2013. aug. 16.

Elysium-Zárt világ - Film

A jövő 2150 körül: A Föld túlnépesedett, mocskos és veszélyes hely. A gazdagok már rég elhagyták és egy űrben keringő építményen élnek gondtalanul. A hely neve Elysium. Los Angelesben él Max, aki egy nap munkahelyi baleset következményeként sugárfertőzést szenved. Öt napja van hátra. Egyetlen esélye az életben maradásra Elysium. Az illegális bevándorlók ellen azonban keményen fellép Rhodes miniszter és számkivetett csapata.

Pár hónapja olvastam a film szinopszisát ami felkeltette az érdeklődésemet, amikor pedig megláttam a trailer-t nem volt kérdés, hogy ez a film nézős lesz. Állandó mozis partnerem a tesóm is igent mondott rá, így már első nap megvettük a jegyeket.
Óriási meglepetésre a mozi félig megtelt, úgy látszik a sci-fikre mégis van igény.

Szóval az alaptörténet tetszett, a szereplők személye már megosztott, mivel nem vagyok nagy Matt Damon fan (Max), de mentségére legyen mondva most mindent megtett a sikerért, nem rajta múlt, hogy ebből a filmből nem lesz maradandó alkotás. Jodie Fostert (Rhodes), mint színésznőt kedvelem, de ebben a filmben ezt a szerepet egy B kategóriás színésznő is eljátszhatta volna. Volt kb. 2X5 perc nagy jelenete, és ennyi. De legalább bitang jól nézett ki. (51 évesen, természetes kinézettel, jó hajjal respect előtte).  William Fichtner-nek (Carlyle) sem volt más dolga mint villogtatni a jeges tekintetét.  Említésre méltó még Sharlto Copley, aki Krueger szerepében egy kellően kemény és ellenszenves rossz fiút testesített meg.
A rendező: Neil Blomkamp a mindenki által agyondicsért Distric 9-el tette le névjegyét.
Szóval szinte minden adott volt, hogy egy fantasztikus filmnek legyünk részesei, de ez sajnos nem sikerült.
Amikor megkérdezik tőlem, hogy jó volt e a film nem tudom rávágni, hogy igen, inkább azt mondanám, hogy érdekes.
Végig olyan érzésem volt, mintha ez a film egy nagy sikerű bestseller könyv megfilmesítése lett volna. (amikből ugyebár mindig kihagynak valami fontos dolgot, szereplőt stb) Szerintem ugyanis nagyon sok a homályos, lyukas folt a sztoriban. Nekem nem állt össze ez a film egy egésszé. Vagy túl sokat vágtak ki belőle vagy eleve nem volt átgondolt a forgatókönyv sem. Rengeteg kérdés merült fel bennem amire nem kaptam választ.

A kialakult világkép gyakorlatilag két mondatban lett elmondva. Adott egy helyzet aminek bekövetkeztéről és fennmaradásáról szinte semmi infónk nincs. Amit tudunk, hogy a gazdagok és hatalmasok már térben is elkülönülnek a szegény és nyomorgó néptől, robotokkal felügyelve ezt az alantas világot, miközben keményen védik saját területüket. Az Elysiumon lakókról semmit nem tudunk meg azon kívül, hogy ott mindenki gazdag és egészséges. A Földön, de legalábbis LA-ben pedig csak mexikóiak és árván maradt amerikaiak laknak a film szerint. (jól van jól van értem én a társadalomkritikát).
A főhős Max életéből is csak fel-felvillantak képek, de azok nem voltak elegendők ahhoz, hogy érzelmileg megérintsenek. Így aztán különösebben nem is érdekelt, hogy mi lesz a sorsa, pedig jó esetben a végén minimum egy könnycseppnek meg kellett volna jelennie a szemem sarkában. Pedig a készítők bevetették még a gyerek trükköt is.
Érzelmekre úgy látszik nem volt idő a sok és meglehetősen véres akciójelenetek között. Én vidáman nézek ilyesmiket még a kukoricaevésben sem gátolnak meg, de a tesóm párszor elfordult. Azt hiszem ő még nálam is kevésbé élvezte. Nem voltak benne jó pasik, semmi gyengédség vagy érzelem, de még egy jó poén sem. Igaz jó nők sem voltak benne, viszont volt akció, high-tech fegyverek és jó sok paradicsomszósz.
Kérdéseim: Elysium lakói tudják mi folyik a Földön? Az illegális bevándorlók azonnal találnak gyógyító ágyat, honnan tudják hol keressék? Honnan van pénzük befizetni az utat? Miért koszos és igénytelen mindenki, még ha szegény is? Miért kellett ez a fémakármi Max-re, és a pólót miért nem vették le róla? Halálos betegen, egy hasi szúrás után, hogy tudott még talpra állni? (na jó ez csak költői kérdés volt, hisz ő egy hős)
Amire még igazán kíváncsi lennék az a vége utáni állapotok megváltozása. Ezért is érzem azt, hogy ez a film egy trilógia középső része, aminek muszáj hogy legyen egy előzmény filmje és egy utózöngéje, mert így magában nem áll meg.

Összegezve: 5/2,5
Ez nem egy intelligensen és okosan felépített történet, mint a Distric 9, ez egy mindent összetörő, zúzó, gyilkolászó akciófilm egy poszt apokaliptikus világban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése