2013. dec. 21.

Veronica Roth - A beavatott

"… remeg a lábam, de nem tudom, miért. Nem a magasságtól félek – az mindig is feltölt energiával, mely átjárja minden szervemet, eremet és izmomat, mintha minden porcikám ugyanazon a hangon énekelne. Aztán rájövök mi az oka. Négyes maga. Van benne valami, ami miatt úgy érzem: le fogok zuhanni. Vagy folyadékká változom. Vagy lángra lobbanok."

Sztori:
A jövőben járunk. A társadalom öt csoportra oszlik: Őszinték, Önfeláldozók, Műveltek, Barátságosak és Bátrak. Beatrice családjával az Önfeláldozók közt él. 16 éves korában azonban döntenie kell, hogy képességei alapján melyik csoporthoz akar tartozni. A szimulációs vizsga, mely segítene a döntésben nem várt eredménnyel zárul, melynek hatására a lány elhagyja családját és a Bátrak mellett dönt. 

Moly-adatlap 

A műfaj dísztópia, mégpedig a Young Adult kategóriából. A Divergent trilógia (?) első része. Bevallom én már unom ezeket a könyveket, de muszáj volt két kihívás miatt elolvasnom (sőt írnom róla). Abban reménykedtem, hogy tud valami újat mutatni ebben a műfajban.

Történet:10/6
Nem győzött meg. Az alapszituáció, vagyis az, hogy az embereket jellemző tulajdonságaik alapján öt csoportba osztják, teljesen életképtelen. Egy ilyen társadalmat hosszú távon fenntartani lehetetlen. Max. diktatúrával tudnám elképzelni, ilyenről meg nincs szó a könyvben. Egyébként is elég soványka a világrend ábrázolása, arról például nem esik szó, hogy ez az egész világban így van e vagy csak Amerikában. Valahogy csak túltettem magam ezen (nem, sajnos mégsem) és olvastam tovább. Nagyon kiszámítható a történet, tényleg megvan benne minden ami a mostanság divatos YA dísztópiákban meg kell lenni: átlagosnak tűnő bátor lány, a folytonos vívódásaival, szerelmi háromszög (ami itt nem tart soká és eléggé fura véget ér), és az elkerülhetetlen lázadás a fennálló rend ellen csak itt némi csavarral, dráma és halálesetek. Kissé hatásvadásznak éreztem a végén a sok gyilkolászást és halált. Sajnos elég sok a logikátlanság és ha ez még nekem is feltűnik akkor ott már gond van, mivel én eléggé át tudok siklani ilyesmik felett.
Persze elgondolkodtam vajon melyik csoportba kerülnék, de sajna én úgy látszik életképtelen vagyok, mert egyikben sem érezném magam otthon.

Szereplők: 10/6
A női főszereplő jelleme is a szokásos klisékre épül. Tris Szürke kis veréb, aki azonban eléggé elszánt, hogy változtasson az életén. Pár hetes kiképzés után kész gyilkológép lesz (na ez elég röhejes), de  rengeteg haláleset és gyilkolás sem tántoríthatja el céljától, megy előre mint egy robot, hisz rajta a 16 éves lányon múlik a világ sorsa (ez is röhejes) Mit számít neki a családja, barátai elvesztése ha Négyes (a valódi neve a legröhejesebb az egész sztoriban) öleli és csókolja. Négyes figurája engem egyáltalán nem vonz, pedig alapkövetelmény, hogy a főszereplő fiúért odalegyen az olvasó(nő). Viszont láttam a márciusban bemutatandó film trailer-ét és megdöbbenve láttam, hogy Theo James játssza Négyest. Aki ugyan eléggé öreg egy 18 éves fiú eljátszására, viszont nagyon, de nagyon helyes. Miatta kénytelen leszek megnézni a filmet. :) (Bedlam című sorozatból ismerem) http://www.imdb.com/name/nm3772243/ Viszont a női főszerepre kivételesen tényleg találtak egy kicsit szürke szomszédlány típust: Shailene Woodley-t, ő számomra ismeretlen.

Stílus: 10/7
Ez az erőssége  könyvnek. Bár az elején túl nagy volt a hasonlóság az Éhezők viadalához, de szerencsére ez a depresszív hangulat később eltűnt (vagy inkább átalakult). Olvasmányos, és kiszámíthatósága ellenére mégiscsak be tudja vonzani az embert. 
A fordítással viszont nem vagyok megelégedve. Eleve nem fordítottam volna le Négyes nevét. Four és kész, így is meg lehetett volna magyarázni, hogy miért pont ez a neve. A cím a Divergent, magyarul elfajzott (eltérő, szétágazó), miért lett a magyar cím beavatott?

Kiadás:
2012 Cicero
Műfaj: YA, dísztópia

Összesítve: 10/6
Akik szeretik az ilyen műfajú könyveket azoknak kiváló kikapcsolódást nyújt. Nem kell benne keresni a logikát és akkor kellemes olvasmány lehet így télen egy forrócsoki mellett.
Persze aki még nem olvasott annyi dísztópiát mint én annak még az újdonság varázsával hathat, nekem már túl sok a viszonyítási alapom.
Ha tizenéves vagy akkor ez a Te könyved, ha már kicsit idősebb akkor inkább Éhezők viadalát válaszd, ha még idősebb vagy akkor az 1984 legyen a választásod.

U.i.: nem bírom magamban tartani így leírom, aki érti érti, aki nem nem. :)
Tobias-nak hívják az egyik barátnőmtől kapott, Németországból hozott, porcelánfejű bohócomat (!). :DDD

Filmtrailer: http://www.youtube.com/watch?v=iFD21h0euG8

3 megjegyzés:

  1. Én még nem mondanám, hogy túl sok disztópiát olvastam, de már így is kicsit kezdem unni a témát, szóval gyanítom, ezt a könyvet se nekem találták ki. :D A fordítással nekem mostanság több könyv esetében is voltak problémáim, sokszor a magyar alapján meg tudom mondani, mi volt a kifejezés angol eredetije, és hogyan sikerült félrefordítani. :") A másik, amivel sok gondom van, a fülszöveg. Komolyan, olyan nyomorult fülszövegekkel találkozom, hogy legszívesebben írnék a kiadóknak, hogy jelentkezem fülszöveg írónak, pedig nem is szeretek fülszöveget írni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg már túl sok dísztópiát olvastam az a baj. Egy idő után mindegyik egy kaptafa. Ráadásul ennek a könyvnek a kitalált világa nevetséges.
      Ezt a könyvet nyugodtan kihagyhatod, főleg ha az Éhezők viadala trilógiát olvastad.

      Törlés
    2. Igen, azt olvastam, bár csak az első részről írtam bejegyzést, a többihez valahogy nem volt érkezésem. Az igazat megvallva amúgy A kiválasztott nem is tetszett annyira, nagyon kevés dolgot tudtam benne igazán értékelni. :(

      Törlés