2012. febr. 20.

Leiner Laura - A Szent Johanna gimi 4 - Barátok

"Reni egyszer vagy gimnazista. Élmények, barátok, és programok kellenek amire majd boldogan emlékszel vissza. Nem akarom, hogy Cortezről szóljon minden. Kilencedik óta más sem foglalkoztat, csak Cortez! Elpazarolod az értékes napjaidat egy olyan fiúra, aki nem érdemli meg!" (Reni anyukája)


Előző rész értékelése: http://ananiila.blogspot.com/2012/02/leiner-laura-szent-johanna-gimi-3.html

Sztori: Folytatódik a 10. osztály második féléve. Reni kibékül Virággal, aki emós szerkóját hippire cseréli. Igyekszik sok időt tölteni Arnolddal, ami persze nem tetszik Corteznek, aki mellett még mindig ott virít Viki. Ráadásul több fiú is elkezd érdeklődni Reni iránt, nem mintha ő ezt észrevenné.


Nehéz röviden írni a sztoriról, mert ebben a könyvben annyi minden történik mint az előző háromban együttvéve. Persze itt is minden Cortezről szól, aki számomra egyre érthetetlenebb és idegesítőbb, mondjuk eddig sem a Cortez-team tagja voltam de ebben a könyvben néha már a pokolba kívántam. Aztán meg nem. Kezdek Renire hasonlítani??? :DDDD
Ráadásul itt van Arnold, akinek szegénynek végig kell asszisztálni ezt az egész Reni-Cortez őrületet, miközben próbál jó barát lenni, pedig...


A könyv végére már eljutunk oda, hogy mindenki tudja az osztályban, hogy Reni és Cortez nem közömbös egymás iránt, mégsem tesz senki semmit, csak hallgatnak és várják, hogy mire jut a két fiatal. Na azt várhatják... :DD

Félreérték ne essék természetesen szerettem ezt a rész, legalább annyira mint a 3.-at.
 Imádom ezt a sulit, szívesen jártam volna ilyenbe, bár mivel nyelvérzékem nulla biztos meggyűlt volna a bajom a franciával.
Nézzük miért is olyan jó a Szent Johanna gimi:
Osztályonként csak 12 gyerek van, emiatt az osztályközösség sokkal jobb, főleg igaz ez a 10/b-re akik a büntit is mindig vállalják társaikért.
Minden negyedévben van egy buli, különösen tetszik a farsang aminek mindig egy adott témája van, elsőben sorozathősök most másodikban star wars. A valentin hét is nagy ötlet, bár egy kicsit kiélezi a hierarchiát.(tavaly karkötőket osztogattak egymásnak, idén post-it-ot ragasztottak barátaik szekrényére)
A tanárok elég érdekesek, kedvencem Kardos aki nagyon szigorú, de ehhez az osztályhoz nem is lehet másként hozzáállni, és még azért is szimpi mert nem bírja Cortezt viszont nem is titkolja, hogy kedvence Reni. Vladár a rajztanár, Renivel nagyon bunkó, de érthető, mert egy ilyen okos nagy képzelőerővel rendelkező lány nem tudom hogy lehet ennyire béna ha rajzról van szó. Oké én sem tudok rajzolni (sajnos) de ha azt hallom, hogy rajzolj valamit ami eszedbe jut a szeptemberről, akkor nem egy kilencest rajzolok az biztos :DDDD Óriási poén persze.
Lelátós tornaterem, sulibox minden diáknak, szakkörök délutánonként, utolsó héten osztályok versenye mind mind olyan dolog ami nálunk nem volt, de milyen jó lett volna ha...
Sokaknak nem tetszik, hogy ez egy elit gimnázium Budán és minden gyerek gazdag aki oda jár. Vagyis nem a mai valóságot mutatja be. Szerintem ennek semmi jelentősége, mert nem ez a témája ennek a sorozatnak.
Ami annyira nem tetszik, hogy a 12 diákból talán öt ha tanul rendesen a többi leírja a leckét Reniről, aki még arra is képes hogy a dogáknál mindkét csoport feladatát megoldja és puskát csináljon belőle továbbadva társainak. Tulajdonképpen az osztály fele neki köszönheti, ha eljut az érettségiig.


És akkor most jöjjön egy kicsit spoileresebb bejegyzés!!!!!!!

Az, hogy Arnold elmegy az év végén a suliból tulajdonképpen ennek a könyvnek a mozgatórugója. Reni ki akarja használni a hátralévő félévet és vele akarja tölteni, ezt azonban mindenki félreérti, a többiek azt hiszik hogy járnak, ráadásul Cortez azt hiszi Reni megy el. Ez nyilván befolyásolja a fiú néhány cselekedetét is.
Az olvasó azonban csak sejtheti a dolgokat de nem tudja biztosan, hogy mi történik a háttérben, hisz mi csak arról értesülünk amit Reni leír a naplójába, és ő elég gyakran nem veszi észre a nyilvánvaló dolgokat sem.
Ezért is idegesítő néha Cortez sőt még Arnold is, aztán amikor kiderülnek konkrét dolgok akkor válik érthetővé az egész. Szerintem ez a legnagyobb titka ennek a sorozatnak. De erről már írtam az előző résznél is.
Ami nagyon meglepett az Virág és Ricsi kapcsolata. Bevallom egy darabig azt hittem Ricsi is inkább Reni iránt érdeklődik és még reménykedtem is benne, hogy lesz egy rövid lamúr köztük, ami némi viszályt hozott volna a fiúk kapcsolatában is. De hát nem én írom ezt a történetet, és végül így is jó, szokatlan de aranyos páros lett Ricsi és Virág.
Az, hogy Kinga és Zsolt összejön (majd) az számomra nem kérdés az első rész óta, gondolom ez mindenkinek egyértelmű volt eddig is.

További részletekbe nem mennék bele mert annyira elragadhat a lelkesedés, hogy leírnám az egész könyvet. De inkább olvassa el mindenki.


Értékelésem: 5/4,5

17 megjegyzés:

  1. Igen, nagyon jól látod a dolgokat, én is ugyanígy gondolom. örülök, mert az osztályomban én vagyok az egyetlen Arnold fan. Ez a kedvencem mind közül.

    VálaszTörlés
  2. A 6. rész után is az maradtál? Én még kitartok :D

    VálaszTörlés
  3. Szerintem van ebben igazság mert én is szurkoltam Arnoldnak és Reninek!!Egyébként sokan mondják h Reni és Ricsi is jó páros lennének de szerintem Virág és Ricsi nagyon aranyosak!!Nekem az hogy Kinga és Zsolti összejöjjenek az onnan volt fogható hogy Zsolti elkezdett edzeni!!De hát ez már rögtön értehető volt mivel Kinga miatt kezdett sportolni meg diétázni!!Én is teljesen egyetértek veled!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a párosítások már az első könyvből is könnyen levonható dolgok, Virág és Ricsi kapcsolatát kivéve. Az is teljesen logikusnak tűnik számomra, hogy Arnold nem csupán baráti érzelmeket táplál Reni iránt. Ezért is akad ki annyira, amikor Cortezzel elmegy motorozni és nem megy vissza az olvasókörre, félti és óvja a kötetek folyamán.
      Lényegében, én is egyetértek Ananiilával! ;)

      Törlés
    2. Bocsi Ananiila, hogy kétszer küldtem el a kommentárt, csak nem túl jó most a Wi-fi, mert Ausztriában vagyok egy kis faluban nem messze Graztól...

      Törlés
    3. De jó neked. :) Remélem pihenés és nem munka.
      Az elsőt törlöm.

      Törlés
    4. Részben mindkettő, hiszen nyaralásom folyamán skype-on kell tartanom a kapcsolatot az ügyfelekkel és telefonon időpontot egyeztetni, úgyhogy lesz egy kis telefonszámlája apa cégének. Mindemellett, fantasztikusan jól szórakozok, síelek, várost nézek... :)

      Törlés
  4. Mindenben igazad van ...! De szerintem varhato lesz ,hogy Reni es Cortez egymasra talal , hiszen akor az egesz konyvnek semi ertelem nem lett volna ! De azal teljesen egyetertek ,hogy a foszereplo akirol szol akony Reni es akinek a szemszogebol lasuk az egeszet kisebb szenvedesek aaran sikerul az alma . Inentol persze mar azert olvasuk a konyvet , hogy megtudjuk mi lesz tovabb ketojukel kicsit csalodott vagyok ..., de azert eleg jo !

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok segitséget kérnék aki tud olyan oldalt ahol el tudom olvasni a szent johanna Barátok könyvet ingyen annak megköszönném! Előre is köszi mindeinek aki ír!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. " szent johanna Barátok könyvet" ???
      Nem a Szent Johanna gimi sorozatra gondolsz? Írj e-mailt: ananiila111@gmail.com

      Törlés
  6. Mi az a Szent Johanna gimi sorozat?

    VálaszTörlés
  7. Nekem el tudná valaki küldeni a 4-et, mind meg van, csak ez nem, így nem tudom folytatni :( Nagyon kellene! :)

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!Olvastam a Szent Johanna sorozatot imádom. újra neki álltam olvasni most viszont online formában.Két napja keresgélek és nem találtam meg egy linket sem a 4. részhez.Azt szeretném kérdezni/kérni, hogy nem tudnátok nekem elküldeni.Előre is köszönöm.Üdvözlettel.: Elizabeth e-mail:14biborka@gmail.com

    VálaszTörlés
  9. Nagyon meglepett Virág és Ricsi kapcsolata. Mindenesetre szép páros kettőjüké. Itt még szurkoltam is Arnoldnak, de nem jött össze sajnos. :(. A harmadik rész után ez viszi nálam a prímet. Különösen amiatt amit az első mondatban írtam (ez maradt meg leginkább, nem véletlenül), s avégett es, hogy Virág végre boldog és megtalálta azt a stílust és életformát, amit mindig is keresett, de nem tudott róla. (Ebből talán leszűrhettétek, hogy Virág az egyik kedvenc szereplőm. :)

    VálaszTörlés