2015. júl. 6.

Ta-mia Sansa - A döntés joga

Fülszöveg:
2124-re az Egyesült Országok Szövetségének vezetői elérkezettnek látják az időt, hogy eltöröljék a demokrácia látszatát is, és egy agymosott zsoldosokból álló szervezet segítségével totális diktatúrát teremtsenek. Ebbe a háborúba rángatják bele a különleges képességekkel rendelkező exprogramozót, JJ-t, akinek a feladata megfejteni a pavonisok által hátrahagyott elektronikus nyomokat; valamint a sikerre áhítozó tudóst, Benjamint, akit egy biológiai fegyver létrehozásával bíznak meg. Mindeközben a Földről elmenekült, és lakható bolygót tizenhat éve hiába kereső száműzöttek között zúgolódások törnek ki, és a vezető, Sandra Manul a szerveződő lázadók között kénytelen szembenézni a saját fiával is.

Gender krónikák 2. része.
Az első részről ( A menekülés éve) a bejegyzésem itt található: http://ananiila.blogspot.hu/2013/07/ta-mia-sansa-menekules-eve-gender.html

Kiadó: 2014 Delta Vision
Műfaj: sci-fi

Sansa könyveinek rajongójaként szerintem az elsők között vettem meg megjelenésekor a könyvet, mégis másfél évig porosodott a polcomon, míg kézbe vettem. Nem tudom megmagyarázni miért, hisz szerettem az első részt.

16 év telt el az első rész eseményei óta, két szálon követhetjük az eseményeket. Az egyikben visszajönnek a már megismert szereplők Sandra a családjával, a másik szálon a Földön maradunk egy új erős női szereplővel JJ-vel.
Valahogy az eleje nem működött, nem vonzott be, sőt JJ és a biológus sztorija is volt, hogy untatott. Aztán ahogy kezdett kialakulni a földi helyzet úgy vonzott be a történet és a második felétől már le sem tudtam tenni.
Az űrben kutatók szála érdekelt a legjobban, bár itt történt érdemben a legkevesebb. Szinte csak egy családi drámát kaptam, az első kötetből már megismert Sandra és fia Robert csatározását, ami magával hozta a feszültséget és az izgalmat, még akkor is ha kicsit kiszámítható volt a cselekmény.
Robert nagyon jó figura, igazi bicskanyitogató természettel, akit az ember péklapáttal ütne a sok-sok hülyesége miatt (igazi arrogáns tinédzser, a ki ha én nem-én mindent jobban tudok a felnőtteknél is típus).
A kommunikáció hiánya közte és anyja között okozta a problémákat, megteremtve ezzel a feszültséggel teli helyzetet.
Az első rész csodásan volt megkomponálva, ez a sztori valahogy nem állt össze egy egésszé, úgy éreztem, hogy egyes részei túl aprólékosan lettek megfogalmazva, míg más részei elnagyoltak. Kicsit olyan átvezető kötetnek éreztem.
De továbbra is szeretem Sansa stílusát, történeteit, erős női karaktereit.

Történet: 10/8
Karakterek: 10/8
Stílus: 10/9

Összesítve: 10/8
Biztos, hogy újra fogom még olvasni, a következő rész előtt. Várom a folytatást. Minél előbb. :)

2 megjegyzés:

  1. http://ananiila.blogspot.hu/2014/02/anita-gayn-senkinek-sem-kellesz.html
    Szia! A szükségem van rád c. könyvet honnan tudnám letölteni?? Kérlek válaszolj:)
    Üdv: Lia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://www.fanfic.hu/merengo/viewstory.php?sid=57384

      Törlés