2012. febr. 23.

Alcatraz - tv sorozat

Az egyik legjobban várt új sorozat az Alias, Lost és Fringe egyik alkotójától J.J. Abrams-tól.

Sztori: Alcatrazt a híres sziklabörtönt  1963-ban bezárták gazdasági okokra hivatkozva. A valóság azonban más, titokzatos módon ugyanis a rabok és a börtön teljes személyzete szőrén-szálán eltűnt.
Az egyik fegyenc azonban váratlanul felbukkan a mai San Francisco-ban és hamarosan hullahegyek övezik útját.

Egyenlőre 6 részt láttam belőle, de nekem a hibáival együtt is jobban bejön mint a másik Fox-os sorozat a Terra Nova.
Sokan vártak egy új Lost-ot, nos ők biztos, hogy csalódtak. Adott egy sziget, eltűnt emberek és még időutazás is, ennek ellenére egyedül a zenében hasonlít egymásra a két sorozat, na meg felbukkan Hurley is. Az Alcatraz tulajdonképpen nem más mint egy sima nyomozós sorozat némi sci-fi szállal megspékelve.

Az alapötlete tetszik, minden részben visszajön egy rab illetve a 6. részben már egy őr és érthetetlen okból,  az amúgy nem éppen erőszakos jelleméről híres fegyencek is azonnal elkezdenek gyilkolászni.
Adott egy női főszereplő  Rebecca Madsen (Sarah Jones) aki egy sima gyilkosságban kezd nyomozni amíg le nem állítja az ügyről, az FBI-os Emerson Hauser (Sam Neill). Hősnőnket persze nem abból a fából faragták akit csak úgy félre lehet állítani és a civil, de Alcatraz-ról mindent tudó képregényboltos Diego Soto (Jorge Garcia) bevonásával hamarosan beleássa magát az ügybe.
Hamarosan Hauser is rájön, hogy nem is rossz a kis csaj és Soto-val együtt beveszi a buliba és attól a hármas kiegészülve a titokzatos Lucy-val (Parminder Nagra) együttműködve ered a felbukkanó fegyencek nyomába.



A felbukkanó gyilkosok előéletéről flashbackek adnak információt, és az igazság az, hogy ezek a részek a sorozat erősségei, míg a mában játszódó nyomozás a gyengéje.
Ennek talán a szereposztás is oka. Sarah Jones nálam újoncnak számít, ehhez képest rögtön szimpatikus lett és még színésznőként is megállja a helyét. Jorge Garcia-ról nyilván mindenkinek Hurley jut eszébe, és bizony a karaktere is hasonló, bár véleményem szerint felesleges. Ő amolyan élő enciklopédia, aki azonnal tudja, a gyilkosság elkövetési módjából a fegyenc nevét, akire az adott részben vadászni kell. Egyenlőre erről szól a szerepe és ez kevés, ráadásul borzalmasan mutatnak együtt Sarah Jones-sal.
Sam Neill soha nem tartozott a kedvenceim közé, és itt is eléggé idegesítő karakter játszik, akinek megvannak a maga motivációi, kár hogy ezeket Neill nem tudja szimpatikusan közvetíteni.
Romantikus szál nincs (egyenlőre?), maga a nyomozás és a tettesek elfogása kissé amatőr és cseppet sem izgalmas. A múltban játszódó jelenetek amik engem beszippantottak és amitől mégis működik az egész.

Az átívelő szál egyenlőre elég titokzatos, nem tudni, hogy a rabok hogyan, és miért bukkannak elő, ráadásul úgy hogy egy percet sem öregedtek eltűnésük óta. Ki bízza meg őket a gyilkosságokkal? Mi a szerepe Rebecca nagyapjának, aki szintén rab volt Alcatrazban és aki már felbukkant a nyomozónő életében.?






Sajnos a nézettsége elég gyenge a sorozatnak kétséges, hogy megéri a második évadot. Úgy látszik amit én megszeretek az másoknak nem jön be.
Talán túl nagy volt az elvárás és emiatt sokaknak csalódás volt. Tény sokat nem szabad agyalni közben, ha az ember elfogadja, hogy ez egy sci-fi sorozat amibe ugye minden megtörténhet akkor kellemes heti 42 perces szórakozást tud nyújtani.
Nem mondom, hogy tűkön ülve várom a következő rész, de én egyenlőre maradok az egyre fogyatkozó nézők között.

FRISSÍTÉS!!!

Végignézve az első évadot (13 rész) azt kell mondjam hiányozna ha nem nézhetném tovább ezt a különös, misztikus nyomozósdit.  Különösen annak fényében, hogy az átívelő szálban jócskán maradtak kérdések.

ÚJABB FRISSÍTÉS!!!
Sajnos nem lesz második évad. :((

9 megjegyzés:

  1. A minap láttam, hogy lesz egy új sorozat, aminek a címe Touch. Ezt tuti nézni fogom.
    http://www.sorozatjunkie.hu/2012/01/26/pilot-mustra-touch-1x01/

    VálaszTörlés
  2. Kiefer Sutherland és 24. Életem megrontója vagy boldogítója??? Mindenesetre sorozatfüggőségem elindítója.

    VálaszTörlés
  3. Igen, tudom, ezzel én is így vagyok.:D Ezek után nem kérdés, hogy a sorozat kötelező, bár nem hiszem, hogy túl tudná szárnyalni a 24-et.

    VálaszTörlés
  4. Meglátjuk, úgyis az Alcatraz után lesz. Ezt egyébként nézed?

    VálaszTörlés
  5. Egy jó ideje már nem nézek sorozatokat, tudod a 24 után nincs ami betöltené ezt az űrt :D....., de szóltam a mozigépészemnek, hogy szeretnék megnézni ebből a sorozatból pár rész, hátha. :)

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom miért de egy éve képtelen vagyok megnézni a 24 utolsó évad utolsó 12 részét. :(
    Pedig tényleg imádtam ezt a sorozatot. :D
    Az utóbbi két évben meg csak olyan sorozatba kezdtem bele amit elkaszáltak az első évad után. :(

    VálaszTörlés
  7. óóó, ne már. Igaz, hogy sokaknak az volt a legrosszabb rész, de azért annyira nem volt rossz. Nekem az is tetszett!

    VálaszTörlés
  8. Ameddig láttam az tetszett, csak mindig közbejön valami ami jobban érdekel, meg egy ideje el is felejtettem. :(
    De most fellelkesültem, igaz időm nem lesz rá a következő hetekben de utána befejezem.
    Ezzel ünnepélyesen megígérem. :D

    VálaszTörlés