2015. júl. 4.

Tim Severin - Fogságban

Fülszöveg:
1677-et írunk. A tizenhét éves Hector Lynchet berber kalózok ragadják el Írország egyik halászfalujából, és eladják az algíri rabszolgapiacon, ahol a fiú összebarátkozik a szintén fogoly Dannel, a karib-tengeri miszkitó indiánnal. Dan és Hector csakhamar egy kusza világban találják magukat, ahol az emberélet olcsó és csak az maradhat életben, akinek helyén van az esze.
Hogy megmeneküljön a rabszolgabarakk borzalmai elől, a két barát áttér az iszlám hitre, de amikor egy török hajón teljesítenek szolgálatot, hajótörést szenvednek. A sors kegyetlen fordulata révén újra rabláncra fűzik őket, ezúttal azonban keresztény rabszolgatartók: hőseinket egy francia gálya evezőpadjához láncolják, csavargók és fegyencek közé.
Megpróbáltatásai során Hectort csak egy dolog élteti: hogy kiderítse, mi történt a húgával, Elizabethtel, aki szintén a kalózok fogságába esett. Végül, amikor Hector gályarabokból toborzott kis csapata elszabadul a Marokkó partjainál elsüllyedő hajóról, fény derül a hátborzongató igazságra…


A Renegát trilógia 1. része.
1. Fogságban
2. Kalózok között
3. Tengeri rabló

Tesóm vette meg apunak mind a 3 részt ajándékba, hihetetlenül olcsón, ami ugye nem éppen a legjobb előjel. Apám majd keresztapám is elolvasta és mindkettőjüknek tetszett, igaz ezzel a résszel még nem igazán voltak ők sem megelégedve, de ezt akkor még nem tudtam amikor beneveztem egy kihívásba.

Kiadó: 2009 Gold Book
Műfaj:  kalandregény, 1700-as évek

Nagyon kalandos utat jár be a főszereplő srác Hector ebben a részben, annyi minden történt vele, hogy már ebből lehetett volna írni egy trilógiát.
Kalóztámadás, rabszolgaság, Franciaország, szultán háreme, sivatagi túra, hogy csak néhányat megemlítsek a helyszínekből és eseményekből.  Ennek ellenére mégsem mondanám a könyvet izgalmasnak, ennek pedig az az oka, hogy az író elég gyakran elveszik a részletekben, máskor meg kapkod. Mire otthonosan éreznénk magunkat egy helyszínen, már lapozhatunk is egy új állomásra.
Rengeteg a leírás és az elbeszélés, kevés a párbeszéd vagyis nem éppen a ma divatos stílusnak felel meg, igaz, nem is most íródott. Tele van idegen szóval, kifejezéssel ami szintén nehezíti az olvasást.

A karakterek is igencsak furcsán vannak megformálva, főleg a mellékszereplők. Az író elkezdi felépíteni őket, gyakran meg is szeretteti az olvasóval, vagy legalábbis felébreszti a kíváncsiságot irántuk, aztán csak úgy hipp-hopp a következő oldalon már ki is írta a sztoriból egy halálesettel, ami nagyjából egy fél mondatban van megemlítve.

Szóval sok apró bosszantó dolog van a könyvben ami miatt eléggé hullámzó a könyv minősége.
Én viszonylag jól haladtam vele, de összességében kicsit döcögősnek érzem.
Viszont rendkívül jó tv-sorozatot lehetne forgatni belőle.

Történet: 10/7
Karakterek: 10/6
Stílus: 10/6

Összesítve: 10/6
Ez egy kimondottan fiús könyv, talán ezért sem tetszett annyira.
Hector és barátja Dan eléggé szimpatikus ahhoz, hogy majd egyszer belekezdjek a folytatásokba is, immáron új helyszíneken, mint pl. Karib-tenger, Peru.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése