2011. dec. 27.

Terra Nova - sorozatajánló

2149-ben járunk a túlnépesedéstől, levegőszennyezéstől lakhatatlan Földön. A tudósok felfedeznek egy tér-idő rést, mellyel 85 millió évvel visszamehetnek az időben. A program elkezdődik, főszereplő kis családunk is elindul vissza az időben a dinók korába.

Jól hangzik? Szerintem igen. De sajnos a sorozat mégis felemás érzést kelt az emberben.

A sorozatot Spielberg nevével reklámozták, de igazából ő csak egy a sok executive producer közül, az a gyanúm semmit nem látott az elkészült részekből. Ahhoz képest, hogy az első rész 20 millió a többit 4-4 millió dollárból forgatták volt egy-két jelenet amin csak nevetni tudtam. Mintha egy rosszabbul sikerült videó játékot néztem volna. A főszereplők mögé vetített háttér nevetségesnek tűnt.
Az első évad 13 részes volt, ebből kb. a felében mutattak dinókat igazi harcjelenet velük talán három ha volt. A forgatási helyszínből Ausztráliából nem sokat láthattunk. A közel ezer fős kolóniát megoldották többnyire 50 20 statisztával.
Az, hogy a sorozat nem tetszett mégsem ezeken múlt. Engem nem érdekelnek a dínók és a látvány (hiánya) sem tud lenyűgözni, mégiscsak egy tv sorozatról van szó.

Ami a fő probléma a sorozattal a történetvezetés és a karakterek.
Azt vártam és nem csak én, hogy ez a sorozat arról fog szólni, hogy hogyan teremtjük meg egy új, jobb élet feltételeit a dinoszauruszoktól nyüzsgő dzsungel kellős közepén (Terra Novát). Megküzdve az elemekkel és az elég korán beharangozott "hatosokkal".És ez hogy hat ki a jövőre. Ehhez képest a jövő csak az utolsó részekben kerül ismét terítékre, és az egész valahogy nem arról szól amiről vártam volna.
Először még úgy tűnt az egy rész egy eset koncepció valósul meg vagyis hetente lesz egy megoldandó probléma némi családregénnyel fűszerezve. Igen ám de ehhez kellenének olyan karakterek akikbe "bele tud szeretni a néző" vagy legalábbis velük és értük tud izgulni. Ez teljesen hiányzik. A család cuki: apuka dögös (Jason O'Mara)   anyuka és nagylánya szép a kislány kellően cuki a fiú hááát ha tinilány lennék nem lennék oda érte az biztos. Terra Nova vezetője Taylor kemény katona, igaz a sérója mindig túl jól be van fésülve. Rajtuk kívül azonban minden más szereplő érdektelen. Semmit nem tudunk meg róluk ezáltal nem is lehet őket megszeretni vagy utálni. Sokáig még az sem derül ki ,hogy ki a jó és ki a rossz, ami nem baj csak amikor aztán mégis kiderül valami az sem hoz kielégülést a kedves nézőnek. A feszültség szinte nulla.
A szappanopera szerű részeket meg-megzavarja néha az átívelő szál, ami még érdekes is lenne, de sajnos csak nagy ritkán egy-egy mondatban kerül elő. Mivel a készítők azt ígérték, hogy a végére minden kérdésre választ adnak így úgy döntöttem, hogy nem hagyom abba az 5. rész után (úgy vettem észre sokaknál az volt a vízválasztó) és kitartok.
A 9. résztől valóban javult a sorozat (azért előtte is volt nézhető rész pl. 7-es): megtudtuk ki a rossz és miért. Ki és miért akarja Terra Novát kisajátítani (Persze semmi meglepetés nincs) Előkerül Taylor fia, aki szerintem a legjobb szereplője a sorozatnak, kár hogy ennyit kell várni rá.
Aki úgy ül le a tv elé, hogy nem vár semmi világmegváltót csak egy könnyed 42 percnyi kikapcsolódást és nem kezd el gondolkodni a sületlenségeken (végül is egy sci-fibe minden belefér) nem zavarja a klisés történet annak okozhat pár kellemes pillanatot.
A befejező dupla rész olyan cliffhangerrel zárul ami után azt kell mondjam ha nem is várom tűkön ülve a 2. évadot, de azért reménykedem, hogy berendelik. Bár gondolom kb. az első 3 részben egy szótöredék sem fog esni róla.
A második évad azonban még nincs berendelve, hisz nem csak én fanyalgok a sorozat láttán,  az amerikaiak sem túlzottan kedvelték. Egyenlőre azt olvasni, hogy írókat keresnek és a főszereplők szerződését meghosszabbították.
Meglátjuk. Meglátjuk?

UPDATE: KASZA!!! VAGYIS NEM LESZ TÖBB RÉSZ, HA CSAK MÁS CSATORNA ÁT NEM VESZI. (2012.03.06.)

11 megjegyzés:

  1. jó bejegyzés lett!!!! teljesen egyetértek azokkal amiket írtál, és én sem bírtam tovább az 5. résznél.:)))

    VálaszTörlés
  2. Sírok!!!!!!!!!!! Én szerettem,aki nem az nézzen mást!!harag nélkül!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. brigike: igazad van aki nem szerette az nézzen mást. De aki szerette az is láthatja a hibáit és miért olyan baj ha el is mondja (leírja)? :)

      Törlés
  3. awwwwww!Nem kötözködöm,de nem ez az első oldal ahol rengeteg kritikát kap :( és szomorú vagyok,mert a szívem mélyén érzem,h kasza lesz :( és ez fáj nagyon! annyi más nyomorék sori van,ami lehetne kasza...(sztem) ..amúgy én is látom a hibákat benne,nem vagyok fekete-fehér típus..de azért nem olcsó a grafikája,láttam már sokkal-sokkal rosszabbat ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. brigike: nyugodtan kötözködj :) Nem baj ha nem értesz egyet, sőt. :)
      Én csak azért vagyok ennyire kemény ezzel a sorozattal mert nagyon sokat vártam tőle, tényleg azt gondoltam, hogy olyan jó lesz mint a Lost vagy Szökés (persze szigorúan csak az első évadjaira gondolok mindkét sorozatnál) de sajnos csak egy középszer lett az egészből.:(

      Törlés
  4. egy délutáni sorozat (sztem) inkább családi feelinges és sci-fi (ez nálam jó pont :) ) awwww!!olyan dühítő,h a Fox csak ül és nem árulja el,h kasza-e!!Bár minden bizonnyal az lesz,egy közkedvelt szereplőt kinyírtak,a háborút megnyerték,maradna a "nomád" élet.. =)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 8. legtöbbet letöltött sorozat a világon. Ezen az alkotóknak azért el kellene gondolkodni, mert ezek szerint szívesen nézik a népek.
      És ha van nézőtábor akkor pénz is van. Fox-nak meg csak ez számít. Szóval én azért még bízom a folytatásban, főleg ha egy jó írót is találnának...

      Törlés
  5. LOL!!Jó írót??????? Nem tetszik aki most van?(bár sok van) Ezt nem tudtam,de abból ők nem gazdagodnak meg,ha mi letöltjük..nekik a nézettség a fontosabb, és ott elég sz@r,már az elvárásokhoz képest...de sztem klassz lett,csak nem kellett volna annyira "ajnározni" mert itt a Spielberg..Awww,senkit nem érdekel!!Menjen vissza a Szorna szigetre =)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sorozatjunkie-n olvastam, hogy a Fox keres írót, mert nem elégedettek a koncepcióval, viszont pénzt hozott nekik a sorozat és emiatt folytatnák, ez egy 01.10.-i hír volt.
      A nézettség szerintem azért nem volt annyira jó, mert senki sem családi sorozatot várt.

      Törlés
  6. Hol hallottad??mert én úgy tudom,h nem mondanak erről semmit,még Jason O'mara (Jim) sem tud semmit...

    VálaszTörlés
  7. http://www.sorozatjunkie.hu/2012/01/10/hirkedd-193/

    VálaszTörlés