2012. aug. 6.

Ta-mia Sansa: Sötét Hórusz

"Nem kellene inkább a saját magunk dolgával bajlódni? Attól, hogy ott rosszabb, itt még nem lesz jó."

Sztori:  A könyv cselekménye a liberális szellemiségű és földi javakban gazdag Bubastis és a hagyományos, patriarchális berendezkedésű és éhezéssel küszködő Terrai Császárságban játszódik. Bubastis-t a hatalmas mentális erővel rendelkező Ionecat-ek védelmezik. Uralmuk ellen azonban kezdenek fellázadni a helyi lakosok, ráadásul a császárság is feni fogát Bubastis-ra.  A harc kereszttüzében egy különös, múltbeli sérelmeit magában mélyen elfojtó, önnön lidérceivel küzdő albínó nő, Nekhti áll…



A fura név Ta-mia Sansa mögött egy magyar írónő rejtőzik, akinek első nyomtatásban megjelent könyve a Sötét Hórusz. Sansa a "molyos írók" táborába tartozik. Régóta figyelem ténykedését a moly-on, irigylem a rajzait, és a könyve is hamar felkerült a kívánságlistámra. Egy sikeres happolásnak köszönhetően pedig végre el is olvashattam.

Először is, én nem tudtam, hogy ez egy sci-fi. Ez egy pozitív csalódás volt, mert ez az egyik kedvenc műfajom.  A borító, a cím, és némelyik név is azt sugallta, hogy ez egy egyiptomi környezetbe helyezett fantasy lesz. Szerencsére nem így van.

 Semmi nyoma annak, hogy ez egy elsőkönyves író műve.
Stilisztikailag számomra tökéletes a könyv. Egyszerű, érthető és mégis szépen megfogalmazott mondatok, semmi szóismétlés, vagy nyakatekert megfogalmazás. Üdítő ilyet olvasni, különösen manapság amikor már úgy látszik mindenkinek kiadják az írását mindenféle lektorálás nélkül. (jaj a fordításokról meg ne is beszéljünk)
A karakterek nagyon jól kidolgozottak, két kedvencem Beth és John (valószínű azért, mert ők a legemberibbek). A főszereplő Nekhti Starr felé viszont folyton változtak az érzéseim, ő nem egyértelműen jó vagy rossz,  áldozat és gyilkos egy személyben.

"Ha egy síron nőtt fáról leszakítod gyümölcsét, kannibál vagy-e attól?"


A felépített világ, és a cselekményvezetés is majdnem tökéletes. Hogy miért csak majdnem?
Az ok a könyv terjedelme. 268 oldal ugyanis egyszerűen kevés arra, hogy részletesebben ki legyen dolgozva ez a teljesen új világ amiben a történet játszódik.  Az első 20 oldalon csak kapkodtam a fejem, annyi szereplő, helyszín, idősík zúdult rám, nehéz volt összerakni az apró mozaikokat. A legnagyobb zavart bennem az okozta, hogy egy szereplő hol a vezetéknevével, hol a keresztnevével, hol pedig a betöltött tisztségével lett megnevezve. Ezt nem volt egyszerű kibogozni. Miután azonban összeállt a kép, onnantól egy pörgős nagyon is élvezhető történet rajzolódott ki. 
Javaslatom: egy második kiadásnál legyen a könyv elején névjegyzék a betöltött tisztséggel megjelölve a végén pedig egy csillagtérkép. De azt sem bánnám ha ez  a könyv honlapján lenne megtalálható.


" Hihetetlen, hogy egy apró igazságmagra egyesek mekkora hazugsághéjat képesek építeni."

Szívesen olvastam volna még tovább ezt a könyvet, több mindent szeretnék tudni Nekhti-ről és a császárságról történetéről.
A bennem maradt kérdésekre talán megtalálom a válasz a nemrég megjelent kiegészítő kötetben a Forradásokban, aminek dedikált példányát remélem nemsokára a kezemben tarthatom.

Összességében elmondhatom, hogy ismét egy kincsre bukkantam. Minden hiányosságával együtt ugyanis ez egy rendkívül olvasmányos, izgalmas, szórakoztató, és gondolatokat ébresztő regény, aminek azonnali folytatását követelem.
 Mindenkinek tudom ajánlani azoknak is akik ódzkodnak ettől a műfajtól. Ez ahogy én nevezem egy "lájtosabb sci-fi" nincsenek benne bonyolult műszaki leírások, viszont van benne humor!

" – Sinus! Kérdezhetek valamit? Sinus feleletként még egyet morrant. – Mi a vezetékneved? Cosinus?"



értékelésem: 5/5

FRISSÍTÉS!!!

Elolvastam a Forradásokat is. Valóban kiegészítő kötet, ami Nekhti életét mutatja be. Nagyon szépen írva, de eléggé borongósan indítva a történetet. Valószínű a lelkiállapotom nem volt megfelelő az olvasásához. Kicsit lehetett volna pörgősebb.

értékelésem: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése