2012. jan. 23.

Sorozatajánló - Vámpírnaplók

Ismét egy vámpíros sorozattal jelentkezem. Szerintem jelenleg a True Blood mellett a legjobb és legnépszerűbb sorozat a világon ebben a műfajban a The Vampire Diaries vagyis a Vámpírnaplók.

A történet egy kitalált kisvárosban Mystic Falls-ban játszódik. A középiskolás Elena beleszeret a titokzatos új fiúba Stefan Salvatore-ba. Kapcsolatuk bonyodalmakkal teli, hisz Stefan vámpír, gonosz testvére a szintén vámpír Damon is felbukkan, hogy bosszút álljon a városon, a régmúltban történtek miatt.
Az unalmas kisvárost ellepik a természetfeletti lények és egyre több titokra derül fény.
A sorozat L.J. Smith hasonló című könyvsorozatán alapul, bár úgy tudom nem sok köze van hozzá.

Igyekszem spoiler mentesen írni a továbbiakban.

Első találkozásom a TVD-vel 2009 szeptemberében nem volt szerelem első látásra, sőt komolyan elgondolkodtam rajta, hogy folytassam vagy hagyjam a fenébe. Ez az érzés látva a további részeket csak kb. az első évad felénél enyhült, onnantól viszont a sorozat nézése bekerült a heti programjaim közé. 
 Ez egy tipikusan guilty pleasure (bűnös élvezet) kategóriába tartozó sorozat, bizonyos életkor után (20 év) már ciki bevallani az ember lányának, hogy nézi sőt, szereti.

Jelenleg a 3. évad 12. része ment le az amerikai CW tv-ben, itthon az RTL vállalta be nézhetetlen időpontokban, össze-vissza leadva az első két évadot.



 Az elején számomra úgy tűnt, hogy ez egy tini-szappanopera lesz a most olyan nagyon divatos vámpírhullámot meglovagolva. A tini jelző hamar lekopott a sorozatról, egyre kevesebb epizód játszódott az iskolában és fel-feltűnt már több 25-30 év feletti szereplő is. (abba nem mennék bele, hogy a 16-17 éves diákokat valójában mennyi idős színészek alakítják)
A szappanopera jelző viszont továbbra is helytálló. Gonoszból jó lesz, a jóból gonosz, szerelmi háromszögek és a mindenki kavar mindenkivel tipikus esetei jellemzi a sorozatot.
Nem tudom mennyi a hímnemű nézők aránya, de gyanítom ezt a sorozatot inkább a női nézők tartják életben.
Soha még egy olyan sorozatot vagy filmet nem láttam ahol ennyi jó pasi lenne. Óriási pacsi a castingosnak.
A teljesség igénye nélkül, íme:

Előbb utóbb szinte minden szereplőnek lesz természetfeletti ereje, vagy ha az nem is, egy mágikus gyűrűje ami megvédi a támadásoktól. Ez az írók számára azonban problémákat is okozott, hisz a szereplőgárda egyre duzzadt és az alkotók érezhetően nem tudtak mit kezdeni ennyi szereplővel.
Így aztán meg is indult a szereplők kiszórása, főleg haláleset következtében távoztak a sorozatból. Ami külön érdekes, hogy a női szereplőket könnyebben áldozzák fel. :) Persze a három főszereplő maradt, sőt némi színészi kihívások elé is állították őket. Nina Dobrev kettős szerepet kapott már nemcsak Elena-t de hasonmását a vámpír Katherine-t is játsza. A jó fiú Paul Wesley a harmadik évadra gonosz Stefan-á változott, míg a kezdetben rosszfiú Ian Somerhalder Damon szerepében megmutathatta jobbik énjét.
Mellékszerepekben több fiatal, ezidáig ismeretlen vagy kevésbé ismert színész mellett folyamatosan feltűnnek más sorozatokból már ismert arcok is.
Teljesség igénye nélkül:
Steven R. Mcqueen: Elena öccse Jeremy
Katerina Graham: a bosszorkány barátnő Bonnie
Candice Accola: a mindenlében kanál osztálytársnő Caroline
Michael Trevino: gyerekkori barát Tyler
Zach Roerig: Elena expasija  Matt
Matt Davis: Alaric a tanárbácsi
A 2. évad végén pedig a legújabb gonosz, személyes kedvencem:
Joseph Morgan: Klaus az ősvámpír


A helyes pasik, szép lányok és vámpírromantika mellett erőssége a sorozatnak a hangulatteremtés. Nagyon szép a színvilág, hangulatos a környezet, Damon beszólásai nyomán a humor is szerepet kap. A True Blood-dal ellentétben itt nem a véren és a szexjeleneteken van a hangsúly. Többnyire a gonosz és a jó harcol egymással, igaz többnyire nem tudni ki hová tartozik. A vámpírok csak gyűrű segítségével tudnak a fényben közlekedni és a fakaró működik mint gyilkos szerszám. Természetesen a farkasemberek is a sztori részei, bár nyilván költségvetési okokból azért nem kényeztetnek el minket túl sűrűn az átalakulás látványával.
Úgy vettem észre az írók engednek a közönségnek, bedobnak egy-egy karaktert vagy történetszálat megnézik a visszajelzéseket és annak megfelelően alakítják a történetet, aztán lehet hogy ez nem így van, de ez az én benyomásom. Igaz ez veszélyekkel is jár, most a 3. évad közepén is túl sok a szereplő, szerintem meg kellene indulni valamilyen vérengzésnek (csak Klaus maradjon légyszí légyszí:-)).



Nagyon jó magyar feliratok találhatók a részekhez, de az első két évad szinkronosan is beszerezhető, annak minőségéről azonban nem tudok nyilatkozni, nem szoktam szinkronosan új sorozatokat nézni.
Hölgyeim ha szeretitek a vámpírokat és a helyes pasikat akkor hajrá ne hagyjátok ki, csak túl kell jutni a bevezető részeken és ígérem egy izgalmas és bájos "bűnös élvezetben" lesz részetek.

3 megjegyzés:

  1. Nekem is az egyik kedvencem pedig én is elmúltam 20 :) Én azt szeretem benne hogy mire megunnám vagy kikövetkeztetném mi lesz mindig csavarnak egyet rajta. Szerintem Damon karaktere a legeredetibb bírom az egymondatos riposztokat tőle, és annak ellenére hogy főgonosz, klaust is kedvelem :)az utóbbi időben Elenára vagyok kiakadva, mert annyit picsog :D

    VálaszTörlés
  2. Csak az utóbbi időben???:DDD Engem már rég kiakasztott, bár akik olvasták a könyvet azok szerint a könyvbéli karaktere még rosszabb.
    Azt viszont nem értem miért kell folyton szüneteltetni. Most is kimarad két hét, pedig nem is olyan régen volt szünet. :((

    VálaszTörlés
  3. Azért mert a CW egy görény, és mivel a 22 rész nem tartana ki szeptembertől nyárig. Ezért benyomnak egy hónap szünetet karácsonykor meg még itt is sakkoznak vele hogy kitartson májusig. Meg borzolják a kedélyeket.

    Hát én olvastam az első kötetet, de szerintem a film ezerszer jobb. Nem tetszett a stílusa olyan nem is tudom nem volt valami megkapó. És a könyvben Elena egy szőke pompom-picsa és a könyvben ő az evil karakter nem pedig Katherine. A könyvben Katherine a jó és meg is hal a lelkiismerete miatt ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés