2012. dec. 31.

Thea Beckman - Amazonkirályfi - Pokoli éden

"…a férfiak túlságosan is hebehurgyák, erőszakosak és önzők ahhoz, hogy valódi hatalmat lehetne rájuk bízni. Elismerem, a férfiak többet mernek, van bennük vállalkozókedv. De nagyon is jól tudjuk, hogy valahol mélyen ott szunnyad bennük a hatalom utáni vágy, és hogy ezzel bármikor visszaélnek."

1. rész: Amazonkirályfi
Sztori: Majdnem ezer év telt el a III. Világháború után, amely megváltoztatta az egész Földet és szinte teljesen kiirtotta az emberiséget. A régi zord éghajlatú Grönland ezekre az időkre egy valóságos paradicsommá alakult. Trópusi esőerdőkben, gyönyörű kellemes éghajlatú tengerpartokon vagy a zord hegyek között élnek a thulé-k. Egy olyan társadalmi berendezkedésben ahol a nők uralkodnak. Egyszer azonban egy hadihajó jelenik meg Thulé partjainál, rajta 50 matróz és egy tudós, akik a messzi Bádeni Birodalomból jöttek meghódítani ezt az új világot.

Véletlenül egy fórumon bukkantam erre a könyvre és folytatására. Nagyon tetszett a fülszövege viszont a borítója már kevésbé. Az olvasás után nagyon mérges lettem a kiadóra ugyanis az eredeti  fülszöveg sok helyen csúsztat a borítónak pedig semmi, de semmi köze nincs a történethez. Egyáltalán nem szerepelnek benne lóháton vágtató harcosok, de a másik borító sem jobb, ott nagyon félrevezető a lefátyolozott nő. Az eredeti cím is sokkal jobb bár nem tudok hollandul, de nagyjából a Földanya gyermekei lehetne a fordítás, ami sokkal jobban tükrözi a könyv történetét, mondanivalóját.
Arról nem is beszélve, hogy ez egy trilógia, de én sehol nem találom a 3. részt magyarul. :( Ennek ellenére  ajánlanlom mert az első rész egész jól lezárt és a 2.-nál is lehet sejteni a következményeket. 

Az Amazonkirályfi, a thulék uralkodónőjének fia: Krisztián, aki nem egy harcos, hanem egy gondolkodó ifjú, aki mivel férfi semmi hatalommal nem rendelkezik. Főleg az ő szemszögéből láthatjuk ezt a különleges világot és a hódító bádeniek számunkra nagyon is ismert világát.
Kissé naiv elképzelés egy nők uralta világ, amely ráadásul mindent a földanyának rendel alá. Ismerve a mai nőket, nem tudom elképzelni a békés uralkodást. De az is igaz, hogy nem tudni mit hozna ki abból a kevés megmaradt emberből egy majdnem világvége.
 A Thulé-k elvetik a tecnológiát hisz az szennyezné a környezetet. Csak nők hordhatnak kábítófegyvert és tölthetnek be tisztségeket. Természetesen van egy-két férfi aki lázad ez ellen, köztük Krisztián és édesapja is. De amikor a hódító bádeniek megjelennek a partok mentén, nincs széthúzás. Furfanggal és csellel lépnek fel a szigetlakók az őket gyarmatosítani akarók ellen.
Báden egy hódító hatalom, amely egész nyugat-európát magában foglalja, élén az Egonnal. Használnak technológiát, amellyel már szinte teljesen élhetetlenné tették környezetüket. Ezért újra és újra hódítani akarnak, miközben a régi Anglia ellen forralnak háborút.
Ez a két világ és szemlélet csap össze ebben a regényben.

2. rész: Pokoli éden

Sztori: 3 év telt el az előző részben történtek óta. A bádeniek 5 hadihajóval felszerelkezve érkeznek meg Thule meghódítására. Közel ezer hadi tengerész fegyverekkel, ágyúkkal  áll szemben a hadsereg és fegyverek nélküli ámde roppant összetartó, furfangos helyiekkel. Vajon vérontás nélkül meg lehet oldani ezt a patthelyzetet? Hogyan folytatódik Krisztián és szerelme Thura élete?

A 2. rész borítója még rémesebb. Fogalmam sincs hogyan került rá egy viking szerű asszony. Borzasztóan félrevezető.
Ebben a részben sokkal többet tudhatunk meg a bádeniekről, mivel a központi figura most nem Krisztián, hanem a bádeniek egyik embere a nyelvtudós Kilian.

Az eredeti holland borítók sokkal jobbak íme:



Értékelésem:
Történet:  nagyon tetszett ennek a különös világnak az ábrázolása, végig sodró lendületű, kalandos egy pici romantikával , vagyis egy cseppet sem unalmas történet. Rengetek a tájleírás illetve a thulék életének a bemutatása is részletes. Az már más kérdés, hogy kissé hihetetlen ez a társadalmi berendezkedés. Ifjúsági regény, de én bátran ajánlom minden korosztálynak. Mivel régebbi írásról (1985) van szó, nem a most divatos disztópiás regényekre hasonlít. Nem borús és fájdalmas, hanem nagyon is kedves és vidám világot ábrázol.  Meg van benne említve egy nép, melyet nem sikerült teljesen leigáznia a bádenieknek, sok borsot törnek az orruk alá ez a harcos nemzet úgy hívja magát, hogy: magyarok.  5/4.5
Karakterek: szerethető és nagyon bosszantó szereplők is van vannak. (könnyen ki lehet találni melyik milyen nemzetiségű) Viszont nem egysíkúak és nagyon is sokat változnak, fejlődnek a történet alatt. 5/4,5
Stílus: nagyon olvasmányos, remek írás. 5/5
Kiadás: a borítók rémesek, tuti olyan tervezte aki egy sort sem olvasott a könyvekből. A fülszöveg egy fércmunka. Nagyon kár érte mert ez a történet sokkal többet érdemelne!

Összesítve: 5/4,5
Remek, könnyű olvasmány így a hosszú téli estéken. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Remélem, hogy megér még egy kiadást, a 3. résszel együtt. Ígérem az elsők között leszek akik megvásárolják.


2 megjegyzés:

  1. Kedvenc könyveim közé tartoznak, azzal a szomorúsággal, hogy tényleg nincs magyarul 3. rész, de még angolul sem.
    olyan világot tár elénk, amelynek bizonyos pontjai példaértékűek lehetnének a ma embere számára. remek gondolatok vannak benne az ember helyéről a világban, a változásról, változtatásról, vagy épp a változástól való félelemtől.

    azt hiszem felkeresem a fordítót és megkérdezem, hogy áll a 3. kötet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon érdekes jövőképet tár elénk, bár szerintem túl idilli.
      Ha meg tudsz valamit a 3. részről tudasd!
      Csak ismételni tudom magamat: Remélem, hogy megér még egy kiadást, a 3. résszel együtt. Ígérem az elsők között leszek akik megvásárolják.

      Törlés