2013. júl. 12.

Ta-mia Sansa: A menekülés éve - Gender krónikák 1.

"– Itt ülünk kint, férfiak, a társaság egyetlen női tagja pedig odabent végzi a piszkos munkát. Csak nekem tűnik kissé bizarrnak a szituáció?

 Régebben már írtam Sansa egyik könyvéről bejegyzést a Sötét Hóruszról. ( itt olvasható) Ez is része a Gender krónikáknak, mégpedig az eredeti elképzelések szerint a 18. részből álló sorozat 11. része. A krónikákat az írónő eddig nem sorrendben írta és nem is jelent meg mind könyv formájában. Most azonban a Delta Vision kiadó felkarolta ezt a sci-fi sorozatot és ennek eredménye, hogy már boltokban is megvásárolható az első rész A menekülés éve.

Először is tisztázzuk mit takar a Gender kifejezés a sorozatcímben. Az angol nyelv két rokon fogalmat használ a "nem" jelölésére. A "szex" kifejezetten a biológiai nemre vonatkozik, míg a "gender" "társadalmi nemet" jelent. A kifejezés utal az évtizedek óta megjelent  kutatásokra, amelyek rámutatnak, hogy a nemi szerepek (mint a férfiasság, a nőiesség) függenek a társadalmi körülményektől, illetve a gyermeki szocializációtól. (sztereotípiák)
A gender-elmélet hívei szerint a társadalom ne kényszerítsen rá az emberekre bizonyos életet csak azért mert a nemük férfi vagy nő. A gender fogalom mögé sorakozik sok pozitív kezdeményezés, amelyek a nők egyenjogúságáért vagy a homoszexuális hajlamú emberek hátrányos megkülönböztetése ellen küzdenek. (források: 1. , 2.)
Ezt azért érzem fontosnak leírni mert aki tudatában van ennek, már más szemmel is tudja olvasni és befogadni a könyvet.

A történet egy olyan jövőt mutat be, ami könnyedén megvalósulhat. Létrejött az Egyesült Országok Szövetsége, melynek fővárosa 'York. A vezetők saját és cinkosaik érdekeiket helyezik előtérbe, minden lehetőséget megragadnak arra, hogy az emberekből  akarat nélküli, engedelmes bábokat faragjanak. Az emberiség kapcsolatot teremt egy idegen fajjal a pavonisokkal. A hatalmon lévők azonban elkülönítik őket az átlagemberektől, hogy szebb képet mutathassanak nekik a valóságnál.
James Manul ennek a hatalomnak egy tagja, Ítélőként dolgozik. Felesége, Sandra az unatkozó milliomos feleségek sivár életét éli. De ez nem volt mindig így. Öt évvel ezelőtt Sandra, a maffiafőnök Carvani első számú embere volt, míg el nem követett egy hatalmas hibát... A múltja pedig lassan utoléri. 

Nem ismerem Sansa-t személyesen, néha a moly-on értekezünk erről-arról. Szimpatikus ahogy fogadja a kritikákat, de minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy nagyszerű író és remek a világ amit felépített.

Történet: 5/5
3500 évet fog átívelni a sorozat. A első részben azt tudjuk meg, hogy milyen okok vezettek oda pár különleges embert, hogy elhagyja bolygónkat és nekiinduljon az ismeretlennek. Van itt minden: gyilkosság, bűn és bűnhődés, erőszak, kegyetlenség, brutalitás és van szerelem, szex, de még humor is. Éppen ezért a műfaji besorolás sem egyszerű.
Ami nagyon meglepett, hogy ez kérem egy sokkal csajosabb könyv, mint azt előzetesen vártam. Na nem kell megijedni, nem egy romantikus, nyálas sztori, de sokkal könnyedebb és a mai "divatnak" inkább megfelelő írás, mint a Hórusz vagy a Forradások. A sci-fi-től irtózók is nyugodtan kezükbe vehetik, főleg ha szeretik a krimiket vagy a dísztópiákat, hisz különös egyvelege a műfajoknak ez az alkotás.  
Ami engem zavart az nem más mint az epilógus. Most komolyan, hogy lehetett abban a pár mondatban lezárni ilyen fontos eseményeket! De ma már tudom, hogy a második részben még találkozunk a már megismert szereplőkkel. 


Karakterek: 5/4,5
Volt egy értekezésem  a moly-on Sansa-val a Hórusz kapcsán a férfi karakterekről, mivel nem éreztem igazán erőteljesnek őket. Bár nem egyezik az ízlésünk (ezen kizárólag csak a fiktív szereplőket értem), de azért örömmel tapasztaltam, hogy már három emlékezetes pasi is van ebben a könyvben. James nekem ugyan túl naiv, de szimpatikus. Tom a különös zsaru először nem volt a szívem csücske, de aztán egészen megbarátkoztam vele. A harmadik kedvencem Mike a gengszter, sajnos az ő története kissé elsiklott a végén. A női hőhős Sandra, nagyon megosztó személyiség. Kegyetlen, brutális hisz ő maga is ilyen világban nőtt fel, ugyanakkor érző, szeretetre vágyó nő. Néha kicsit zavart, hogy olyan belenyugvó a férjével kapcsolatban és olyan bizonytalan magában.
Az idegen fajról a pavonisokról nagyon szeretnék egy képet, mert most cserbenhagyott a vizualitásom. Gondolom ők is felbukkannak még a következő részekben, sok mindenre kíváncsi vagyok velük kapcsolatban. 
(A hozzászólásokban van két link a pavonisokról, köszi Sansa)

Stílus:5/5
Ezzel kapcsolatban nem tudok sok mindent írni. Nekem bejön és kész.

Kiadás:
2013 Delta Vision munkája. Nagyon meglepett a borító, először nem értettem ezt a műnőt az elején, de megismerve a történetet minden értelmet nyert. Azért szerintem jobb lett volna a Sansa tervezte kép.  Néhány elgépelés volt benne, de elégedett vagyok.

Összefoglalva: 5/5
Köszönjük a  kiadónak, hogy felfedezte e remek írót és sorozatát. Remélem mind a 18 rész megjelenik hasonló színvonalon.
Mindenkinek ajánlom 16 éven felül. Olvassátok, mert érdemes. 

A második rész előreláthatóan októberben fog megjelenni Exodus címmel.
Spoiler! 14 évvel később játszódik, egyik szála az űrben a másik a Földön.

u.i..
A következő könyv ez után, amit már el is olvastam Raana Raas: Időcsodák 2 -Ellenállók. Szintén moly-os író Görgey Eta alkotása. Sok hasonlóság van a két könyv között, nyilván ez műfaji sajátosság, de ami most szembetűnő volt számomra, hogy mennyire erőszakos mindkettő.
Elgondolkodtató.










6 megjegyzés:

  1. És egy pavonis :) http://sansa-tamia.deviantart.com/art/Celeste-Rown-and-Pavonis-171646671

    Meg még egy: http://sansa-tamia.deviantart.com/art/Homo-vs-pavonis-02-168837868

    Ami az erőszakosságot és a sci-fit illeti - hááááát elég kicsit körülnézni a világban, és az ember vagy elvonul fantasyt írni, vagy biza kissé erőszakos lesz a jövőképe.

    VálaszTörlés
  2. A pavonisok a GK3-ban biztos, és lehet, hogy a GK15-ben is felbukkannak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden résznek megvan már a szinopszisa a fejedben? (gépben)
      És menet közben nem szoktál eltérni?

      Törlés
    2. A történelmi sodortól nem térek el sosem, az egyéni sorsok, a "hogyan" változhat. Pl. eredetileg a GK2-ben atomfegyverrel terveztem kiirtani az emberiség nagy részét, aztán most a részletes vázlat kidolgozása közben bevillant egy poénkodás (Timus húzott a zombikkal) hatására, hogy egy vírussal két legyet üthetnék egy csapásra: elvégezhetem a pusztítást, és arra kényszeríthetem a Földön maradtakat, hogy az egészségesek húzzanak ki az űrbe, és alapítsák meg a Terrai Császárságot. Plusz, és ez a lényeg, amit az atomfegyver nem oldott volna meg: a GK3-ban (A pavonis háborúk története lesz a címe) kell egy látszatindok a mészárlásra, amit a pavonisok ellen visznek véghez. Hasracsapott látszatokok helyett mennyivel stabliabb lenne, ha ráverhetnék a pavókra a vírus dolgot (ugyanis amikor a hátramaradt adatokból kihámozzák egy pszichohacker segítségével a hipertérugrás technológiáját, biológiai információkhoz is jutnak. Az emberek meg milyenek? Naná, hogy azonnal kísérleteznek az idegen fehérjemodellekkel :))
      (Egyébként csak történelmi áttekintésem volt, de a Delta kért sorozatszinopszist, úgyhogy már az is van :))

      Törlés
    3. Köszönöm, várom hogy olvashassam.
      Annyi kérdésem lenne még, de idővel úgyis választ kapok. :)

      Törlés