2012. márc. 14.

Top 10 könyvsorozat - 5. helyezett: Suzanne Collins - Az éhezők viadala

"Milyen lehet egy olyan világban élni, ahol egy gombnyomásra az ember asztalán van az étel? Mivel tölteném az időt, amit most élelemgyűjtésre fordítok, ha ilyen könnyen tudnánk élelmet szerezni? Vajon mivel töltik napjaikat a kapitóliumi emberek, azonkívül, hogy feldíszítik a testüket, és izgatottan várják, hogy befusson az újabb kiválasztott szállítmány, és a gyerekek legyilkolják egymást az ő szórakoztatásukért.
Ahogy felnézek, Cinna a szemembe bámul. – Milyen hitványnak láthattok ti bennünket – mondja."

2009-ben figyeltem fel a trilógia első részére, már nem emlékszem mi keltette fel bennem a kíváncsiságot, hisz akkor még nem tudtam mi az a disztópiás regény, ami azóta a kedvenc műfajommá vált.
Nagyon újszerűnek tűnt az egész, különösen  hogy akkor még nem olvastam a Battle Royale-t.
Nagyon-nagyon tetszett az első rész, emlékszem milyen nehéz volt várni egy évet a következő részre, aztán még egyet a befejezésre.
Sajnos amikor lezárult a történet nem voltam maradéktalanul elégedett, az első két rész után a befejezés nekem csalódást okozott, de összességében még mindig nagy kedvenc ez a sorozat.



1. rész: Az éhezők viadala
Valamikor a közeli jövőben Amerika helyén egy új diktatórikus állam Panem  alakul. A főváros mellett 12 körzet terül el. Büntetésül egy régi lázadás miatt, minden évben megrendezi a Kapitólium az éhezők viadalát. Lényege, hogy minden körzetből kettő 12-18 év közötti fiatalt kisorsolnak, egy arénába dobják őket, és a csak egy maradhat elven egymás meggyilkolására kényszerítik a gyerekeket. Mindezt óriási show-műsor keretében a tv közvetíti országszerte.
Főhősnőnk  a 16 éves Katniss Everdeen húga helyett bekerül a viadal résztvevői közé. Régi iskolatársa Peeta lesz társa és egyben ellenfele a viadalon. Katniss nem elveszett lány, a túlélés mindennapjai része, jól ért az íjászathoz és vadászathoz, de vajon fel van készülve emberek gyilkolására is?

Azoknak akik előbb olvasták a Battle Royale-t sok újdonságot nem hoz ez a könyv, én szerencsére csak a trilógia elolvasása után ismerkedtem meg a BR-al és mindenképpen ezt a sorrendet tudom javasolni mindenkinek. A BR jóval kegyetlenebb, véresebb. Itt írtam róla: http://ananiila.blogspot.com/2011/11/takami-kosun-battle-royal.html

Katniss szemszögéből E/1-ben íródott a regény. Elég fura volt a stílusa számomra, de úgy 50 oldal után megszoktam. Kicsit olyan ez a világ, mintha az 1800-as évek vidéki Angliáját keresztezték volna egy futurisztikus jövőképpel. A 12. körzet, melyben a lány él bányászattal foglalkozik, mindent ellep a szénpor. A lakosok nagyon szegények, gyakorlatilag éheznek. Egy elektromos árammal felszerelt kerítés veszi körbe a körzetet, körülötte vadakban gazdag erdő, ide szökik ki Katniss barátjával Gale-lel vadászni.
A szereplők közül Katniss sok olvasónak nem szimpatikus, kissé távolságtartó, sőt érzéketlen még a szerelmet is elég furán éli meg. A két fiú Gale és Peeta azonban rögtön két táborra osztja a női olvasókat, én első perctől kezdve Peeta fan vagyok.(ami elég érdekes, mert általában a rossz fiúk a kedvenceim)
Aki elolvassa a regény fülszövegét vagy a fenti leírásomat az azt gondolhatja, hogy ez egy kegyetlen, barbár könyv, hisz gyerekek ölik egymást halomra benne. Nos igen ha így nézzük valóban az, ugyanakkor sokkal árnyaltabb mint a BR. Mivel mindent Katniss szemszögéből látunk így nem éljük át az összes szereplő halálát és véres jelenetek helyett inkább megható pillanatoknak lehetünk tanúi.
Lassú a bevezetés de amikor elkezdődik a viadal felpörögnek az események. Mivel trilógia, így nyilvánvaló a főhősnő sorsa, de szerencsére tartogat csavart és izgalmat a történet. Kitartás, bátorság, küzdés, barátság, szerelem ebben a kegyetlen világban. Mi kell még egy jó könyvhöz?

„A mi világunkban a zene valahol a hajszalag és a szivárvány között helyezkedik el hasznavehetőség tekintetében.A szivárvány legalább az időjárásról elárul ezt-azt.”

Csak az olvassa tovább akit nem zavar a spoiler!!!!


2. rész: Futótűz
A Kapitólium és Snow elnök dühös, mivel nem úgy alakult a viadal végkifejlete ahogy szokott. A lázadás szele ismét felerősödik, Katniss és Peeta győzelme táplálja. Az emberek a lányban látják a lázadás szimbólumát. Csakhogy erre az elnök is felfigyel. Minden eddiginél véresebb küzdelem kezdődik.
,– A hetvenötödik évfordulón, emlékeztetőre, hogy még a legerősebb lázadó sem győzheti le a Kapitóliumot, a kiválasztottakat a Viadal eddigi győztesei közül sorsoljuk ki."
A 12. körzetben összesen 3 győztes van...

Fogalmam sem volt miről fog szólni a 2. rész, kicsit meglepett, hogy ismét viadalra került sor. Ennek ellenére nem volt unalmas a történet. Végre bepillantást nyerhettünk a többi körzet életébe, megismerhettük, hogy kik és hogyan nyertek az előző viadalokon.
Míg az első rész viszonylag lezártan ért véget, ez a történet bizony elég nagy függővéget kapott és így még nehezebb volt kivárni az egy évet az utolsó rész megjelenéséig.
Amiről említést kell tennem, mert sokaknál kivágta a biztosítékot az a hangsúlyok eltolódása. Míg az egyik percben történik valami tragikus pl. haláleset, a következő percben már arról olvashatunk, hogy Katniss-t aznap milyen ruhába öltöztetik, milyen a haja, sminkje. Szerintem ez egyfajta tudatos távolságtartás a lány részéről, csak úgy tudja ép ésszel elviselni ezt a világot, ha nem éli meg a valóságot a maga borzalmaival. Strucc-politikát folytat. Ez az első két részre is jellemző, de az utolsóra még inkább.






3. rész: A kiválasztott
Bár Katniss túlélt két viadalt is, úgy néz ki mégsem menekülhet Snow elnök haragja elöl. Ezúttal azonban családja, sőt a 12. körzet egész lakossága veszélybe kerül. Peeta-t elfogta a Kapitólium, a lány a 13. körzet föld alatti bunkerébe kényszerül.
A körzetek azonban nem tűrik tovább az elnyomást, a harc elkezdődik. Katniss a lázadók jelképévé válik ő lesz a Kiválasztott.

Csalódást éreztem miközben olvastam ezt a részt, különösen a regény első felében. Nem az történt amire számítottam. Valószínű sok író Rambót faragott volna a lányból, aki azonnal Peeta kimentésére indul, bevallom én ezt vártam. Collins azonban kicsit passzívabban képzelte el Katniss részvételét a harcokban. Tudom, hogy csak 17 éves lány, de a viselkedése akkor sem tetszett. Az, hogy Peeta karakteréből meg mi lett, hát az még inkább kivágta nálam a biztosítékot.  Lehet, hogy egy újraolvasásnál más lesz a véleményem, de számomra a könyv első fele unalmas volt.
Ami azonban nagyon tetszett, az a borús, sötét, kilátástalan világ amit az írónő megteremtett. Rengeteg haláleset is történt ebben a részben, sajnos engem egyik sem érintett meg. Nem tudom megmagyarázni miért de nem tudtam beleélni magam annyira ebbe a történetbe mint az előzőekbe. 
A keserédes vég a tanulság levonása viszont elnyerte tetszésem. "…istenáldotta tehetségünk van önmaguk elpusztításához."  Akkor elszabadult néhány könnycsepp is.

És az örömhír: Hamarosan (2012.03.22) moziba kerül a trilógia első részét feldolgozó film.
Főszereplők:
Jennifer Lawrence - Katniss Everdeen
Josh Hutcherson - Peeta Mellark
Liam Hemsworth - Gale Hawthorne
Woody Harrelson - Haymitch Abernathy
Lenny Kravitz - Cinna
Donald Sutherland - Snow elnök

 Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=7P-aAPnKBDY&feature=player_embedded

Nagyon várom, mindenképpen megnézem és véleményt is alkotok.

2 megjegyzés:

  1. Én is várom!:) A filmet és a véleményed is róla :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó majd elcsevegünk róla :)
      Alcatraz-ba belenéztél??? Nekem továbbra is bejön. Most belekezdek az Awake-ba.

      Törlés