2015. júl. 20.

Összefoglaló - 2015. június

9 elolvasott könyv, van köztük kosztümös-romantikus, fantasy, romantikus-disztópia, egy zombis és egy vallási témájú könyv, ami világviszonylatban is nagyon népszerű. Két új magyar írót fedeztem fel három könyvvel.
Sajnos ebben a hónapban nem gyarapítottam klasszikus műveltségemet.

 
A hónap könyve!
Böszörményi Gyula - Leányrablás Budapesten 10/9
Részletes kifejtés:
 http://ananiila.blogspot.hu/2015/06/boszormenyi-gyula-leanyrablas-budapesten.html


Kiera Cass - A koronahercegnő 10/8
 35 UDVARLÓ. 1 HERCEGNŐ. KEZDETÉT VESZI EGY ÚJ PÁRVÁLASZTÓ.
Eadlyn hercegnő kislánykora óta hallhatta a véget nem érő történeteket arról, hogyan ismerkedett meg édesanyja az édesapjával. Húsz éve történt, hogy America Singer benevezett a Párválasztóba, és elnyerte Maxon herceg szívét, akivel azóta is boldogan éltek. Eadlyn mindig is igen romantikusnak találta szülei tündérmesébe illő történetét, habár soha eszébe nem jutott volna a nyomdokaikba lépni. Ha rajta múlik, a házasságot addig halogatja, amíg csak lehetséges.
Csakhogy egy hercegnő sosem rendelkezhet maradéktalanul az élete felett, így bármennyire hevesen tiltakozik is, Eadlyn sem kerülheti el a saját Párválasztóját.
Eadlyn egyáltalán nem számít arra, hogy saját története a szülei meséjéhez hasonlóan boldogan végződik. Amikor azonban megkezdődik a versengés, talán mégis mutatkozik arra némi esély, hogy az egyik udvarló elnyerje a szívét, felfedje az összes előtte álló lehetőséget, és ezzel azt is bebizonyítsa, hogy Eadlyn számára korántsem olyan lehetetlen rátalálni a saját boldogságára, mint azt képzelte.
HÚSZ ÉVVEL EZELŐTT ÉDESANYJA NYERTE EL A KORONÁT.
ELJÖTT VAJON AZ IDEJE ANNAK, HOGY EADLYN HERCEGNŐ IS RÁTALÁLJON AZ IGAZ SZERELEMRE? 

2015 Gabo, Műfaj: romantikus-disztópia
Nagyon sok hibája ellenére is szerettem az eredeti trilógiát (Párválasztó). Nálam amolyan Guilty pleasura kategória. Pát héttel ezelőttig nem is tudtam, hogy van következő rész is, mely 20 évvel játszódik később és a következő generációról szól.
Jelen esetben most a hercegnő kezét próbálja elnyerni 35 dalia. Azét a lányét akit én nagyjából a 3. oldalon jól megráztam volna és még jó párszor szívesen megcibáltam volna a haját, lehetetlen viselkedése miatt. (pedig nem is vagyok erőszakos természet) Szóval igazán idegesítő egy főszereplő. De ilyennek is kell lennie, mert különben nem lenne történet.
Valahogy most jobban zavart az írás stílusa, mint az előző részeknél. Túl egyszerű, igaz olvasmányos, de nagyon ponyva. Egy idő után azonban magával ragadott a történet, megkedveltem egy-két fiút is, de még nincs kialakult véleményem, így aztán kíváncsian várom a folytatást.
Apróságnak tűnik, de engem felháborít, hogy a kb. 38-40 éves eredeti főszereplőket valóságos vén trottynak állítja be az írónő, a nevükben is kikérem magamnak.
Sajnos a kiadásról is ejtenem kell pár kellemetlen szót. Én voltam ennek a könyvpéldánynak a 2. olvasója, de még a felénél sem tartottam amikor szétesett a kezemben. :(

Maggie Stiefvater - Shiver-Borzongás 10/7
Grace nem tud élni egy sárga szemű farkas borzongató közelsége nélkül.
Sam két életet él: a nyárban és a télben…
Aztán Grace találkozik egy sárga szemű fiúval, aki olyan ismerős, hogy eláll a lélegzete.
Az ő farkasa! Csak ő lehet!
De a tél itt van a nyakukon…

Hagyd, hogy Maggie elbűvöljön a meséjével!
Szeretni fogod.

2009 Könyvmolyképző, Műfaj: ifjúsági fantasy, vérfarkasos.
 Régen olvastam olyan könyvet aminek az értékelése ennyi fejtörést okozott.
Ha a saját szentháromságom szerint osztályoznék akkor valahogy így lenne:
Történet: 5 pont (jól felépített világ, de túl kevés a történés)
Karakterek: 5 pont (mindenki olyan fura, de nem túl érdekes, senki nem lopta be magát a szívembe)
Stílus: 9 pont
Szigorúan átlagot számítva, így kijönne 6 pont. De azt meg mégis keveslem.
Eddig csak a Skorpióvágtát olvastam Maggie-től és az kedvenc lett, pedig az is pont ilyen lassú volt, de ahogy abban a szerelmi szál kezelve volt az nálam mindent visz.
A Shiverben is adott a gyönyörű fogalmazás amivel most is fantasztikus hangulatot teremtett, engem teljesen elvarázsolt. De sem a karakterek sem pedig maga a történet nem nyerte el tetszésemet. Kicsit még untam is, és vártam a végét, a folytatás meg nem is igazán érdekel.
Az azonban vitathatatlan, hogy Stiefvater messze kiemelkedik a YA-t írók közül egyedi fogalmazásával, színvonalas írásával. És én ezt értékelem. Egy plusz ponttal.

J. Goldenlane - Isteni balhé 10/8
Ez a regény nem nyert Hugo díjat.
Nebula díjat sem.
Ez a regény egy percig sem vezette a New York-i bestseller-listákat.
Erről a regényről nem nyilatkozott elismerően a Washington Post.
Ezt a regényt még senki sem hasonlította a Gyűrűk Urához, ami teljesen érthető, mivel egyáltalán nem hasonlít rá.
Ez a regény egyszerűen csak jó.
Én legalábbis kedvelem.

J. Goldenlane
2001 Beholder, fantasy
Ez a könyv teljesen lefárasztott.
Olyan sodró lendületű, hogy olvasás közben azt vettem észre magamon, hogy szinte levegőt sem véve falom a betűket.
Mondjuk ez nem azt jelenti, hogy annyira elvarázsolt volna, inkább csak azt, hogy könnyen bevonzott, beszippantott ez a stílus. Ennek ellenére az elején nagyon nehezen találtam rá a tempóra és gyakran félre is kellett tennem, hogy megpihenjek. Nem csak a rövid, pattogós mondatok, a szarkasztikus, néha bizony erőltetettnek tűnő humor fárasztott le, de magában a történetben sem volt egy pillanatnyi megállás sem, hisz hőseink folyton úton vannak és mindig belekeverednek valamibe.
Egyébként imádtam a két főhőst és a köztük kialakult kapcsolatot.
Amit viszont nem szerettem, hogy a két nézőpont váltásakor fedték egymást a szálak, és így kétszer lett elmesélve egy-két olyan történés is ami nem volt annyira lényeges.
Ha 10 éve olvasom ezt a könyvet biztos, hogy kedvencé avatom, de most már úgy érzem nekem ez egy kicsit sok. (túl sok Fable könyvet olvastam és megcsömörlöttem)
De azért örülök, hogy megvan a folytatás is.

J. Goldenlane - Pokoli balhé 10/9
… majd miután legyőzték a sárkányt, összeházasodtak, és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. A bonyodalmak csak ezután jöttek.
Mert kihez is tartozik az a lovas, páncélos, baromira nagy pallost forgató kísértet, aki rettegésben tartja a környéket? Nyilvánvalóan Q al Aquim az, Wareen várának ura, akit féltestvére orvul meggyilkolt. E tényt mindössze felesége, Thani vitatja, aki miután botrányt csap a saját temetésén, nekilát, hogy megfejtse a titkot, és mellesleg közben várat foglal, házasodik, titokzatos aranymedálokat gyűjt, kísértetet idéz, párszor még meghal, és végül persze megoldja a rejtélyt.
Az Isteni Balhé hősei, a rettenthetetlen lovag Q al Aquim, és immár a „várúrnő” koránt sem egyszerű szerepében csetlő-botló Thani ismét kitesznek magukért, hát reszkessen, aki szembe mer szállni velük!
2004-Beholder kiadó, Műfaj: fantasy
Ez remek volt!
Míg az első résznél még hosszasan soroltam az általam hibának vélt megoldásokat, ez a történet szinte hibátlan volt.
A humor végre pont annyi volt, mint kellett és már nem éreztem erőltetettnek, a sztori végig fordulatos, lendületes és csavaros volt. A karaktereket meg már az első részben a szívembe zártam, imádom őket. Thani hihetetlen, hogy mindig minden helyzetben azonnal ki tudja vágni magát, kedvenc szereplőmmé avattam. Q pedig méltó párja „cserfes kisasszonynak”. De a mellékszereplők is remekeltek.
Mivel két főszereplőnk útja kettévált, így csak ritkán voltak ismétlések az elbeszélésükben. Azt külön imádtam, hogy Q-tól mindig kaptunk időjárás jelentést is a szakaszai elején.
Nagyon olvasmányos és beszippantós lett ez a 2. rész. Ajánlom azoknak is akiknek annyira nem jött be az első.
Én olvasnék még erről a párosról.

David Ebershoff - A 19. feleség 10/8
David Ebershoff 2008-as regényét, A 19. feleséget kézbe véve sem a krimi műfaját kedvelők, sem a történelem iránt rajongók nem fognak csalódni. A regényben két szál fut párhuzamosan – az egyik egy napjainkban játszódó, izgalmas bűnügyi nyomozás, míg a másik egy XIX. században élt asszony, Ann Eliza Young életének története. A két fonalat egy amerikai egyházi közösség, a mormon egyház története kapcsolja össze. Valóban BeckyLyn végzett férjével házuk pincéjében? A húszéves Jordan Scott – akit egyháza hat évvel korábban kiközösített – visszatér szülővárosába, hogy izgalmas, veszélyes nyomozás során, új barátokat szerezve kiderítse, édesanyja valóban gyilkos-e. És milyen asszony volt Ann Eliza Young, a hírhedt tizenkilencedik feleség, aki egy elzártan élő közösség tagjaként egyszer csak rádöbbent, hogy képtelen tovább élni egyháza tanait követve? A mormonok prófétájának tizenkilencedik felesége bátran szembeszállt hitbéli közösségével, annak vezetőjével, és addigi életét hátrahagyva elindult a – számára addig ismeretlen – külső világba, hogy mindenkinek elmondja, milyen élet jut azoknak az asszonynak, akiknek nemegyszer legalább egy tucat másik nővel kell megosztozniuk a férjükön. A regény fikció, de szereplői valóban léteztek, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának tagjai voltak.
I.P.C. 2009, Műfaj: krimi, vallás, filmadaptáció
Bevallom irigylem azokat akik mélyen hisznek valamiben és ki is tudnak tartanak mellette egy egész életen át. Én, magam vagyok az örök kételkedő, kereső és talán pont ezért nagyon érdekelnek az ilyen történetek.
Nem mondanám, hogy túl sokat tudok a mormonokról vagy a poligámiáról, ismereteim nagy része a Hármastársak (Big Love) című tv-sorozatból származik, aminek gondolom sok köze nincs a valósághoz. Pár éve láttam pár percet A 19. feleség filmváltozatából és annak hatására került fel a várólistámra a könyv.
Érdekes volt, nem csak a témája miatt, hanem a felépítése miatt is. Tulajdonképpen ez két könyv, az egyik az 1800-as évek második felében játszódik és egy olyan asszony életét mutatja be, aki fellépett a poligámia ellen, és mint az utószóból kiderült ő egy valóságos személy volt. Néha bizony kicsit száraz, a szereplők szinte mind ellenszenvesek (még Ann Eliza is), ebben a részben van egy-két unalmas oldal.
A másik szál a 2000-es években játszódik és egy gyilkosság felgöngyölítéséről szól, egy fiatal sráccal a főszerepben. Ez az izgalmasabb, érdekesebb vonal számomra.
A kettő között az összekötő kapocs a poligámia.
Érdekes és nehéz téma, felbolygatja az ember lelkivilágát az biztos.
Sajnos maga a történet nem 100 %-os, hagyott bennem hiányérzetet viszont most még kíváncsibb lettem a filmre.
Filmről:spoiler veszély!!!
Nyomokban fellelhető benne a könyv története. Ann Eliza szála kb. 5 percet kapott a filmben, Jordanból heteroszexuálist csináltak, szerelmes Queenie-be aki főszereplővé nőtte ki magát a filmben. Így aztán nincs sem Tom sem Johnny és ami teljesen megengedhetetlen Electra sem!
Szóval csináltak az egészből egy halivúdi sztorit, melynek a végén a két szerelemes elszáguld a naplementében.
Egyetlen pozitívum volt a filmben: Matt Czuchry. (Szívek szállodája: Logen)

Jamie McGuire - Red Hill 10/8
 Scarlet, Nathan és Miranda. Három idegen, mégis közös sors.
Scarlet és két lánya egyedül néznek szembe a mindennapok nehézségeivel. Nathant elhagyta felesége, és már nem emlékszik, milyen érzés szerelmesnek lenni; csak kislánya, Zoe tartja benne a lelket. Miranda legnagyobb gondja az, hogy az új VW Bogara nem elég nagy ahhoz, hogy nővérével és két barátjukkal elmenekülhessenek egy hétvégre a záróvizsgák elől.
Amikor világszerte jelentések érkeznek egy halálos járványról, mely nem csak öl, de élőhalottá változtatja a fertőzötteket, ezek a hétköznapi emberek, rendkívüli körülményekkel szembesülnek, és sorsuk hirtelen összefonódik.
Mikor rájönnek, hogy nem tudnak elfutni a veszély elől, Scarlet, Nathan és Miranda kétségbeesetten kutatnak menedék után egy félreeső, Red Hill nevű farmon.
Itt kell szembeszállniuk a rájuk támadó zombik seregével. És küzdeniük a saját életükért, ami egyben az emberiség túlélését is jelentheti. Amikor vége a világnak, túlélhet-e a szeretet?

2014 Maxim, Műfaj: zombis regény
Ezelőtt már olvastam két könyvet McGuire-től és mindegyiket utáltam. (Őrző, Gyönyörű1)
Így aztán nem vártam sokat, biztos voltam benne, hogy sikerül neki a zombis témát is valami hihetetlenül csöpögős love story-vá átalakítani, a rá annyira jellemző és általam nem kedvelt stílusban.
Be kell valljam tévedtem.
Nem mondom, hogy remekmű, de eddig ez a legjobb zombis, amit olvastam.
Pedig igazából nincs benne semmi eredetiség, simán lehetne a TWD spinoffjának a története is, jócskán van benne „ezt nem hiszem el érzés”, de hát az egész zombis-apokalipszis elég zűrzavaros ahhoz, hogy hihetetlen dolgok is megeshessenek benne. Van benne szerelem is, de nincs nagy nyűglődés csak amennyi kell a témához. Vannak viszont érdekes karakterek, akiket az írónő mer eltenni láb alól, bár nem pont azokat akiket én is kinyírtam volna. Mintha a stílusa is javult volna, hiába no gyakorlás teszi a mestert.
Szóval volt egy jó történet, kedvelhető vagy éppen ellentmondásos karakterekkel, megfelelő mennyiségű dráma és szerelem, meg persze klisé hegyek.
Valahogy olyan kellemesen borzongató volt az egész, tényleg mintha egy rövid évadot néztem volna egy most népszerű zombis sorozatból. (akár csinálhatnának is belőle, nézném.)

William Paul Young - A viskó 10/4
Végre magyar nyelven is megjelenik a már sokak által nagyon várt könyv, A Viskó (The Shack). Egy regény, aminek sikerével – és tartalmával – még a Forbes Magazin is foglalkozott… Nem gyakran fordul elő! (2009. június 8.)
Egy, a telepesek által elhagyott rozoga, rossz emlékeket idéző viskó (A Viskó) egyszeriben döbbenetes titkok tárházává válik, ahol izgalmas találkozások során a megbocsátás gyógyító ereje és hatalma is felragyog a sebzett szív számára.
William P. Young megrázó regénye az utóbbi idők egyik legnagyobb könyvsikere, rövid idő alatt 8 millió példányban fogyott el! A sok vitát kiváltó regényről azt tartják, hogy olyan hatással lehet korunk kereszténységére, mint a Zarándok útja a maga idejében. A sokat megélt színésznő, Demi Moore a Twitteren keresztül ajánlotta rajongóinak és férjének, mivel Ő maga „ sorsfordító erejű” üzenetre talált a könyv elolvasása közben.
Műfaj: vallás regény
Ez nem az én könyvem. Persze ezt már tudtam akkor, mielőtt belekezdtem, mert nem vagyok eléggé spirituális, ráadásul kimondottan utálom az ilyen terápiás – tedd jobbá, szebbé életed és magad – könyveket. De ugye vannak regények amit illik ismerni, úgy gondoltam ez ilyen.
A történet maga tetszett: egy borzalmas tragédia után próbál főhősünk túlélni és megbocsátani. Csak valahogy a körítés rám nem volt nagy hatással. Persze voltak benne jó gondolatok, de nekem hiányzott belőle a szenvedély, így nem ragadott magával.
Tudom, felszínes hölgyemény vagyok, hisz számomra az maradt meg leginkább az egészből, hogy Isten szeret főzni és enni.
Tim Severin - Fogságban 10/6
Itt olvashattok róla: http://ananiila.blogspot.hu/2015/07/tim-severin-fogsagban.html

 Hónap idézete, a hónap könyvéből:

" – Magával se lettünk többen, csak sűrűbben."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése