép számmal jelennek meg a történetben, sőt fontos szerepet kapnak.
Ez a könyv mindkét nemnek kiváló szórakozást nyújt, nem véletlen, hogy a moly-on mindegyik kötet tetszési indexe 90% fölött van.
Az én kedvenc részem az első mellett a 3. Majd nemsokkal lemaradva a 2. és 5. A 4. rész mint oly sokaknál nálam is a kevésbé tetszett kategória. Ennek oka, hogy a 4. és 5. rész tulajdonképpen egy kötet lenne, és a 4-ből pont a kedvenc karakterek maradtak ki.
Kedvenceim: Tyrion Lannister a törpe, akinek zseniális de rendkívül éles-látó megállapításai gyakran megnevettetik az embert. Ráadásul sokáig ő az egyetlen kedvelhető Lannister.
Arya Stark, Ned legkisebb lánya, aki inkább fiúnak született volna.
Havas Jon a fattyú, aki örökölte apja egyenességét, tisztességes jellemét.
A mellékszereplők közül nagy kedvencem Sandor "Véreb" Clagene a trónörökös Joffrey testőre. Ő meglehetősen ellentmondásos karakter, inkább rossz fiú, de mint mindenkinél így nála sem egyértelmű a helyzet. Ráadásul az ő "rajongása" Sansa Stark iránt hoz némi kis romantikát a műbe.
Természetesen imádom a rémfarkasokat.
Akit nem nagyon kedvelek és az ő szálát szívem szerint csak átlapoznám az Deanerys. Pedig tudom sokak kedvence, de nekem az ő karaktere és a vele történtek a legunalmasabbak az egész sorozatban.


Az ötödik rész végére gyakorlatilag a kezdő karakterek fele már elhullott, helyükbe azonban új szereplők léptek a történet is csak tovább bonyolódott. Amiről azt gondoltuk, hogy egyszerű, szimpla ügy az biztos, hogy Martinnál más színezetet kapott. Semmi nem úgy történik ahogy azt az olvasó várja. Ez a legnagyobb erénye, de talán néha legnagyobb gyengesége is a sorozatnak, hisz egy idő után már semmit nem hisz el az olvasó, tényleg mindenben valami csavart lát.
Mindenki aki rajongója e remekműnek csak reménykedni tud, hogy Martin tényleg átlátja az egészet, hogy megvan a fejében a végkifejlet, mindenre magyarázat lesz és az minél előbb papírra is kerül.



Ami az eddig tv-ben bemutatott két évadot illeti, szerintem tv-s költségvetéshez mérten nagyon jól sikerültek. Az első évadban még spóroltak a csatajeleneteken, néha a több ezres hadsereget megoldották húsz statisztával, de mind a színészek, a párbeszédek, a cselekmény és a képi megvalósítás megállta a helyét.  Ráadásul nagyon könyv hű is volt az első évad, természetesen azért nem 100 %-ig. Ez a másodikról már nem mondható el, sok szereplő kimaradt ami miatt változtattak kicsit a történeten is. De legalább kaptunk egy jó csatajelenetet, még ha nem is úgy ahogy az a könyvben van.
Egy ismerősöm van aki a könyvek ismerete nélkül nézte a tv-show-t, ő érthetőnek találta és tetszett is neki. Nekünk akik rajongói vagyunk a könyveknek természetesen volt ami nem tetszett, de véleményem szerint a kisebb-nagyobb változtatások ellenére az egyik legjobban sikerült könyves adaptáció, amit valaha láttam.
Egy-két színész egyszerűen szenzációs csak úgy lubickol a rá osztott szerepben.  Gondolok itt elsősorban a Tyrion-t játszó Peter Dinklage és a Joffrey-t megszemélyesítő Jack Gleeson fantasztikus alakítására.
Az író aktívan közreműködik a filmre vitelen is, mindkét évadban volt 1-1 rész aminek ő maga írta a forgatókönyvét.
Első évados előzetes
Második évados előzetes

Két szó: Olvassátok! Nézzétek!
Higgyétek el érdemes.





2 megjegyzés:

  1. Én egyszerűen imádom!^^ Jelenleg a kedvencem!
    Hát tényleg nem véletlenül írták róla, hogy Tolkien óta a legjobb! :)

    (Nagyon tetszik a blogod!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk én Tolkien-t annyira nem szeretem, de elismerem hogy nagyot alkotott. :)
      (Köszi)

      Törlés