2014. jún. 3.

Összefoglaló - 2014 május

A május számomra egyenlő: munka, munka, munka. Agyilag már teljesen leépültem.
Azért esténként jutott idő szórakozásra is.

Olvasmányaim: 12 könyv

1. Victoria Clayton - Hol késel, hercegem? 10/8
A szerelem útjai kifürkészhetetlenek…
Egy lány sok békát kénytelen végigcsókolni, mire rálel mesebeli hercegére, de Marigold egy igazi varangyos békát talált. A Lenoir Balett Társulat vezető táncosnőjeként a legjobb úton halad, hogy primabalerina legyen belőle. Megvan hozzá a tehetsége, és a társulat balettigazgatója, Sebastian Lenoir szó szerint agyondolgoztatja, hogy Marigoldot a legjobbak közé juttassa.
De amikor egy fájdalmas esés után hazabiceg Northumberlandbe, hogy visszanyerje az egészségét, Marigoldnak csak egy félelme van: hogy ez az esés az álmainak is véget vet. A gyerekkori barátja, Rafe, aki pontosan olyan elragadó, mint ahogy az emlékeiben él, szerencsére alig várja, hogy levegye a lábáról. De vajon várja-e még egy jóképű idegen is a kulisszák mögött?

Hiába a könyvmolyképzős kiadás és a romantikus cím, ez nem egy habkönnyű mese, sokkal több annál.
Rettentően angol, mind a karaktereiben, a világában és még a stílusában is. A sorok között is kell olvasni. Igaz akkor nem lesz meglepetés a vége, ami sokakat megbotránkoztatott, pedig odafigyeléssel elég hamar ki lehetett találni.
Az elejét kimondottan utáltam, különösen Marigold rendkívül idegesítő természete miatt. Attól kezdve, hogy hazaért viszont már nem eresztett a történet. Hamar rájöttem, hogy sok minden a lány mentségére szolgál és azért viselkedik úgy ahogy, mert senkitől nem látott jó példát, hisz rendkívül behatárolt, szűk világban élte eddig életét (otthon-balett). Mondjuk amikor szó szerint értette azt, hogy menjen egyenest a körforgalomba az már kicsit sok(k) volt.
Néha olyan érzésem volt, mintha nem a 80-as években jártunk volna, hanem inkább Downton Abbey egy másik változata elevenedett volna meg.
Nagyon furcsák, vagy inkább túl britek a karakterek és az egymással való kapcsolataik. Erről meg Rowling könyve jutott eszembe az Átmeneti üresedés. Jó kis társadalmi fricska ez, amely nagyon sok kényes témát feszeget, mint pl. a társadalmi előítéletek, homoszexualitás, erkölcsi kérdések.
Szóval aki egy tipikus romantikus, könnyed szórakozásra vágyik az ne válassza ezt a könyvet.
Nekem nagyon emlékezetes olvasmány volt, olyan amire több hét múlva is emlékezni fogok, ellentétben a többi hasonló kiadású könyvvel. Persze a 10 ponttól azért messze van, mert ahhoz túl terjengős, de egy 8 pontot tőlem megérdemel.

2. Cassandra Clare - Sarah Rees Brennan - Mi történt Peuban 10/1
Magnus Bane kalandjai
Jó oka van, hogy Magnus Bane személye nem kívánatos Peruban. Kövesd Bane dél-amerikai kalandjait, amint régi ismerősünk bajba sodorja boszorkánymester társait, Ragnor Fellt és Catarina Losst, megismerkedik számos hangszerrel (amelyeken borzasztóan játszik), valamint számos tánccal (amelyeket borzasztóan jár), majd magára haragítja házigazdáit, amikor valami kimondhatatlant tesz a Nazca-vonalakkal.

Az egy pont is csak Magnus Bane miatt van, de nem a könyvbéli hanem inkább a filmbéli Magnus miatt. (nagyon tetszik a srác aki játssza, ez van na…:D)
Mindig megfogadom, hogy nem veszek a kezembe több CC könyvet, nekem egyáltalán nem jönnek be az írásai. De ez olyan rövid volt, gondoltam annyi nem árthat. Tévedtem.
Hogy ez mekkora se füle se farka semmiség volt!
Magnus karaktere volt az egyetlen ok amiért az eredeti sorozatból három részt végigszenvedtem, de ő sem volt elég indok a többi részre. Nem tudom, hogy akarok e még egyáltalán olvasni róla.
Talán ha más írná és nem CC….

3. Rachel Ward - A menekülés- Számok 1.  10/7
Jem tizenöt éves, londoni lány, zűrös kamasz. Mióta az anyja kábítószer túladagolásban meghalt, egyik nevelőszülőtől a másikhoz kerül. Tudja, hogy semmi sem tart örökké, sőt egészen pontosan tudja, meddig tart ez az egész. Nem létesít kapcsolatot az emberekkel, próbál nem a szemükbe nézni, és őrzi a titkot már tizenöt éve. Mindenkinek van a szemében egy szám, de gondolom én vagyok az egyetlen, aki ezt meg is bírja látni. Amúgy, én se csak úgy egyszerűen látom őket, persze, hanem valahogy ott vannak. A levegőben vannak. Vagyis inkább úgy belülről jelennek meg nekem. Érzem ezeket a számokat. Valahol a szemem mögött érzem meg őket. De azért ott vannak, tényleg. Nem lényeg, ha nem hiszel nekem, attól még ott vannak. És tudom is mit mutatnak. Akkor értettem meg, amikor az anyám meghalt. London egyik külvárosi negyedében szegődik Jem mellé Spider, a nyurga és izgága fekete srác, aki megpróbál a társa lenni. 
Nem olvastam fülszöveget, és valamiért az rémlett nekem, hogy ez egy urban fantasy. Tévedtem de nagyot, hisz valójában ismét egy nehéz sorsú lány szerelem általi megváltásáról olvashattam, némi sci-fi elemmel és a road movie-kra emlékeztető jegyekkel fűszerezve. Nem is csúszott túl könnyen a könyv első fele. Kicsit sok volt nekem ez a műfaji kesze-kuszaság, nem is beszélve a túl egyszerű fogalmazásról és az elég sok helyen megjelenő logikátlanságról. A főszereplő lányt egyszerűen csak ostoba libának becézgettem, és Spider sem lopta be magát a szívembe. Szóval ha nagyon kivesézném részletesen a könyvet akkor félek nem kapna tőlem 5 pontnál többet a 10-ből. A könyv második fele és különösen a vége azonban elérte nálam, hogy meghatódjak (sőt bőgjek) és mivel ezt nálam nem sok könyv éri el ezért jogos a 7 pont.

4. Dustin Thomason - 12.21  10/7
http://ananiila.blogspot.hu/2014/05/dustin-thomason-1221.html

5. M.C. Beaton - Agatha Raisin és a tenyérbemászó turista 10/8
Agatha Raisin otthagyja álmos cotswoldi faluját, Carselyt, hogy üldözőbe vegye a szerelmet – és egy gyilkosra bukkan. Miután faképnél hagyták az oltár előtt, követi menekülő vőlegényét, James Laceyt Észak-Ciprusra, ahol ahelyett, hogy élveznék az eltervezett nászutat, egy diszkóban tanúi lesznek egy tenyérbe mászó turista meggyilkolásának. Ármány és gyilkosságok sorozata veszi körül a valószínűtlen párost, s Agatha most sem hazudtolja meg kotnyeles természetét: szívós nyomozásba fog…
A könyv elején azt gondoltam kárára fog válni a történetnek, hogy a helyszín nem a vidéki Anglia, hanem Ciprus. De most már belátom kellett ez a friss levegőváltozás a sorozatnak, hisz Carsely és környékéről már minden bokrot ismerünk.
Ezúttal meglehetősen részletesen megismerhettem Ciprust, ami olyan jól sikerült, hogy kedvem támadt elutazni oda. (de legalábbis képeket nézegetni róla a neten)
Agatha hozta a tőle elvárt formát, színesítette a történetet Charles megjelenése is, aki egy szintén tipikus angol figura (vagyis rettentően fura). James-el való huzavona is jót tett a sztorinak.
A gyilkosság és a nyomozás persze most is eléggé fapados, de nem is ez az erőssége ennek a sorozatnak.
Érdekes, hogy ennek a résznek van a legrosszabb értékelése a moly-on, én meg erre adtam a legtöbb csillagot az eddig olvasott 6 rész közül.
Továbbra is guilty pleasure nálam.

6.-7. újraolvasás: Kiera Cass - A párválasztó, Az elit 
http://ananiila.blogspot.hu/2013/12/kiera-cass-parvalaszto.html 
http://ananiila.blogspot.hu/2014/01/kiera-cass-az-elit.html 

8. Kiera Cass - Az igazi 10/9
http://ananiila.blogspot.hu/2014/05/kiera-cass-az-igazi.html

9. Darynda Jones - Első sírhant 10/7
Charley Davidson nyomozónő már 5 évesen beszélt a halottakkal. Sőt, az is megesett, hogy a halottak kértek tőle egy-egy apró szívességet, mint például igazságszolgáltatást a gyilkosaiknak. Charley azonban nagy árat fizet a képességéért, álmában ugyanis egy titokzatos idegen akarja megkaparintani magának a testét.. 
Egész jó kis bevezető rész volt, de annyira nem ragadott meg, hogy most azonnal rohanjak a boltba megvenni a folytatást.
Anita Blake és Cassandra Palmer ötvözete Charly figurája. Nekem tetszik ez a karakter, a két szóba jöhető pasi is ígéretes. A nyomozások, a lány előélete, családi-baráti viszonyai kicsit túl lettek bonyolítva. Túl sok infót zsúfolt ebbe az első könyvbe az írónő.
A humor volt a másik dolog, ami nekem nehezen csúszott az elején, de aztán ráéreztem, valószínű hangulat kérdése hogyan veszi az olvasó a poénokat.
Nagyon tetszettek a póló-feliratok.

10. Lois Lowry - Az emlékek őre 10/9
A tizenkét éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonsa előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát…
Olyan sok dísztópiát olvastam már, hogy azt gondoltam engem már nem lehet meglepni, sokkolni meg végképp. Kicsit unom is már ezt a sok képtelen társadalmat amit megalkotnak mostanában az írók, a többségük elképzelhetetlen számomra.
És mégis, ez a túlságosan is rövid könyvecske érzelmek és gondoltatok egész sorát indította el bennem. Legfőképpen a felnőtté válás ami eszembe jutott róla, talán nem véletlenül, hisz a 12 éves Jonas-nak nagyon hirtelen kellett felelősséget vállalnia.
Iszonyú az a világ amiben a fiú él, mintha nem is emberek hanem robotok lennének a szereplők. A legmegdöbbentőbb számomra a színtelenség volt és az elbocsátás, amiről persze végig tudtam, hogy mit takar, de a szembesülés vele nagyon kemény pontja volt a könyvnek.
Tudom, hogy ez egy sorozat, de mégis nagyon rövid volt ez a bevezető rész. Túlságosan Jonas-ra koncentrált, nagyon keveset tudtam meg a világról és az emberekről. Csak remélni tudom, hogy választ kapok a rengeteg kérdésre, ami felmerült bennem olvasás közben.
Az írónő meg nagyon tudja, hogyan befolyásolja az érző szívű olvasót. (Gabriel)
Megnéztem a trailer-t a könyvből készült filmről, de még csak nyomokban sem emlékeztetett arra amit én elképzeltem.

11. Lois Lowry - Valahol, messze 10/9
A Föld ki tudja, melyik zugában, valamikor a jövőben él egy közösség, melyben annak, aki egyedül marad, akinek valami testi hibája van, nincs sok reménye a túlélésre. A sántikáló Kira serdülő lányként jut árvaságra, ám az Őrzők Tanácsa nem csupán megvédi az ellenségeitől, de szinte fényűző körülményeket is biztosít a számára, s egy igen fontos feladattal bízza meg. Mihez kezd a lány megbízatásával, melyet egyedülálló tehetségének köszönhet? – ezt meséli el az Emlékek Őre szerzője különös hangulatú, izgalmas történetében. A regényt Az Év Legjobb Könyve díjjal tüntette ki az amerikai iskolai könyvtárak folyóirata, a School Library Journal.
Az emlékek őre 2. része
Természetesen jó szokásomhoz híven nem olvastam fülszöveget, így aztán vártam mikor futnak össze a szálak az első rész félbehagyott történetével. Na azt aztán várhattam. Sebaj. Csodálatosan megírt, lassan folydogáló történetet olvashattam egy testi-fogyatékos lány kálváriájáról egy kegyetlen világban.
Ez a világ is könyörtelen, de legalább nem gépies. Itt az emberek állati énje ami néha előkerült, de voltak az embereknek érzései, nem éreztem olyan ridegnek mint Jonas világát.
A dísztópia kicsit elment a fantasy felé. Nekem tetszett.

12. Lois Lowry - Hírvivő 10/8
Matty hat éve, fékezhetetlen, vadóc kölyökként érkezett Faluba, s azóta egy vak férfi neveli, akit különleges képességei miatt Látónak neveznek. Matty immár a felnőtt kor küszöbén áll, s hamarosan megkapja igai nevét, ami reményei szerint a Hírvivő lesz. Ám Faluban, ebben a különös, a boldogság szigetének tűnő kis világban valami baljós változás veszi kezdetét. Az emberek, akik eddig szívesen fogadták a hozzájuk menekülő idegeneket, ellenségesen kezdenek gondolkodni a külső világból, az Erdőn túlról érkezőkre. Mivel Matty az egyetlen, akit a titokzatos Erdő mindig baj nélkül keresztülenged, neki kell elvinnie a hírt az Erdőn túli közösségeknek, hogy Falu határát hamarosan lezárják. De van még egy kötelezettsége is: át kell juttatnia Erdőn Kirát, nevelőapja lányát, ameddig még lehet…
Az emlékek őre 3. része
Egy ponttal kevésbé tetszett, mint az első kettő rész. De így is pillanatok alatt végeztem vele, hihetetlenül olvastatja magát ez a sorozat.
Egy újabb világ tárult fel ismét, ami nagyon is élhető. Viszont felbukkant a történetben valamiféle mágia amely már teljesen elvitte ezt a részt a fantasy felé és ez volt az ami nekem annyira nem tetszett. Az erdő és a benne megjelenő gonosz, ami veszélyezteti a vándorlók életét, nekem olyan elcsépeltnek tűnik, engem annyira nem ragadott meg. Arról nem is beszélve, hogy megint nem kaptam válaszokat. Viszont legalább összeértek a szálak és így még inkább kíváncsi vagyok a folytatásra. (majd júniusban)

A hónap könyve:
Az emlékek őre

TV, Sorozatok:

Befejeződött az Arrow 2. évad, ami egy nagyszerű kezdés után kicsit laposan végződött, persze lehet hogy csak ráuntam.
A Vampire Diaries és Originals kettősből nekem egyértelműen az utóbbi a nyerő, köszönhetően a Klaus Elijah párosnak.
Az új felfedezettem a The 100, ami egy túlélős sci-fi. Az első hat részt egy nap alatt néztem meg és leszámítva egy-két logikátlan jelenetet, amely a CW sorozatok sajátossága nekem bejött. Azóta hetente nézem, most ez a kedvenc a Trónok harca után, amit még csak megközelíteni sem lehet, annyira jó ez a 4. évad.

Színház:
Befejeződött a színházszezon is (Győri színház). Májusra két előadás is jutott. A Mágnás Miskáról írtam részletes bejegyzést itt a blogon. A másik előadás az Uri Muri volt, amit megnéztem. Aki látta mindenki unalmasnak találta, na ehhez képest én egy másodpercig nem találtam annak, sőt szerintem az évad egyik legjobb előadása volt. Szórakoztatóan elgondolkodtató, vicces és megbotránkoztató, látványos és mégis egyszerű. 10/8
Már meg is vettem a bérletet a jövőévre.

Mozi, film:
Prisoner-Fogságban 10/5
Sokan dicsérték, de szerintem a skandináv hangulatot csak nyomokban felvillantó filmecske volt, már szinte el is felejtettem.
X- man - Az eljövendő múlt napjai 10/7
Igazi popcorn mozi. Nagyon látványos és szórakoztató volt, sok nagyszerű színésszel. De. Nincs egy hete, hogy láttam, de már csak bizonyos részletekre és Fassbender acélos tekintetére emlékszem belőle.
Egyébként kimondottan utálom a szuperhős filmeket ez az egyetlen ilyen típusú sorozat aminek minden részét láttam.

Zenajánlóm:
OneRepublic - Love Runs out

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése