2014. márc. 10.

On Sai - Scar

"Isten is azt mondta, kérjetek és kaptok, meg hogy legyetek olyanok, mint a gyermekek.
Márpedig milyen egy gyerek? Követelőző, makacs, és addig nyaggatja a szüleit, amíg azok belefáradnak, és teljesítik az akaratát."


Sztori:
A jövőben járunk. A gyerekcsászár Chester és a kalózok vezetője  készülnek összecsapni a hatalomért. A Földet réges-rég elpusztító mentálok az emberiség szolgálatában állnak. 
A tizenhét éves keresztény Scar megszökik otthonról, hogy navigátornak álljon egy császári hajón. Csalódott, hisz gyerekkori barátja, titkos szerelme Artúr az esküvőjére készül egy másik lánnyal. A fiú későn döbben rá, hogy neki is többet jelentett Scar egy barátnál.
Don egy renegát mentál, akinek felkelti érdeklődését a titokzatos Scar. Lucy a hetedik tanácsos mindenben a tökéletest keresi. 
Négyük sorsa összefonódik. De vajon ki mozgatja a szálakat? Van saját akaratuk? Ki vagy mi a titokzatos két entitás?

Moly-adatlap

A regény a Szivárgó sötétség sorozat első kötete.

A különös On Sai név alatt egy magyar írónő Varga Beáta alkot. Ez a harmadik nyomtatásban megjelent könyve. Calderon című sorozatából már két rész jelent meg. Ebből az első részt én is elolvastam. Tipikus sci-fi kalandregény (10/7) jó humorral, de teljesen más a témája és a hangulata, mint a Scar-é.

Történet: 10/10
Magyar író tollából született sci-fi-k közül az abszolút kedvencem Harrison Fawcett (Fonyódi Tibor) Katedrális című monumentális regénye. Többször is eszembe jutott az a történet a Scar olvasása közben. Valószínűleg azért, mert Fawcett és On Sai is  felsőbbrendű idegen lényként ábrázolja Istent és az Ördögöt. Ráadásul olyan sci-fik ezek amik már a fantasy határait súrolják. Úgy látszik ez nálam bejön.
A Scar története rendkívül sokrétű, valószínűleg  még többször el kell olvasnom, hogy minden a helyére kerüljön. De nehogy azt higgyétek, hogy bonyolult vagy túl tudományos, szó sincs róla. Sokkal könnyebben emészthető, mint pl. Dan Simmons Hyperion-ja.
A történetben felépített világ könnyen elképzelhető. Az emberek és az őket segítő mentálok uralják a világegyetemet. Egy hajó legénységét különös járvány fertőzi meg, ennek kivizsgálására fog össze Chester, Scar és Don, elindítva ezzel az események sodrását.
4 nézőpont váltja egymást, kiegészítve az elő- és utószóval.
A történetben minimális a szerelmi szál, nem tocsog erotikában, viszont van kaland, erőszak és sok vér. Nem éppen rózsaszín leányálom ez a jövőkép sem. 
Ahogy a vallásosság ábrázolva van az külön lenyűgöző és elgondolkodtató. Többféle szempontból is megvizsgálja a kérdést az írónő, hisz szerepel a történetben olyan aki mélyen hisz, aki már nem hisz, aki elutasítja a hitet és olyanok is akik üldözik a vallásos embereket. Mégsem megy át az egész egy vallási, filozófiai vitába, könnyedén és kalandosan dolgozza fel az amúgy nagyon is mély mondanivalót.

Karakterek: 10/10
Ha valami kis apró hiba felróható a regényben akkor az a karakterek kidolgozása. Scar és Don természetét és lelkivilágát elég jól megismertem és Lucy őrült karaktere is kibontakozott, de sajnos Artúr és az ötödik főszereplő Chester alakjáról még nem hullt le minden lepel. Lehet, hogy ez nem hiba, hisz egy sorozatról van szó csak az én kíváncsiságom nagyobb a kelleténél.
Scar zavarba ejtően sokoldalú szereplő. Akaratos, céltudatos, bátor, de mégis igazi nő. Vörös hajával és zöld szemével különlegesnek, sokak számára csúnyának számít. Donban viszont pont ezek keltik fel az érdeklődést a lány iránt. Szigorúan csak tudományilag, hisz a fajkeveredés nem engedett, sőt a mentálok között ritka a testi kapcsolat is. Don lázadó, nem ért egyet a mentáltanács törvényeivel, ezért él önkéntes száműzetésben. Az én kedvenc szereplőm Don mellett Chester a gyerekcsászár, ő a legtitokzatosabb figura a történetben, sokáig nem is lehet róla eldönteni, hogy pozitív vagy negatív szereplő. De ez az ellentmondásosság jellemzi Lucy-t is. Véleményem szerint teljesen őrült, olyan dolgai vannak pl. hogy megszámolja a porszemeket egy szobában és még gyököt is von belőle. :)
Artúr karaktere volt számomra a legkevésbé érdekes, pedig az ő fejlődése volt a legnagyobb.  Talán majd a folytatásban...
A Scar-ban szereplő mentálok egyébként jóval összetettebbek, mint Nalini Singh sorozatában megjelenő mentálok, és sokkal jobban is működnek ebben a történetben.


Stílus: 10/10
Olvasmányos, szinte rögtön (nálam a 40. oldal után) magával ragadó, izgalmas, pörgő írás, amely azonban tartalmaz leírásokat is (végre!). Egyhuzamban olvastam volna szívem szerint.  A nézőpontváltás is jót tesz a történetnek. Hihetetlen, micsoda képzelőerő jellemzi az írónőt. Ahogy ezt a sok gondolatot, filozófiát, vallást egységbe szedte és egy izgalmas sztorit is kerített köréje teljesen lenyűgözött.

Kiadás:
Könyvmolyképző 2013
Érdekes, hogy egy ilyen témájú könyvet ez a kiadó vállalt be. Remélem ez nem lesz riasztó a hímnemű olvasók számára. A borító csodálatos, pedig én kimondottan nem szeretem a női fejes képeket.
Műfaj: sci-fi (nálam azért a fantasy is befigyel)


Értékelésem: 10/10 - kedvenc!
Engem nagyon beszippantott. A vége után sokáig nem is tudtam mással foglalkozni annyira elvesztem ebben a különleges világban.
Nagyon várom a folytatást.
Nem tipikus női könyv, férfiaknak is bátran ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése