2012. máj. 30.

Top 10 könyvsorozat - 4. helyezett: L.K. Hamilton - Anita Blake sorozat

"– Anita az ideális partner bárkinek, aki szereti a fájdalmat, és meg akar halni."

Az Alkonyat mánia után egyre jobban elterjedtek a vámpíros sorozatok  hazánkban is. Sorra jelentek meg ebben a témában az idősebb olvasóknak Hamilton, Ward, Showalter, Kenyon stb. könyvei, a fiatalabbaknak pedig Mead, L.J. Smith stb. sorozatai.
És a tv is felfedezte a témában rejlő lehetőségeket, elindították többek között a ma is nagy sikernek örvendő True Blood és Vámpírnaplók sorozatot.

Az Anita Blake  nem egy új sorozat ami az Alkonyat sikerét készült meglovagolni, hisz az első rész még 1993-ban látott napvilágot az amerikai írónő tollából, amit magyarul 2003-ban adtak ki.
 2009 táján amikor én megismerkedtem a sorozattal már a 14. rész jelent meg magyarul. Egyhuzamban el is olvastam és azóta várom az évenkénti 1 rész megjelenését.

"Az élet mindig szemberöhögi az embert."


Nem véletlen ennek a sorozatnak a felemás megítélése. Kb. az 5. részig egy átlagos kicsit nyomozós, halottkeltős, vámpíros, vérállatos történet egy karakán, szókimondó, belevaló csaj főszereplővel és Jean-Claude-dal a kellőképp titokzatos csak kicsit félelmetes, de roppant szexi vámpírral.
Aztán megjelenik Richard a vérfarkas és máris kész a szerelmi háromszög. Vívódás a két pasi között, halottkeltés, vámpírüldözés. Mondhatni tipikus kicsit már-már unalomba forduló sztori.
 De Hamilton tartogatott meglepetéseket.
Mert aztán jön a 6. könyv az Égő áldozatok és innentől már erősen megoszlanak a vélemények a sorozattal kapcsolatban. Elég sok találgatás folyt, hogy vajon mi történhetett az írónő életében, ami arra ösztönözte, hogy az addig csendes mederben folydogáló történetét feldobja (vagy mások számára elrontsa)  az erotikus jelenetek tömkelegével és az addig szende szinte szűz Anitából egy háremet tartó ordas K....-t csináljon.

" Senki nem hozhat zavarba a beleegyezésem nélkül."


Bizony ettől a résztől kezdve van olyan könyv aminek szinte története sincs csak egyfolytában a testnedvek cseréje megy benne rendkívül részletesen leírva, nevén nevezve a dolgokat, gyakori a csoportos-, sőt már előfordult férfiak közti jelenet is.
Bevallom én kicsit untam már a sztorit úgyhogy nekem tetszett ez a változtatás, bár azt hozzá kell tennem, hogy így egyben elolvasva 14 részt nagyon-nagyon tömény. Aki most kezd bele az 5 részenként pihenjen és olvasson kicsit mást.

 „Néha, nagy ritkán magamban beszélek. Remek tanácsokat adok magamnak. Időnként még meg is fogadom őket.”
 


Hogy miért vagyok rajongója a sorozatnak?
Nagyon tetszik az írónő humora, fogalmazása. Eszméletlen dumák vannak benne, nem véletlen, hogy a net tele van AB idézetekkel. Szerethető a főhős és engem nem zavar az erotika sem (sőt).
De ami miatt legjobban szeretem az a férfi karakterek. Ennyi jó pasi nincs egyetlen másik sorozatban sem. Ahogy haladunk előre részenként egyre több szerethető, vagy éppen gyűlölhető férfi akarja Anitát. És ő bizony nem is mond (mondhat) nemet.

Személyes kedvenceim: Nathaniel, JC, Asher, Jason.
 (egyértelműen team JC, Richard-ot ki nem állhatom) 

Semmiképpen nem ajánlom olyanoknak akiket zavarba hoznak az erotikus jelenetek részletes leírása, a hirtelen befejezés, a hosszú lelki vívódások megjelenítése.(Anita amolyan kibeszélős típus)
Akik abbahagyták menet közben mert besokalltak (sok ilyen olvasó van) azoknak elárulom, hogy a két utolsó részben(15-16) már jóval kevesebb a szex és Hamilton kezd visszatérni  a régebbi nyomozósabb, eseménydúsabb történet íráshoz.

"A nevetése olyan volt, mint a cukorka: édes és ragadós. Tudom, hogy ha Jean-Claude nevetését palackozni lehetne, akkor vagy hizlalna, vagy azonnali orgazmust okozna.”                 


Az eddig magyarul megjelent részek:
1. Bűnös vágyak
2. A nevető holttest
3. A kárhozottak cirkusza
4. Telihold kávézó
5. Véres csontok
6. Gyilkos tánc
7. Égő áldozatok
8. Sápadt hold
9. Obszidian pillangó
10. Leláncolt Narcisszusz
11. Égkék bűnök
12. Lidérces álmok
13. Haláltánc
14. A Harlekin
15. Fekete vér
16. Fogat fogért

A 12. rész után jelent meg a Micah című novella (magyarul nem adták ki) és a 16. rész után a Flirt, amit június elején jelentet meg az Agave kiadó Végzetes flört  címmel. Ez szintén csak egy rövidebb történet, ha már lefordították és kiadják legalább mellé tehették volna a Micah-t is. Nem értem a kiadót.
Angolul még a 17. rész Bullett és a 18. rész Hit List olvasható, a következő 19. rész  most júniusban jelenik meg Kiss the Dead címmel.

Számos kaland vár még az Anita Blake rajongókra, csak a kiadó (Agave) kicsit jobban tarthatná a lépést a külföldi megjelenéssel. Én vártam idén a Bullett-et, elkeserít, hogy még egy évet várhatok rá. :(

4 megjegyzés:

  1. Ez a sorozat mára egy rakás....

    VálaszTörlés
  2. Én imádom az összes Anita Blake könyvet. Egyszerűen nem tudok betelni velük. Újra elkezdtem olvasni az elejéről, mert kifogytam az olvasnivaókból, még most is meg tud nevettetni. (Pedig nem először, nem másodszor olvasom) Tetszik az írónő stílusa, viccei. Egyáltalán nem unalmas, könnyen követhető. Egyszerűen nem tudom más "vámpíros könyvekhez, filmekhez" hasonlítani. Anita Blake egyedi, és az is marad!
    A Micah című kisregényt is kiadták a Végzetes flört után, bár gondolom ezt tudod. Én is nagyon várom a Bullett-et, de eddig sehol nem találtam dátumot vagy utalást, hogy mikor fog megjelenni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A Micah című kisregényt is kiadták a Végzetes flört után, bár gondolom ezt tudod."

      Frissíteni kellene a bejegyzést. :))
      A Bullett egy-két fejezetét bár elég rossz fordításban de olvastam, meglehetősen érdekesen indult. :)

      Törlés