2014. jan. 20.

Michael J. Sullivan - Trónbitorlók

"– Nem is válhat királlyá az, aki nem képes meggyőzni másokat arról, hogy az élete többet ér az övéknél."

Riyria-krónikák 6 részes sorozat, magyarul megjelent kötetei:
1. rész: Trónbitorlók
2. rész: Az elfek tornya - Avempharta
3. rész: Birodalom születik

Moly-adatlap

Sztori:
Royce és Hadrian  a két titokzatos figura megbízatást kap egy kard ellopására. A feladat azonban egy csapda. Letartóztatják és tömlöcbe vetik őket a király meggyilkolása miatt. 


Történet 10/8
Az a típusú fantasy, amit én nagyon szeretek. Egy elképzelt, leginkább a középkorra hajazó világban játszódik, a két főszereplő kellőképpen titokzatos, érett férfi. (Ezt azért hangsúlyozom ki mert elég divat mostanság női főszereplőt tenni egy fantasyba vagy 18 év alatti kisfiút.) Nincs benne túl sok mágia és nem szerepel benne 2-3-nál több fura szerzet, valamint nem kell megjegyezni kb. 200 személyt név szerint. Főhőseink különböző kalandokba keverednek, új ismeretségeket kötnek, miközben cselszövés cselszövés hátán, mindenki megpróbál mindenkit átejteni. A felszín alatt meghúzódó politikai, hatalmi játszmák keverik a szálakat. Egyébként pedig ez egy igazi kalandregény, remek humorral és szimpatikus szereplőkkel. Romantikus szál nincs. Olyan érzésem volt olvasás közben, mintha kimaradt volna nekem egy 0. rész. A két főszereplőnek már hosszú, eseményekkel teli élet van a hátuk mögött, de ezek nem igazán lettek kifejtve és az első rész elolvasása után is csak minimális információt tudok róluk. Talán nem véletlen, hogy angolul már megjelent egy előzmény sorozat.

Karakterek: 10/9
Royce egy kicsit zsémbes mestertolvaj, Hadrian meg egy kardot jól forgató katona. Ahogy említettem már, túl sok minden nem derült ki róluk, megőrizték titkaikat. Általában Hadrian miatt kerül bajba a duó és Royce az aki kihúzza magukat a csávából. Nekem mindegyik szimpatikus, de az igazi kedvencem a mindenre rácsodálkozó szerzetes Myron. A legnagyobb poénok hozzá kapcsolódnak. Alrik megy át a legnagyobb karakterfejlődésen, az elején egy igazén pimasz kölyök, akit az ember legszívesebben lecsapna, de a végére méltó örökösévé válik a királyi trónnak. Aki még biztos szerepet kap a folytatásokban, mert itt eléggé elvarratlan a története az Ezrahaddon, aki még a két főhősünknél is titokzatosabb figura.

Stílus: 10/7
Sullivan semmi egyedit nem talált fel. Olyan a története aminek minden mozzanata ismerős már innen-onnan. Ez amolyan light-fantasy. Könnyen emészthető, olvasmányos, szerethető és szinte egy nap alatt kivégezhető. A történetszál szépen el lett varrva, nem kiállt rögtön a folytatásért. De pont ezek adják meg a varázsát, hisz nem kell közben agyalni, megjegyezni 128 szereplőt, bíbelődni egy kitalált nyelven írt szöveggel, hanem egyszerűen csak élvezni kell és kikapcsolódni. 
Nagyon jó tv-sorozatot lehetne forgatni belőle!

Kiadás:
Fumax 2012
Ez az első Fumax könyv amit olvastam, reménykeltő a találkozás az biztos. Mivel a folytatásokért is ez a kiadó a felelős biztos, hogy olvasok még tőlük. A borító kicsit átlagos lett, szép a színe, de nemigazán figyelemfelkeltő.
Piros pont viszont a térképért és a szójegyzetért mindenképpen kijár. 

Sullivan
Műfaj: fantasy, kalandregény

Összegezve: 10/8
A könyv háromnegyedéig 10/10 volt nálam, de akkor valamiért megtört a varázs. Talán majd a folytatás kárpótol, eddig csak jót hallottam róla.
Ajánlom azoknak is akik nem szeretik a fantasy-t, de kedvelik a történelmi kalandregényeket.
12-99 éves korig mindkét nem képviselői bátran fogyaszthatják.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése