2014. ápr. 5.

Összefoglaló - 2014. március

"Az ősz korán reggel érkezik, a tavasz egy téli nap végén." (Elizabeth Bowen)

12 könyvel eléggé sűrű márciust zártam. Előnyben a magyar írók 8 könyvvel.

Márciusi olvasmányaim:

1. Tavi Kata: Nyitótánc 10/9
Lelkendezésem e tinikönyvről itt olvasható

2. On Sai: Scar 10/10
Egy fantasztikus sci-fi egy magyar írónő tollából. Itt írtam róla.

3. Leiner Laura: Akkor szakítsunk 10/7
Kicsit csalódás volt ez a könyv, értékelésem: http://ananiila.blogspot.hu/2014/03/leiner-laura-akkor-szakitsunk.html

4. Delphine De Vigan: No és Én 10/8
Egy hajléktalan lány és az őt befogadó koraérett 13 éves Lou története.
Nagyon nyomasztó hangulatú könyv. Csodásan van megírva, a könyv minden oldalán van olyan mondat amit kimásolnék az idézetekbe.
Engem az egész egy hatalmas viharra emlékeztetett. Lehetett érezni a történet során ahogy egyre sűrűsödik a levegő, sötétül el az ég. A felhők közül néha még ki-ki kacsint a nap, de végül ha csak ideig-órákig is de elveszti a csatát. A vihar rombol, és pusztít, sokak élete örökké megváltozik, hisz elmúltával jön a rendrakás az újjáépítés. Ebben a történetben nem annak az élete változik akitől várnánk, viszont mindenki másé igen. Szeretem ha egy történet hagy a képzelőerőnek is teret, de most ez a vég nekem nem hozott megnyugvást.

5. Karen Chance: Megérint a sötétség 10/5
Cassandra Palmer sorozat első része. Urban-fantasy vámpírokkal, boszorkányokkal és még legalább 10 féle fura lénnyel.
Nekem ez az eseménydús, pergő történet elég sok helyen unalmas volt, kínlódtam is vele rendesen. Az elején azt gondoltam, hogy összekevertem a részeket és ez biztos nem az első rész, mert minden magyarázat, bevezetés nélkül már hipp-hopp benne is voltam a történet sűrűjében. Nem értettem a világ felépítését, nem tudtam számon tartani a rengeteg figurát. Nagyon kapkodónak éreztem az egész sztorit. Úgy a háromnegyedénél kezdtem csak el élvezni az olvasást, ez viszont elég volt arra, hogy folytassam a sorozatot.

6. Karen Chance: Árnyak vonzásában 10/6
Cassandra Plamer sorozat 2. része.
Egy ponttal mindenképpen jobb, mint az első rész, de nekem még mindig nagyon sűrű. Túl sok az ismeretanyag amit le akar tuszkolni a torkomon erről a különféle szerzetektől nyüzsgő világról. Túl sok az esemény, túl sok a szereplő, az egész egyszerűen TÚL SOK.
Kedvelem a szereplők többségét, talán majd egyszer miattuk folytatom ezt a sorozatot.

7. Jamie McGuire: Az őrző 10/4
Urban-fantasy, melyben angyalok a főszereplők. 
Nagyon jó a borítója és kellően sejtelmes, érdeklődést felkeltő a könyv fülszövege.
Na most, ehhez képest a tartalom valami teljesen más.
Egy csöppnyi misztikus ködbe burkolt szerelmi nyűglődés története. Tudjátok az a típus amikor már az 5. oldalon összejöhetne a két főhős, de szándékosan önmaguknak okozva akadályokat ez mégiscsak az utolsó oldalon következik be.
Nincs ezzel semmi baj, jómagam is kedvelem az ilyen történeteket, ha:
- jól van megírva. Ez nincs. Néha olyan érzésem volt, mintha kimaradt volna egy-egy mondat a párbeszédekből, számomra tök értelmetlenek voltak.
- Ha szimpatikus a női főhős és dögös, szexis a férfi. Na itt egyik sem áll fenn. Nina kb. egy 12 éves érzelmi szintjén van. Jared meg nekem nem túl férfias. A YA könyvekkel szokott olyan gondom lenni, hogy 14-15 évesek úgy viselkednek mint 18-20 éves társaik, na itt pont fordítva gondolom.
- Ha az akadályok amik felmerülnek a két szerelmes között hihetőek. Na itt aztán van probléma rendesen. Tök logikátlan ennek a két embernek az egész kapcsolata. 

8. Anita Gayn: 50 dal amit rád pazaroltam 10/8
Ismét egy kedves történet Anitától. Tini-romantika a szomszédlányról. Nekem kicsit sok volt a főszereplő lány, aki percenkét esett bele mindig más Mangini fiúba. Még jó, hogy csak hárman vannak. Nico volt a favoritom. :)

9. Anita Gayn: Amiről szó sem esett 10/8
Nagyon furcsa, de amikor olvastam sokkal jobban tetszett, mint az 50 dal, most mégis sokkal nehezebb felidéznem, hogy mi történt ebben a könyvben. Jómódú, népszerű lány és a homályos múltú rossz-fiú esete.

10. Anita Gayn: Démoni titkok 10/8
Véleményem: http://ananiila.blogspot.hu/2014/03/anita-gayn-demoni-titkok.html

11. Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1. 10/9
Sokaknak SZJG utánzat, nekem nem.
Úgy a 10. oldalon tartottam amikor azt éreztem, hogy ezt talán mégsem kellene erőltetnem, túlságosan gyerekes nekem. Aztán valahogy mégis ráéreztem az ízére és két nap alatt ki is olvastam a két részt, pedig csak loptam az időt az olvasásra. Valószínűleg azért szeretem annyira ezeket a tinikönyveket, mert felidézik a réges-régen elmúlt fiatalságomat. Ráadásul Dórit még közel is érzem magamhoz, talán mert én is halak vagyok, vagyis örök álmodozó. Nagyon szórakoztató, igazán kedves történet.


12. Marosi Edit: Hűvösvölgyi suli 2. 10/8
Egy-két óra alatt kivégeztem. Cuki volt ez a rész is

TV, sorozatok:

Elkezdtem nézni a True Detective (magyar címe: A törtvény nevében) című 8 részes sorozatot. A két főszereplő: Matthew McConaughey, Woody Harrelson. Négy részig jutottam az alapján nem igazán varázsolt el, bár tény, hogy egy nagyon különleges hangulatú nyomozós történet két fantasztikus színészi alakítással. Nekem kicsit lassú, de mindenképpen be fogom fejezni.

Film:

Voltam moziban, megnéztem a Beavatott-at (10/6). Nem adott maradandó élményt, igaz én a könyvet sem szerettem. Sajnos a főszereplő páros szerintem nagyon nem illik össze, és a film sem adott magyarázatot arra, hogyan tudott egy ilyen karsztokba elkülönített társadalom fennmaradni. 
Itthon néztem a Felhőatlaszt (10/7). Furcsa film volt, valahogy az az érzésem ebből sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni. Nem kaptam kedvet a könyv elolvasásához. 

Színház:

Nem írtam külön bejegyzést, de voltam színházban is. Láttam a Győri Balett előadásában A Szentivánéji álmot 10/8. Szeretem a balettet, de nem értek hozzá, így kritikát sem tudok írni róla. Nekem tetszett, a színpadkép lenyűgöző volt. 
Az Illatszertár 10/6 egy romantikus karácsonyi történet. Amolyan egynek elmegy előadás volt, maradandó élményt nem nyújtott. Ellentétben a Hajmeresztővel 10/10, mely a kamara színház évek óta futó interaktív előadása. Egy gyilkosság története, melynek kinyomozásában a nézők is aktívan részt vehetnek, ezzel improvizálásra ösztönözve a színészeket. Remek volt. Erről még fogok írni külön bejegyzést.
Aztán voltam operán is, egy igazi klasszikust néztünk a Rigolettót 10/7. Egyáltalán nem szeretem a zenés műfajt, de ez egész jó volt, sajnos pont a címszerepet játszó színésszel voltak problémáink hangban és színészi játékban is. 

Zeneajánló helyett húsvéti locsolóversekkel jövök áprilisra:

Kicsiknek:

Én még kicsi vagyok,
Verset nem tudok.
Majd jönnek a nagyok,
Mondanak azok.


Nagyoknak:

Én verset nem tudok, 
Azt mondjanak a kicsik.
Én csak azért jöttem,

Hogy igyak egy kicsit. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése