2012. márc. 21.

Ally Condie - Matched - Egymáshoz rendelve

"Csak az ne mondd, hogy szerencsés vagy, Cassia! Társadalmunkban a szerencse ismeretlen fogalom.
Bólogatok, természetesen igaza van. Nem használhatok ilyen elavult, pontatlan kifejezéseket. Ma már csak valószínűség létezik."

Sztori: Valamikor a jövőben megalakul a Társadalom. Hivatalnokok döntenek az egész életed alakulásáról. A munkahelyedről, a párodról, hogy mit eszel, hol élsz, milyen zenét hallgatsz, mindezt úgy, hogy a "nagy testvér" állandóan figyel.
Cassie a párosító bankettjén megtudja ki lesz a férje, de másnap amikor megnézi a chipet amit jövendőbelijéről kapott, hirtelen egy másik fiú képe is felbukkan. Mihez kezd? Megmarad Xander mellett és megpróbál megfelelni a Társadalom elvárásainak vagy Ky-t választja és megindul a lázadás útján?

A Matched egy trilógia első része.

A két családregény mellé amit most olvasok kerestem egy könnyedebb olvasmányt. Nem tudom miért gondoltam, hogy egy dísztópiás regény az lesz. Talán mert ifjúságinak van jelölve? Nos nem azt az élményt nyújtotta, mint amire számítottam.







Ami a legtöbb dísztópiás regénnyel ellentétben tetszett ebben a könyvben, az a Társadalom részletesebb kidolgozása. Kicsit ugyan Orwell 1984 és Westerfeld Csújok koppintásának érzem, de legalább jól meg van írva.

Nagyon kemény, durva világ ez. Szinte mindent eltöröltek a régmúltból, maradt 100 vers, 100 dal, 100 történelmi lecke, a könyveket elégetik, mindenkinek egy db antik tárgya lehet. 

Teljes irányítás alatt van az emberek élete. Csak munka, meghatározott idejű szórakozás (abból is kb. 3 féle jöhet szóba) és este kijárási tilalom. Idegen nem léphet be a lakásodba, még a kijelölt párod sem. Személyre szabott étrended van csak azt eheted. És ha szerencséd van a 80. születésnapodon családod körében halsz meg. Látszólag így mindenki egyenlő, pedig dehogy.
 Cassia ebben az erősen bekorlátozott világban éli meglehetősen egyhangú életét, egészen addig amíg hiba nem történik a rendszerben. Ahogy minden dísztópiás regényben itt is megindul a lázadás.

Sajnos azt kell mondjam összességében a jól kidolgozott világkép ellenére sem tetszett a könyv. Minden oldalon azt vártam, hogy végre történjék már valami, de sajnos hiába.
Nem szerettem meg a szereplőket sem. A viselkedésüket, motivációikat is elég zavarosnak találtam. A cselekmény és a karakterek személyisége nincs kidolgozva rendesen. Igaz erre még lesz két könyv és azokban talán....
A szokásos szerelmi háromszög sem nyerte el tetszésem, talán azért mert egyik fiú sem lett nyerő nálam. Igazából az egész könyv Cassia tépelődéséről szólt. Mihez kezdjen az életével a két fiúval, beszürküljön vagy fellázadjon. Minden dísztópiás regény erről szól, de a többiben van bonyodalom, cselekmény, izgalom, romantika. Ebben a könyvben max. romantika van, de nekem még az sem jött be.
A furcsa függővég ugyan felkeltette érdeklődésemet a 2. kötetre, de félek ennél a trilógiánál is azt fogom érezni, mint a Csúfoknál, hogy ugyan minek vesztegettem az időmet erre, amikor rengeteg jó könyv vár még rám. 

Értékelésem: 5/2,5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése