2016. márc. 13.

James Rollins: Az Éden oltára

Fülszöveg:
Bagdad elestét követően két iraki kisfiú fegyveres katonákba botlik, akik az állatkertben található titkos, föld alatti laboratóriumból véletlenül egy irtózatos lényt engednek szabadon. Hét évvel később Louisiana állam partjainál felbukkan egy hajótörést szenvedett halászhajó, melynek legénysége eltűnt vagy halott, rakománya pedig felettébb furcsa és ijesztő. A határőrség az egzotikus állatok szakértőjét, dr. Lorna Polkot kéri fel, hogy segítsen beazonosítani a nehezen értelmezhető deformitásokkal rendelkező állatokat, és elfogni az egyik elszabadult, portyázni indult teremtményt, mely halálos veszélyt jelent a környék lakóira. Lorna Jack Menard-ral, a határőrség egyik emberével indul hajtóvadászatra, akivel súlyos, mélyen eltemetett titkot őriznek, s végül olyan rejtélynek bukkannak a nyomára, amely az emberiség eredetéhez vezet vissza. A feszültségteremtés és a tudományos cselszövések mestere, James Rollins újfent páratlanul izgalmas kalanddal tér vissza; egy sokkoló történettel, amelyben a nemzetbiztonság nevében döbbenetes genetikai kísérleteket folytatnak… és ami a legnyugtalanítóbb, mindez titokzatos módon kapcsolatban áll a Teremtés könyvével.

Kiadó: 2011 Alexandra
Műfaj: kalandregény, thriller
Pár száz forintba került egy akció során, és bizony megérte. Majdnem két hónapig olvastam a mindössze 400 oldalas könyvet, de ennek most kivételesen nem az volt az oka, hogy unalmas vagy vontatott lett volna, hanem az, hogy pokolian apró betűkkel van szedve a könyv, amit fáradt szemeim nem toleráltak jól. Már az is eszembe jutott, hogy letöltöm és úgy olvasom, de aztán győzött a valódi könyvek iránti vonzalmam. 
Csak azt tudom mondani: senkit ne riasszon el az apró betű, megéri végigolvasni ezt a történetet. 
Természetes fraktál=pagoda karfiol
Szinte az első oldalon beindul a cselekmény és az utolsó oldalig meg sem áll. Elképesztően intenzív könyv, nagyon berántós, ha alkalmam lett volna rá bizony két nap alatt elolvastam volna. Louisiana mocsaras vidékén és egy titokzatosa Karibi-szigeten játszódik a kalandregény, ami néha thrillerbe megy át. Ugyanakkor hasznos ismereteket tár fel a fraktálokkal kapcsolatban. (engem például elkezdett érdekelni a téma, nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok felhasználási területe van) Azért ne riadjon meg senki, a tudományos háttér minimális a könyvben és nagyon is érthető, még az ilyen antitalentumoknak is, mint amilyen én vagyok. 
Nem szeretnék különösebben belemenni a történetbe azon túl, amit a fülszöveg is elmesél, de érik az embert meglepetések bőven. Természetesen a sűrű akciók mellet a karakterek kifejtésére túl sok hely nem maradt, bár próbálkozott az író legalább a két főszereplőnek mélységet adni egy közös múltbéli esemény felhozásával, de nagyjából ennyi, a többiek eléggé papírmasé figurák.
Olyan kérdéseket feszeget a könyv: hogy meddig mehetünk el, abban, hogy kifejlesszük a tökéletes emberi fajt, kiket, miket lehet felhasználni a kísérletek során? Van e egyáltalán értelme belenyúlni az evolúcióba? És ha van, akkor is, vajon megtehetjük e? Érdekes és izgalmas téma egy akciódús és izgalmas történetbe ágyazva. 
Történet: 10/9
Karakterek: 10/8
Stílus: 10/8
Összesítve:10/8
Ez volt az első Rollins könyv amit olvastam, de meghozta a kedvem, hogy jobban elmerüljek az író munkásságában. Azoknak ajánlom akik szeretik Wilbur Smith könyveit. Amellett, hogy szórakoztató még elgondolkodtató is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése