2013. nov. 25.

László Zoltán - Keringés

"… Ismeri a lánchidat az óvilágban?
– Emlékszem rá, azt hiszem.
– Képzelje, felépítik itt is, újra. A pillérek már állnak. A Duna fő ága ez idő tájt jóval nyugatabbra folyik, megkerülve a budai hegységet, úgyhogy egyelőre nincs víz a híd alatt. Csak az a két pillér, meg a faragott oroszlánok állnak a régi meder két oldalán. Fura egy látvány… Valahogy mélységesen jellemzi a népemet."


Sztori:
A globális éghajlatváltozás okozta rettenetes körülmények elől az emberiség a jövőbe menekül. Időgépek segítségével, több millió évvel a Föld jövőjébe telepítik át az embereket. Olyan korokba amikor a Föld már meggyógyította magát. Egy tudós, egy újságíró és egy az apját kereső bárénekesnő útjai keresztezik egymást, hogy egy olyan rejtély után kutassanak, amit az időutazást uraló Társaságok el akarnak tussolni.

 Moly-adatlap

Az 1977-ben Hatvan városában született László Zoltán már nem ismeretlen előttem. Két könyvét is olvastam ezelőtt. A kicsit fantasy elemekkel kibővített sci-fi könyvéről a Nagate-ről itt olvasható a bejegyzésem. Folytatása a Nulla pont szintén szerepel az elolvasott könyvek között.
A Keringéshez a rukkolán jutottam hozzá. A 2008-ban Zsoldos Péter díjjal jutalmazott könyv közel egy évet várt a polcomon a sorára.

Történet: 10/9
Három szálon fut a cselekmény, követve a három főszereplő kalandjait. Nina-val a bárénekesnővel Budapesten találkozik az olvasó. Ez a rész eléggé emlékeztet a 80-90-es években készült sci-fi filmek hangulatára (Szárnyas fejvadász) ami lássuk be már eléggé idejétmúlt. Szerencsére ez a hangulat nem vonul végig az egész könyvön. Hisz a következő helyszín már egy jövőt mutat, mely 2,8 millió évre van a közeli jövőtől, melyben Nina él. Itt kutatja a jégkorszak vége felé a paleontológus Emilia a kiszáradt Földközi-tenger medencéjét. Egy olyan leletre bukkan, amit mindenképpen el akarnak tussolni az új világot kézben tartó hatalmasságok. A harmadik szál Egyiptomból indul. A blogger-újságíróként  dolgozó Baran, egy nemzetközi összeesküvés résztvevőjeként befolyásolja emberek millióinak életét.
Többet nem árulnék el a történetből, de természetesen egy ponton mindhárom ember élete összefut és egy hatalmas és elképesztő felfedezésre jutnak.
Nagyon tetszik az az elgondolás, hogy nem új, élhető bolygó betelepítésével, hanem időutazással próbálja megoldani gondját az emberiség. 
A könyv eleje kicsit nehézkes volt, amikor már mindhárom szereplő elindult az új világ felé akkor kezdett el igazán érdekelni a történet. Igaz akkor viszont képes voltam még éjszaka is olvasni. Nagyon váratlan és kicsit összecsapott vége lett. Én bizony várnék egy folytatást.
Ami viszont remekül megjelenik a könyvben az a társadalmi, gazdasági, politikai feszültségek, melyeknek egyenes következménye a terrorizmus és annak hatása több millió ember életére.
Hatásos. Elgondolkodtató. Aktuális.

László Zoltán
Szereplők: 10/7
Túl rövid ahhoz a könyv, hogy igazi karakterábrázolások megjelenjenek. Keveset tudunk meg a főszereplők életéről, épp csak annyit amennyi az adott cselekményszálhoz kell. Úgy látszik ez László Zoltán gyenge pontja, hisz már a Nagate-ben sem voltam megelégedve a karaktereivel. Emilia kimondottan szimpatikus, de a két másik szereplő csak sodródik az eseményekkel. Miattuk lennék kíváncsi egy folytatásra.

Stílus: 10/9
Szerencsére pont annyi a tudományos magyarázat amennyit én még el tudok viselni. Nagyon távol áll tőlem minden ami technika, matematika, fizika. Sci-fi-ben sem szeretem ha oldalakon keresztül magyarázzák jelen esetben pl. a jövőutazás technikai részleteit. Nem árt ha egy sci-fit olvasónak jó a képzelőereje, ez erre a könyvre is igaz, de szerencsére filmek és sorozatok tucatjai után már nem nehéz nekem elképzelni a Keringés világát. Ötletes és szórakoztató. Ami külön pozitívum, hogy nincs benne erotika.

Kiadás:
Metropolis Média 2007
Szerintem megérdemelne egy színvonalasabb kiadást: Delta Vision?

Műfaj: sci-fi (öko)


Összesítve: 10/8
Ez a könyv is azt bizonyítja, hogy a sci-fi műfajában a magyar írók igazi remekműveket alkotnak. Mekkora filmet lehetne ebből is csinálni!
Már fel is tettem a kívánságlistámra az író 2013-as művét, melynek címe: Egyszervolt.

2 megjegyzés:

  1. Borzasztóan távol áll tőlem a sci-fi, a mai napig nem nagyon tudom rávenni magam, hogy ilyen könyvet olvassak. Egyetlen próbálkozásom, a Galaxis útikalauz kudarcba fulladt, a 3. könyvig se jutottam el az ötből. Nem tudom, miért lehet ez, de mindig kitartóan keresem az olyan sci-fiket, amik felkeltik annyira az érdeklődésem, hogy belevágjak. Reméljük, egyszer sikerül találni.

    VálaszTörlés
  2. A Galaxis útikalauz nem tipikus sci-fi, nekem sem jött be túlzottan. Sőt a klasszikus sci-fiket sem szeretem, amikben túl sok a műszaki dolog. A legjobbak azok aminek a környezete sci-fi (mondjuk a jövőben játszódik) a mondanivalója viszont a mai viszonyokra vonatkozik. Ajánlom Eta vagy Sansa könyveit.

    VálaszTörlés