2013. márc. 16.

Leiner Laura - Szent Johanna gimi 8 - Örökké

"Szent Johanna: 5/1* és 5/5* – mit is mondhatnék?
Kitörölhetetlen négy év az életemből, minden perce jelentett valamit onnantól kezdve, hogy anyuék hazahozták a fura iskolai csomagomat, egészen odáig, hogy ma vissza néztem a Jeanne d'Arc-szoborra. A két pillanat közötti időt pedig megpróbáltam az elmúlt években szavakba önteni. Sikerült, ahogy sikerült, teljesen mindegy, mert ezt úgyis át kellett élni."Sztori: Reninek párizsi ösztöndíj, Corteznek dühös szülők jutottak az előző rész végén. Vajon mi lesz a sorsuk? Együtt folytatják vagy elválasztja őket az élet? És mi lesz a többiekkel? Érettségi, továbbtanulás, munka? Megmarad a barátság? Örökké?

 Az én életemben pontosan 2012.01.12-én  köszöntött be Reni és a zűrös 9/b. Engem is hamar beszippantott a Szent Johanna világa, holott nagyon messze vagyok attól a korosztálytól akiknek ez a sorozat íródott. Legalábbis korban, mert lelkiekben még gyakran érzem magam tizenévesnek. :)
A mai napon 2013.03.16-án pedig véget ért, lezárult ez a korszak is.
Tulajdonképpen minden úgy történt ahogy én azt elképzeltem. És emiatt nem is érzek csalódást. Nagyon jól szórakoztam, potyogtak a könnyeim hol a nevetéstől, hol a sírástól. Nem akartam a végére érni. És ez mind-mind a jó könyv ismérve nálam.
Akkora hiányérzetet viszont, mint ami a  Harry Potter után volt bennem, most nem érzek, pedig bevallom vártam. 

Az előző részekről írt értékeléseim elérhetők a Leiner Laura címke alatt.Karakterek: 5/5
Gábor: 5/4 Húúú az a beszéd a ballagáson. Hol volt ez a gyerek 4 éven keresztül? :) Talán mégis neki való a kommunikáció szak.
Jaques: 5/3 Most nem esett róla túl sok szó. Arra például nagyon kíváncsi lennék mi történt vele a magyar érettségin.
Andris+Robi: 5/2 Nálam ez a stílus továbbra sem nyerő. Csak sajnálni tudom Virágot és Ricsit. Az tetszett, hogy kiderült, ők már ovis koruk óta barátok.
Macu: 5/3 Mit is mondhatnék róla? Őérte kár volt kiírni Arnoldot a sorozatból. :( Sayorana.
Zsolti: 5/5 Az egyik kedvenc szereplőm lett. Imádom a csokoládé köszönését,  a Máday mániáját és a pólóit.
Dave: 5/4 A harmincas öltönyös-brókeres pasikat sem szeretem, nemhogy ezt kicsiben. :) De mindig jó barátja volt Reninek és ezt értékelem.
Ricsi: 5/5 na ugye, hogy ugye???!!! :))) Mondtam én, hogy nem véletlenül bennfentes. Azért kár, hogy ő nem találta ki magát a végére. Remélem Szhelyen van egy jó rock-banda aki befogadja. :)
Virág: 5/4 ebben a részben már engem is idegesített egy kicsit.
Kinga: 5/4 elérzékenyült? És ölelgetett? Na neeee :))) Én azért még mindig félek tőle. :)

Cortez: 5/? Ha megpusztulok sem értem még mindig, hogy mitől ilyen menő??? Még mindig nem elég, amit tudok róla. Nem tudom hús-vér valójában elképzelni ezt a figurát. Bár külsőleg mindig Fehér Balázst látom magam előtt (oké tudom, hogy ő legalább 10 évvel idősebb) de tulajdonságokkal nem tudom feltölteni. Nagyon jól áll hozzá Renihez, ez oké, ettől értem miért álomfiú. De.
Azt nem tudtam meg, hogy a többiek miért hallgatnak rá. Oké, magas az IQ-ja, látszik rajta a tapasztalat, amit meglehetősen érdekes és változatos élete alatt szedett össze. De szerintem dögunalmas egy fickó. Amikor Reni arról ír, hogy órákig beszélgettek, akkor én megkérdem: miről??? Mert ugyebár arról nem ír. Még jó, hogy Cortez sokat fog utazgatni, mert így még pár évig Reni nem jön rá, hogy milyen uncsi pasit fogott ki. :))) 
Függetlenül attól, hogy én mit gondolok, nagyon örülök, hogy van a mai tizenéves korosztálynak egy álompasija, aki jó példát mutat. Minden káros szenvedélytől mentes, leszámítva a cola ivást, nagyon jól bánik a szerelmével, van jövőképe és önálló életre is képes. Mindenképpen pozitív karakter.  Arról pedig nincsenek kétségeim, ha  tizenéves lennék, akkor én is halálosan szerelmes lennék Cortezbe.
Reni: 5/5 Én azok közé tartozom, akik kezdettől kedvelték ezt a lányt. Bár néha engem is idegesített az esetlensége. Az ő karakterén nagyon érezhető a fejlődés. Nagyon bizonytalan volt, de már akkor is megvoltak az álmai. És végül mindent sikerült elérnie. Igazi sikertörténet ez.

Történet: 5/4,5
Voltak elképzeléseim a befejezésről, azt gondoltam, hogy gusztustalanul romantikus lesz és jó nagyot fogok bőgni rajta. Mit is mondhatnék? Minden úgy történt, ahogy történnie kellett (nagyjából ahogy sejtettem), bár szerintem túl gyorsan megoldódott a kezdeti dráma. Reni-Párizs-Cortez háromszögre gondolok.
Emiatt aztán  az első kötetben még találtam unalmas, ismétlődős részeket is, szerencsére csak keveset.
A szex kérdése nagyon jól lett megoldva, pont úgy ahogy ehhez a sorozathoz illik. És ugyebár egy naplóba sem kell mindent leírni. :)
Amit sajnálok, hogy a spontán balhék nem kaptak akkora súlyt, én nagyobb durranásokra számítottam. És bizony meghallgattam volna Reni Vladárhoz írt dalát. 
Párizst én már nem írtam volna bele, de lehet, hogy egy ötéves osztálytalálkozót igen. 
Amit továbbra sem tudok megbocsátani Laurának az Arnold. A mostani arnoldos részeket úgy olvastam, mintha nem is róla írt volna, hanem egy másik fiúról. :( (na persze, Arnold amint tanácsot fogad el Ricsitől csaj ügyben. Ne máááár. :((( )
Ugyan minden meg lett magyarázva, de 100%-ig nem vagyok elégedett. Nekem kevés volt a kibeszélés, főleg ami Renit és Cortezt illeti. A fiú Vikivel való kapcsolata eléggé el lett sunnyogva. :(  Jó Renit nem érdekelte, de szerintem az olvasókat igen.  Na ilyenkor találom rossz műfajnak a naplóregényt. :-D
Szívesen olvastam volna a gólyatáborról is.
Összességében az egész sorozat nagyon pozitív, idilli, talán még a valóságtól kissé elrugaszkodó is, de pont ez benne a jó. 

Stílus: 5/4
Hatalmasat fejlődött Leiner Laura az első rész óta. Persze az is lehet, hogy Reni fejlődött. :)))) Hisz ez egy napló regény. De még mindig van hiányérzetem a történetvezetést illetően. Úgy érzem néha feleslegesen drámázik (Gábor papája) az igazi drámai eseményeket meg elsunnyogja (Reni-Cortez-Párizs)

Kiadás: 5/4
Azért jó, hogy két részben jelent meg, mert így az első részt már odaadhattam a tesómnak, nem kellett várni míg az egész 800 oldalt elolvasom. :) Több értelmét viszont nem láttam, hisz 1000 oldalt is ki szoktak adni egy-kötetben.
A borító szép, és a szöveg sem hemzseg hibáktól.

Kedvenc jelenetem: a 13. osztálytárs Harold Ozzy megjelenése. 
Kedvenc tanárom: Kardos, én őt képzeltem el mindig Pitonként nem Vladárt. :) Máday is kedvencem lett erre a részre, végre belőle is kibújt az ember. :)


Összességében: 5/4,5
Talán egy kicsit kritikus voltam, de azért higgyétek el szerettem ezt a könyvet, csakúgy mint az egész sorozatot. Ahogy eddig is, terjeszteni fogom hírét minden 12 és 102 év közötti ismerősömnek.
Köszönjük Laura!

6 megjegyzés:

 1. Szerintem JÓ HOGY KIÍRTÁK Arnoldot.

  VálaszTörlés
 2. Én imádtam Arnoldot, csalódtam, amikor kiírta a könyvből, és -mint ahogy te is leírtad- az utolsó részekben bunkónak állította be. Mai napig Arnold a kedvencem, mi napig újra olvasom azokat a részeket, amikor Renivel megölelik egymást, megcsókolják egymást, ugyan is én végig a Reni - Arnold párosnak drukkoltam, akár milyen fura is. Cortezt túl menőnek találtam. Szerettem volna, ha lesz benne egy olyan rész, (vagy csak hasonló) ahol Reniben megdobban valami, hogy mégis Arnoldot szereti, nem Cortezt, stb..#TeamArnoldForever

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Arnold karaktere borzasztón logikátlan lett a végére. Szerintem is belefért volna a 4 évbe, hogy Reni másfelé kacsingasson. Akár Arnold felé is.... :)

   Törlés
 3. En szeretem Arnoldot meg akarta ovni Renit de talan tulsagosan is es amig o ott volt R+C nem lehetek volna egyutt mert arnold tenyleg mindig be kavart ugy hogy neki menni kellett

  VálaszTörlés
 4. Nem tudom sok olyat láttam aki Arnoldot mennyire védi. Szerintem viszont inkább taszitani akarta Renit Corteztől. Vegyük példának mondjuk mikor nem mond el neki egy csomó mindent pl. hajós vagy hogy ő végig tudta mit érez Cortez és én a legjobb barátomnak mindig elmondtam amit hallottam vagy látok és tudok mert szerintem ez a feladata egy jó barátnak Arnold viszont annak ellenére is tikolt dolgokat Reni elől mikor tudta hogy Reni mennyire szerelmes és látta hogy nem fog változni az érzelmei Reninek még is titkolt. Nekem nincs bajom arnoldal nem teszek különbséget főleg hogy azért mikor reni bajban volt ő ott volt. De én szivem szerint Cortez felé húzódok elején nem szerettem de bebizonyitotta sokra képes Reniért és ha Arnold nem kavar közbe szerintem hamarabb is történtek volna a dolgok.

  VálaszTörlés
 5. jó hogy kiirták Arnoldot!!!

  VálaszTörlés