2013. nov. 23.

Éhezők viadala: Futótűz - A film

Katniss és Peeta megnyerte a 74. éhezők viadalát. Az arénában nyújtott ellenállásukkal példaképek lettek az elnyomott, kizsákmányolt körzetekben élők számára, akik kezdenek lázadozni a Kapitólium ellen. Snow elnök személyesen keresi fel a lányt,  hogy rávegye: a győzelmi-körút során hűtse le a feltüzelt embereket.
Eltelik egy év és itt van az ideje a 75. viadalnak.
Az igazi harc, csak most kezdődik...

Trailer (magyar felirattal): http://www.youtube.com/watch?v=Oi_FGW5THEo

Utoljára akkor voltam ennyire lelkes, amikor a Mr Nobody-t láttam, az meg már jó régen volt. Nagyon feldobta a hangulatom annak ellenére, hogy ez egy depresszív film.
Az első részről, vagyis Az éhezők viadaláról itt olvasható a bejegyzésem.
Amiket akkor hibának róttam fel annak most nyoma sem volt. Történt egy rendező csere (Francis Lawrence) és valószínűleg az első rész sikerét látva (a 3. legsikeresebb film volt az USA-ban 2012-ben) a második rész már nagyobb költségvetést kapott, amit nagyon jól használtak fel az alkotók.
Nyoma sincs annak a kicsit B kategóriás "fílingnek", ami az első részt körüllengte, ez igazi minőségi munka!

Történet:
Régen olvastam már a könyvet, de szerintem amennyire csak lehetett hű maradt a film az eredeti történethez. Már amennyi a 2 és fél órába belefért. Gale-Peeta-Katniss szerelmi háromszög pont annyi volt amennyi kellett, nem ment át az egész egy romantikus nyálregénybe. A lényeg úgysem ez ebben a sztoriban. (bár pár éretlen olvasó v. filmnéző valószínű így gondolja) Ez nem tinifilm! (sajnos az egyébként zsúfolt (!) teremben sok volt a 16 év alatti) És nem is gyilkolászós, csak egy maradhat túlélőshow! Fogjuk már fel: Ez egy társadalmi dráma! A többi csak a körítés.
Mert bizony a lényegi mondanivalója a második résznek: a körzetek lázadása, melynek tudtán kívül az a lány az elindítója, akinek semmi más vágya nem volt csak az, hogy életben maradjon. De karizmájával és tetteivel mégis példaképpé válik.
Ebben a filmes feldolgozásban nyomon követhető volt az egész politikai-hatalmi játszma. És ennek megjelenítésére csak nagyon jó színészek és pár a megfelelő helyen és időben elhelyezett mondatra volt szükség. Egy nézés, egy jelzés, egy szó és aki rendesen odafigyelt  azonnal tudta, hogy mi a helyzet. Erre nem sok filmben láttam még példát, hisz mindent megpróbálnak narrálni vagy a hihetetlen párbeszédekkel túlmagyarázni. Itt nem volt erre szükség.  A szomorkás, borús hangulat végigvonul az egész filmen, néha ugyan feloldja egy-egy poén (pl. Jena Melon liftjelenete), de ez alapvetően egy nagyon szomorú, megható történet.
Most az arányok is megfelelőek voltak. Bár az eleje felé volt egy-két csendesebb (semmiképpen sem unalmas) rész, de ezek kellettek a lényegi mondanivaló megértéséhez. Aki azt várja, hogy az öldöklés lesz középpontban az inkább nézze a Battle Royale-t. Az arénás rész most még annyit sem tesz ki a film idejéből, mint az első részben, hisz ez már csak az okozata az előzményeknek. Enélkül is teljes és izgalmas lehetne a sztori, de ha már így írta meg Collins a filmkészítők kihozták ebből is a lehető legjobbat. Kielégítve az akciójelenetek iránti igényeket.

Színészek:
Idézet az ÉH kritikámból:  "Én nagy jövőt jósolok neki Hollywoodban." (Jennifer Lawrence-el kapcsolatban írtam). Elég jó jós lennék ezek szerint, hisz az ifjú hölgy azóta már egy Oscar-díj tulajdonosa! És bár azt a filmet nem láttam amiért az elismerést kapta, de mostani alakításával is lenyűgözött. Elég ha az ember csak az utolsó jelenetre gondol. Semmi más nem látható a filmvásznon, csak Katniss arca, de Jennifer egy egész történetet elmesél a tekintetével. És meg is alapozza vele a következő rész várható eseményeit.
Josh Hutcherson a tökéletes Peeta. Annyira aranyos srác és nagyszerű színész, őt nem lehet nem szeretni. Liam Hemsworth is sokkal meggyőzőbb volt, mint az első részben. A többi szerepre is a megfelelő ember került, hisz epizódszerepekben is olyan zseniális színészek láthatók, mint: Donald Sutherland, akit még soha nem gyűlöltem ennyire, Woody Harrelson, aki elég laza, de még mindig nem eléggé züllött, Stanley Tucci, aki túl sok időt töltött szoláriumban és fogfehérítésen, vagy éppen most a második részben csatlakozott Philip Seymour Hoffmann, akitől ha csak meglátom kiver a víz.
Finnick szerepében a számomra ismeretlen Sam Caflin látható, aki már az első megjelenésekor meggyőző hatást gyakorol a női nemre. :)


Látvány:
Nincs rángatózó kamera! Ez nálam nagy pozitívum. A színek a körzetekben ezüstös szürkék, míg a Kapitóliumi jelenetek gusztustalanul giccsesek és színesek, vagyis pont olyanok amilyeneknek lenniük kell.
A ruhák, a sminkek fantasztikusra sikerültek. Megjelenítették azt a mély kontrasztot ami a körzetek és  Kapitólium között van. Egyértelműen látszik a költségvetés emelése, de mégsem hivalkodó.
A film feliratosan került a mozikba. Ez engem egyáltalán nem zavar, mert sokszor nézek feliratos sorozatokat. Azt ajánlom, ez ne tartson senkit vissza ettől a filmtől. (az első résznél botrányosan rossz volt a felirat, most nem vettem észre nagyobb problémát)

Értékelésem: 10/10
Nem csak a könyv rajongóinak ajánlom. Akik hozzám hasonlóan nézhetőnek, de nem igazán jónak találták az első részt, most bátran beülhetnek a moziba, nem fognak csalódni.
Az tuti, hogy amint lehet újranézem, még az is lehet hogy moziban. És az is biztos, hogy (remélhetőleg jövőre) megnézem a folytatást is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése