2012. ápr. 16.

Carrie Ryan - Kezek és fogak erdeje

"Nyelvem végighúzom a fogaimon – vajon milyen íze lehet a halálnak?"

Sztori: Mary egy kerítéssel körülvett faluban él, ahol sajátos törvények uralkodnak. A Föld utolsó túlélőjeként  az emberek kénytelenek elfogadni sorsukat, beletörődni a Nővérek és Őrzők által hozott szabályokba.
Váratlan események sora azonban elindítja Mary-t, hogy megtudja: igazak-e a legendák a kerítésen túli világról. Léteznek-e óceánok és égig érő házak? Élnek-e rajtuk kívül is emberek a bolygón?

Nektek is ismerős a sztori? Nekem rögtön A Falu című zseniális Shyamalan film ugrott be. Azért a könyv másról szól.
Igen, jól gondoljátok kedves olvasóim, ez ismét egy dísztópiás történet kiegészítve azonban egy új csavarral a zombikkal.

Soha nem olvastam még zombis könyvet, az ilyen tárgyú filmeket is mellőzöm. Idegenkedésem még tini koromban kezdődött amikor nagyon népszerűek voltak a zombis filmek, előszeretettel nézték osztálytársaim jókat röhögve rajtuk, de nekem aki minden horrort, thrillert megnézek valahogy ez a műfaj nem jön be. A zombik az én paráim.  (na meg a hosszú fekete hajú kislányok :D)

Összefoglalásomat  ugyanúgy kezdhetném mint az összes hasonló dísztópiás könyvét: adott egy fiatal lány egy jövőbeni elfuserált világban ahol két fiú is harcol kegyeiért és aztán történik valami, ami megváltoztatja életüket és megindulnak a lázadás útján. Ugye hogy olvastatok már ilyet??? (Éhezők viadala, Matched, Incarceron, Csúfok stb.) Mindegyik másfajta jövőkép, de ugyanaz a sztori.
Miben más ez a könyv? A zombikon kívül semmiben.


Az első 100 oldalnál az volt az érzésem, hogy ezt a könyvet is Suzanne Collins írta (ÉH szerzője) csak álnéven. Hasonló a stílus, E/1-ben történik a mesélés, a főhősnő ugyanolyan érzéketlen, rideg mint Katniss. De ezzel vége is a hasonlóságnak mert bizony volt olyan pont amikor drukkoltam, hogy intézzék el Mary-t a zombik, míg Katniss-nak sosem kívántam rossz véget, inkább szurkoltam neki.

A könyv borítóján felteszik a kérdést: Élhet-e a szerelem egy pusztuló világban? Ezt figyelmeztető jelnek kellett volna vennem, akkor felkészülhettem volna a több száz oldalt betöltő nyűglődésre ami a könyv első felét jellemezte.
Én ehhez ugyan is nem vagyok eléggé romantikus.
De komolyan, ki az a hülye aki arról filozofál, hogy jaj de szeretem Travis-t és jaj miért a tesójához kell mégis férjhez mennem, miközben 2 azaz kettő centiméterre csattognak tőle a zombi fogak??? És ez nem egyszer fordul elő hanem legalább 4x-5x.

„ A szerelem az, amiért érdemes élni. Ha minden áldott nap része az életednek. A szerelemmel ébredsz, és belekapaszkodsz, a viharban vagy egy lidércnyomás után. A szerelemben találsz menedéket a halál elől…”

Volt olyan pillanat amikor majdnem a falhoz vágtam a könyvet (pl. amikor a fenti idézetet olvastam), esküszöm ennyit még nem káromkodtam olvasás közben, mindennek oka, hogy én még ilyen ellenszenves, idióta, buta és legfőképpen önző főhőssel nem találkoztam olvasmányaim során, pedig elhihetitek nekem, a moly-on bejelölt 472 könyv csak töredéke annak amit valójában olvastam.
Hogy miért nem hagytam abba? Mert a mellékszereplők jók, a környezet jól kidolgozott (végre! ez bizony nem olyan jellemző a dísztópiás regényekre) és hála az égnek a könyv második felében az események is beindulnak. Nagyon olvasmányos, tetszik ahogy Ryan ír, csak ez a szerelmi nyűglődés ne lenne benne, és azt említettem, már, hogy milyen idegesítő és borzalmas a főszereplő csaj? :D

 És akkor ide képzeljetek el egy zombis képet! Nem teszek be, mert nem akarok megijedni a saját blogom láttán. :DDD

Rengetek  megválaszolatlan kérdés maradt a végén. Mostanában úgy látszik a divat (és az üzleti érdek) azt diktálja, hogy trilógiát kell írni. Ezért is nyúlik minden történet rétestészta méretűvé. És ezért kell szerelmi bonyodalmakkal kitölteni az üres részeket. Sajnos.
Ezek nélkül a töltelékek nélkül ugyanis ezek a sztorik sokkal, de sokkal jobbak lennének. (Nem csak ez, pl. a Matched is itt bukta el nálam) Igaz a célközönségnek (14-20 év ?) és a nálam romantikusabb lelkületű olvasóknak valószínűleg így is tetszik.

Én is el  fogom olvasni a következő részeket, mert kíváncsi vagyok, mi lesz ezután és főleg mert új főszereplőt ígér az írónő. Aki Mary-nél csak jobb lehet.

Valahol azt olvastam, hogy lesz belőle film is 2013- ra ígérik, de még szereposztást sem láttam.. Ööööö azt hiszem én kihagyom, vagy majd áttekerem a zombis részeket a dvd-n. :)

Értékelésem: 5/3,5

8 megjegyzés:

  1. azt hiszem én ezt nem fogom elolvasni, engem már a cím is taszít egyébként:D meg egy darabig elvagyok a hunger games-el:) Nemsoká megnézem a filmet is, ahol mondjuk én Peeta szerepét tuti Alex Pettyfer-re osztottam volna de miindegy :D

    A zombikat én sem csípem annyira fúúj. A szerelmi szálat szeretem de csak akkor ha normális és nem egy nagy rinyálós rész :D

    VálaszTörlés
  2. A zombi fóbia nem számít, nincsenek benne túl durva részek. Persze a film az más. Én is szeretem a romantikát, de főleg a kosztümöset, ezekben a "mai" könyvekben valahogy túlzásba viszik. Pláne amikor azt várom, hogy haladjon már a cselekmény, de ahelyett már megint csak a szenvedés van.

    Josh Hutcherson nagyon nagyon cuki, szerintem tökéletes Peeta. Mondjuk hasonló kategória mint Alex.
    Ó egy kicsit sem vagyok ám pedó. :DDD ezek a 20 éves srácok egyre helyesebbek lesznek, bezzeg az én időmben....

    VálaszTörlés
  3. én 24 vagyok de odavoltam taylor lautnerért aki 18 volt :D Alex Pettyfer meg nos arra nincsenek szavak milyen helyes :D

    Én is szeretem a kosztümös romantikát annyira jók:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujjj Taylor, hát igen. Amikor levetette azt a pólót a 2. részben felhördült a fél mozi. :DDDD
      Cukkeró kisfiú.

      Törlés
  4. Igen, és bár imádom Edward karakterét, meg Rpattzet is de amikor Meyer is arról ír hogy Jake milyen melegbőrű meg izmos hát hajjj olyankor nem értettem Bellát :D

    VálaszTörlés
  5. Sem Patiszont sem Edward-ot nem bírom. Igaz Bellát sem :D Ha már Meyer akkor inkább a Burok. Igaz az Alkonyatláznak köszönhetem, hogy megismerkedtem Anita Blake-kel és a Fekete tőr testvériséggel és azért a filmeket is megnézem mindig. :)

    VálaszTörlés
  6. na a fészbúkon most tudtam meg, hogy az én sztárpárom na ki??? Robert Pattinson :DDDD

    VálaszTörlés
  7. A burkot még nem olvastam :) Pont tegnap beszéltük hogy aki a hunger gamesben játsza Katnisst ő sokkal jobb bella lett vna mint Kristen.
    Én szeretem Rpattzet mert szerintem nagyon jó színész, az alkonyaton kívüli filmjei tökjók és van bennük mindig egy kis bizarr vonal :)

    VálaszTörlés