2012. jún. 26.

Top 10 könyvsorozat - 2. helyezett: Raana Raas - Csodaidők


" Emberek vagyunk mi mindannyian, még ha más nyelvet beszélünk is, más módon akarunk is boldogok lenni. "

 Raana Raas neve mögött egy magyar író Görgey Etelka rejtőzik, akit én Enahma néven fedeztem fel egy Harry Potter-el foglalkozó fórumon 2008-ban. 
Rögtön kíváncsi lettem, hogy miként fordulhatott elő, hogy az Animus kiadja egy addig teljesen ismeretlen fanfic író regényét.  (manapság bezzeg...)
Megvetettem a húgommal az első kötetet névnapomra, annak ellenére, hogy az Eta által írt Harry Potter-es fanfic nem igazán nyerte el tetszésem. Szerencsére a regény sokkal jobban sikerült és azóta a tesómmal együtt nagy rajongói vagyunk ennek a fantasztikus sci-fi családregénynek. 




A 4 részes sorozat elég mostoha körülményeket élt meg. A 3. és 4. részt már nem vállalta az Animus, így Eta magánkiadásban adta ki, bízva az addigi rajongókban. Sokat kellett várnunk, de megérte.
Már az első rész is profi munka, nyoma sincs az első kötetes szerzők gyengeségeinek.
Tökéletesen, precízen felépített világ, szerethető/utálható karakterek, óriási drámák, váratlan megrendítő halálesetek, gyűlölet, szeretet csupa-csupa érzelmeinkre ható pillanat jellemzi a könyveket. 
Az se rettenjen meg aki nem szereti a sci-fit, bár a történet az űrkorszakban (3920) játszódik, ahol a Föld csak egy, a lakott bolygók közül, ez a sorozat valójában inkább egy családregény.

" Aki egy életet megment, egy világot ment meg…"

 Az írónő azonkívül, hogy felépített egy lehetséges jövőt, megteremtett egy új nyelvet a nitan-t, ami a kaveni (niesi) közösségek nyelve. (A könyvek végén illetve a Csodaidők.hu-n található szótár, térkép és lexikon is, megkönnyítve az olvasók dolgát.)
A kaveniek úgynevezett nagy családokban élnek, több generáció (60-80 fő) lakik egy házban. Saját nyelvük és vallásuk van. Ruhájuk, ételük, felfogásuk teljesen más mint a "külsősöknek". Közöttük is az egyik legnagyobb hatalmú család a Raas, az események nagy részében ők állnak a középpontban. 
Természetesen vannak akik ezt nem veszik jó néven. Közbeszól a politika, a hatalmi harcok, kitör a háború.
Bár történetünk a jövőben játszódik, de a mai korra érvényes mondanivalót hordoz: rasszizmus,  vallási konfliktusok, terrorizmus, árulás család szerepe, egyének fontossága.

"Szólj, ha úgy érzed szólnod kell, de semmiképpen ne hallgass, amikor senki nem áll fel azok érdekében, akiknek nincs szavuk." Bokra


3 karakter szemszögéből láthatjuk az eseményeket.
- Giin egy kaveni nagy tekintélyű, de kissé magányos politikai-vallási vezető úgynevezett safir.
- Judy egy "külsős" intézetben nevelkedő tizenéves lány, aki szinte csak rosszat hallott a kaveniekről, pedig hamarosan lehetősége lesz közelebbről is megszemlélnie ezt a különös világot.
- Yaan szintén tizenéves fiú, Giin unokaöccse, aki apja terrorját megelégelve saját kezébe veszi életét.



Hogy ne csak a fangirl szóljon belőlem el kell mondanom, hogy számomra kicsit nehezen indult a történet, kellett pár oldal mire felvettem a ritmust, beleéltem magam ebbe a világba. Kicsit sok volt nekem a politika, de nem annyira, hogy unalmas legyen.
A szereplőkkel is nehezen barátkoztam meg kivéve Giin-t aki nekem eleinte egy Pitont pótló figura volt, de aztán hamar eltűnt a hasonlóság. 
A könyvek többnyire óriási cliffhanger-el érnek véget, de a negyedik rész lezárja a történetet, még ha nem is teljesen úgy ahogy az ember elvárja.
És végre teljesül ebben a sorozatban amit én olyan sok regényben hiányolok, mégpedig a karakterek jellemábrázolása, fejlődése. A szereplők itt nagy változásokon mennek keresztül, fejlődésük meghatározó a cselekmények szempontjából. Lehet, hogy akit az elején gyűlöltünk a végén már megszeretjük, semmi sem fekete vagy fehér.
Míg le nem zárult a történet sok vitát váltott ki pár szereplő, momentum ugyanúgy ahogy a Harry Potter vagy a Trónok harca esetében. Volt idő megbeszélni, hisz az első kötet 2006-ban az utolsó 4. rész 2010-ben jelent meg. Az írónő partner volt a beszélgetésekben, rendszeresen tartja a kapcsolatot olvasóival a könyv weboldalán és a moly-on is.

A sorozat kötetei:



És egy újabb csavar a történetben a  2012-ben  megjelent  Időcsodák első kötete Elágazó utak alcímmel.
Az írónő eljátszott a gondolattal, hogy "mi lett volna ha" bizonyos események másként történtek volna, mint ahogy a Csodaidőkben.
Az első néhány fejezet szinte szóról szóra ugyanaz mint Az ogfák vörösében, egy bizonyos ponttól azonban megváltozik a cselekmény, hőseink másként döntenek megváltoztatva így a Csodaidőkben lejátszódó eseményeket.
Zseniális húzás ilyennel még nem találkoztam olvasmányaim során!!! 

Ami külön szimpatikus, hogy  Az ogfák vöröse és az Elágazó utak is ingyenesen letölthető az írónő honlapján, sőt az Időcsodák 2. része is fejezetről-fejezetre olvasható. (én megvárom egyben a kiadást, remélem lesz)

Minden rajongónak az a véleménye, ha Eta nem ide született volna, már világszerte ismert író lenne ezzel a tetralógiával.
Reményeim szerint ez a kis bejegyzés is hozzájárul ahhoz, hogy minél többen megismerjék és olvassák ezt a kiváló magyar sorozatot.
Vigyázat mert függőséget okoz!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése