2015. okt. 29.

Könyvmolypárbaj 2015-2016.

Idén negyedszerre vágok bele a Könyvmolypárbaj kihívásába. Háromszor sikeresen teljesítettem, így most is nagy örömmel készül rá.
Felbuzdulva az előző évek sikeres párbajain ismét bevállaltam a 11 könyv elolvasást.
Olyan könyveket választottam aminek nagyobb része már itt csücsül a polcomon, hosszabb-rövidebb ideje várva, hogy kezembe vegyem.


Szavazzatok melyik könyvet olvassam először!


Az eseményről itt találhattok részletes leírást:
http://konyvmolyparbaj.blogspot.hu/2015/10/konyvmoly-parbaj-vol-6.html

Íme az "A" listám:

Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája
Párizs 1889. A Világkiállítás területén már áll Eiffel lenyűgöző tornya, szenzációs látványosságok, az ipar, a technika vadonatúj vívmányai bűvölik el a nagyérdeműt. 
Ám egy rejtélyes gyilkos lopakodik a Fény városának utcáin, s lakóit pestisjárvány tizedeli. Nellie Bly-nak, a világ első oknyomozó újságírónőjének meggyőződése, hogy a gyilkosságok kapcsolatban állnak a járvánnyal, és elhatározza, hogy véget vet mindkettőnek. Szövetkezik a zseniális fantáziájú Vernével, az intelligens és szégyentelen Oscar Wilde-dal és a történelem legnagyobb mikrobavadászával, Louis Pasteurrel, hogy együtt megoldják az évszázad bűntényét.

Régóta csücsül a várólistámon, így amikor megláttam pár száz forintért azonnal lecsaptam rá. 85%-on áll a molyon, de a tesómnak nem igazán tetszett.

Darren Shan: A holtak vonulása 
Capac Raimi a Városba érkezik, hogy szerencsét próbáljon kisstílű gengszter nagybátyja mellett. Hamarosan azonban arra eszmél, hogy már a Város teljhatalmú urának, a Kardinálisnak dolgozik. A Kardinális a Város szülötte. A Város a Kardinális teremtménye. Egy a lelkük, és sosem alszanak. A Kardinális mindent lát, ami az utcákon vagy a zárt ajtók mögött történik. Ő a mindenható. Az öntelt fiatalember habzsolja új életét, amit csak néhány kellemetlenség zavar meg. Capac életének sorsfordító eseményeinél furcsa módon a semmiből vak szerzetesek bukkannak fel. És miközben a jelenben él, rádöbben, hogy semmire sem emlékszik, ami azelőtt történt vele, hogy a Városba érkezett… Capac egy álmot és az inka neve által számára kijelölt sorsát követve belép a természetfeletti birodalmába. Miközben igyekszik beteljesíteni a küldetését, furcsa és izgalmas kutatásba kezd, hogy a nyomára akadjon eltűnt barátainak és saját, elveszített múltjának.
Ezt úgy cseréltem el a moly-on egy másik könyvre, remélem megérte. Még nem olvasta senki a családból.


James Rollins: Az Éden oltára
Bagdad elestét követően két iraki kisfiú fegyveres katonákba botlik, akik az állatkertben található titkos, föld alatti laboratóriumból véletlenül egy irtózatos lényt engednek szabadon. 
Hét évvel később Louisiana állam partjainál felbukkan egy hajótörést szenvedett halászhajó, melynek legénysége eltűnt vagy halott, rakománya pedig felettébb furcsa és ijesztő. A határőrség az egzotikus állatok szakértőjét, dr. Lorna Polkot kéri fel, hogy segítsen beazonosítani a nehezen értelmezhető deformitásokkal rendelkező állatokat, és elfogni az egyik elszabadult, portyázni indult teremtményt, mely halálos veszélyt jelent a környék lakóira. Lorna Jack Menard-ral, a határőrség egyik emberével indul hajtóvadászatra, akivel súlyos, mélyen eltemetett titkot őriznek, s végül olyan rejtélynek bukkannak a nyomára, amely az emberiség eredetéhez vezet vissza.

Apám kapta a tesómtól ajándékba, neki kimondottan tetszett. Ez egyébként számomra nem mindig jelent jót. :)

L.I. Lázár: Rejtőző kavicsok
Ebben a regényben senki sem az, akinek látszik. Lille, a megbízhatóság és a jólneveltség szobra kettős életet él, a valóság elől egy álomvilágba menekül. Praetor, a laza és jómódú srác gondtalanul váltogatja a csajokat, szórja a latin szavakat, s bár ő a csapat esze, mégis lazán elindul a lejtőn. Krisz, a vezérhím, aki „nagyvadat” vesz célba, de azt nem sejti, hogy ez a vadászat megváltoztatja az életét. Anna, a vagány tanárnő különc módszerekkel küzd a tanítványaival – csakhogy múltjában sötét folt éktelenkedik…
Szintén molyos csere, a húgomnak ez sem jött be. :(

Pierrot-Gábor Endre: Magister M
Egy visegrádi ásatáson a Mátyás korabeli várfal kis cellájában harmincöt év körüli férfi földi maradványait tárják fel a régészek. Az egykor befalazott rab csontváza önmagában nem számítana világrengető szenzációnak, azonban a felirat, amelyet a fogoly vélhetően a kínhalála előtti órákban börtöne falába kapart, igencsak meghökkenti a kutatókat: Magister M 1872 Pécs – 1488 Visegrád. 
Hogyan születhetett valaki négyszáz évvel a halála után? Tévedés történt, netán zseniális lelethamisítás áll a háttérben? A rejtély megoldása most is Jonathan Huntra vár. A New York Times Magyarországon élő újságírója Eger (Jumurdzsák gyűrűje) és Debrecen (Az ördög köve) után ezúttal Pécsre utazik, ahol rég elfeledett, római kori kincsről szóló legendára bukkan, amely már Janus Pannonius képzeletét is megmozgatta. 
Ám az értékes lelet ígéretére furcsán reagálnak új ismerősei. Valaki hazudik vagy másnak mutatja magát. De ki? A kissé rámenős, ám igencsak gáláns múzeumigazgató? A dúsgazdag osztrák műkincsgyűjtő? A csinos, de bizalmatlan pesti régésznő? Netán a fiú a nevelőintézetből, aki azt állítja, őriz egy darabot Ábray professzor időgépéből?

Mivel az első két részt kedveltem (családom több tagja szintén), így nem volt kérdés, hogy ennek is a polcon a helye.

Brandon Sanderson: Acélszív 
Hősök nem léteznek. Az Idolok hihetetlen képességekkel bírnak, de őket egytől-egyig a gonoszság vezérli. Chicago felett a leghatalmasabb Idol vette át az uralmat. Acélszív parancsol az elemeknek, és állítólag nem fog rajta pisztolygolyó, penge és bomba sem. Legyőzhetetlen. Mindez tíz éve történt. Az emberiség a puszta túlélésért küzd. Senki sem lázad, csupán egyetlen csoport: a Leszámolók. Átlagemberek sötét, kétes csoportja, akik eltökélték, hogy az Idolok tanulmányozása révén kiderítik a lények gyenge pontját, és végeznek velük. A nevem David Charleston. Egyelőre még nem tartozom a Leszámolók közé, de feltett szándékom csatlakozni hozzájuk. Van nálam valami, amire szükségük lehet. Valami értékes és hihetetlen dolog. Nem tárgy, hanem tudás. Én ismerem a titkát. Tanúja voltam annak, amint Acélszív megsebesül.        A párbaj keretében lehetőség van újraolvasásra, ezzel a könyvvel élnék is vele.  Annak idején nem írtam róla bővebben, majd most megteszem.


Brandon Sanderson: Tűzlény
Davidnek mindenki azt mondta, lehetetlen – hogy még a Leszámolók sem öltek meg soha egyetlen Főidolt sem. Ám a legyőzhetetlen, halhatatlan, elpusztíthatatlan Acélszív halott. És David oltotta ki az életét.
Úgy volt, hogy Acélszív megölésével könnyebbé válik az élet. Ám Davidnek rá kellett jönnie, hogy ettől csak még több kérdése támadt. Komoly kérdések. És Új-Chicagóban nincs senki, aki ezekre válaszolhatna.
Újjáépített Babilon, az egykor Manhattan néven ismert városrész, azonban számos lehetőséget rejt. A titokzatos Főidol, Regália uralkodik a vízzel elárasztott, leigázott Újjáépített Babilonban, de David biztos benne, hogy erre vezet az út, hogy megtalálja, amit meg kell találnia. A Főidol zsarnoksága alatt nyögő városba veszélyes ugyan behatolni, de David kész vállalni a kockázatot. Mert Acélszív megölése lyukat ütött David szívébe. Méghozzá oda, ahol egykor a bosszúvágya lakozott. És ezt a lyukat valahogy egy másik Idol töltötte ki – Tűzlény. David pedig hajlandó egy komorabb és még veszélyesebb küldetésre indulni, mint amilyen az Acélszív elleni küzdelem volt, hogy megtalálja Tűzlényt, és meglelje a válaszait.
Acélszív folytatása, olyannyira friss a könyv, hogy ma hozta meg nekem a futár. 

Anthony Riches: Dicső halál
A Dicső halál lenyűgözően izgalmas történet egy katonáról, aki az ókori világ legkeményebb és legsikeresebb hadseregében szolgál. 
Marcus Valerius Aquila alig ér Britanniába, máris mentenie kell az életét: a hatalomtól megrészegült Commodus császár dicstelen halálra ítéli családját, s vele őt is. Marcus új nevet vesz fel, és belép a Hadrianus falát védő egyik egységhez, hogy meghúzza magát, amíg a hullámverés elül körülötte. 
Amikor a faltól északra húzódó vad hegyek közül előtör a britonok felkelő serege, Marcusnak bizonyítania kell, hogy képes harcba vezetni egy centuriát a könyörtelen ellenséggel vívott gyilkos háborúban.

Ezt szintén apu kapta ajándékba, de még ő sem olvasta. Bevallom egy kicsit tartok is ettől a könyvtől, de pont az ilyenek miatt van B listám is.

Julianne Donaldson: Edenbrooke
Marianne Daventry bármit megtenne, hogy elszökhessen a rémesen unalmas Bathból és udvarlója egyre terhesebbé váló ostromai elől. Nem csoda hát, hogy amikor ikertestvére, Cecily, meghívja őt Edenbrooke-ba, a pazar vidéki birtokra, kapva kap az ajánlaton. Marianne arra számít, hogy végre kipihenheti magát és kedvére gyönyörködhet a szeretett angol tájban, miközben testvére Edenbrooke jóképű örökösét igyekszik becserkészni. Ám idővel rájön, hiába a leggondosabb tervezés, bármikor porszem csúszhat a gépezetbe. 
Marianne, aki először egy útonállóval keveredik ijesztő összetűzésbe, majd látszólag ártalmatlan flörtbe bonyolódik, képtelen kalandok egész sorát éli át, míg a gyengéd érzelmek és az intrikák végleg átveszik az uralmat az élete fölött. 
Vajon sikerül megzaboláznia csalfa szívét, vagy hagyja, hogy egy titokzatos idegen levegye a lábáról? Annyi bizonyos, hogy a sors nem egy kellemes nyári vakáció reményében vezeti Marianne-t Edenbrooke-ba.

Ezt a könyvet a pillanatnyi szeszélyes hangulatom választotta be a kihívásba, aznap amikor összeállítottam a listám még jó ötletnek tartottam. :) Egyenlőre csak e-bookban tudtam beszerezni.

Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek- Az angyal
Amikor a tizenhat éves Tessa Gray megérkezik a viktoriánus Angliába, valami rettenetes vár rá a londoni Alvilágban, ahol vámpírok, boszorkánymesterek és más természetfeletti lények járják az utcákat a gázlámpák alatt. Tessának nincsenek barátai, és egyetlen pillanatra sem érezheti magát biztonságban, ezért menedéket kér az Árnyvadászoktól, akiknek egyetlen célja, hogy megszabadítsák a világot a démonoktól. 
Ahogy egyre mélyebben merül el a világukba, a lány azt veszi észre, hogy egyszerre varázsolja el két legjobb barát, és nem sokára rá kell döbbennie, hogy a szerelem a legveszélyesebb varázslat mind közül.

A Végzet ereklyéit utáltam. Mindenki szerint ez jobb. Majd meglátom. Remélem. 

A 11. könyvről a párbaj ideje alatt szabadon dönthetek. Most még nem tudom mi lesz az.


És ha valamelyik könyvvel elakadnék akkor választhatok helyette a B listáról. Ezek többnyire ezer éve a várólistámon a sorsukra váró könyvekből állt össze.

"B" lista:
Herbert W. Fanke: Az orchideák bolygója
Sarah J. Maas: Üvegtrón
Timur Vermes: Nézd, ki van itt
James S. A. Corey: Leviatán ébredése
Fredrick Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Katja Millay: Nyugalom tengere
Rick Yancey: Az ötödik hullám
Patrick Rothfuss: A szél neve
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek
Duncan Shelley: Az elme gyilkosai


Ha van kedvetek szavazzatok, hogy melyik könyvnek álljak neki először!
Rajt november 2, de utána is várom az ajánlatokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése